bugün

pargalı damat ibrahim paşa

Rivayet odur ki, Kanuni bu şahsı Manisa'da şehzadelik dönemindeyken bir ava çıktığı zaman yaşlı bir kadının evinde keman çalarken görmüş ve çok hoşuna gitmiştir. Aslen pargalı bir korsanın oğluydu ve esir edilerek bu kadına satılmıştı. Kadın da onu bir evladı olarak benimsemişti. Bir keman sayesinde adam Osmanlı'nın en tepesine kadar yükselmiştir. Ondan önce ve sonra Osmanlı'da hiç bir şahsiyet (padişahlar hariç) onun kadar yetki sahibi ve etki sahibi olamamıştır. Padişaha yakınlığı nedeniyle aynı zamanda çok güzel keman çalması da etkidir belki padişahın kızkardeşi ile evlenerek damat ibrahim paşa olmuştur. aynı zamanda Anadolu ve Rumeli Beylerbeyi ve serasker ünvanlarını almayı da başarmış ve makbul ibrahim paşa olarak tarihe geçmişti. Mısır isyanını bastırması ve Macar seferlerinde kendisini hem siyasi hem de askeri olarak kanıtlamış oldu.
Pargalı Osmanlı tarihinde o dönemde kabulü zor davranışlar sergilemişti. O dönemde bu davranışları ancak padişahtan torpilli birisi yapabilirdi. Sarayına o dönem pek de hoş karşılanmayan resimler çizdirmesi, sarayının bahçesine heykeller koydurması Figani tarafından "dü ibrahimi amed bedeyr-i cihan
yeki put şiken şüt, yeki put nişa"
yani
"dünyaya iki ibrahim geldi,
biri putları yıktı, biri putları dikti"
şeklindeki hicvine maruz kalmıştır.

Ancak Irak seferi Kanuni ile Pargalı'yı uzaklaştıran sefer olmuştur. Bu sefer sırasında Pargalı'dan kıllanan Kanuni bir tahkikat yaptırma ihtiyacı hissetmiştir. Yapılan tahkikat neticesinde Pargalı'nın sultan ünvanını kullandığı belgeler üzerine bazı elçilere yüksek perdeden konuşmaları( padişahla eş olduğuna dair ) gelince Kanuni iyiden iyiye kıllanmıştır.
Bir akşam Kanuni bunu iftara davet etmiştir. Osmanlı padişahları hiç bir zaman bir başkasıyla yemek yemediği halde Kanuni Pargalı ile aynı sofrada yemek yerdi. Yemek sonrasında pargalı müsade isteyince Kanuni 3 defa satrançta yenmeden onu bırakmayacağını söylemiş. Kanuni Pargalı'yı oyunun heyecanına kaptırıp ağzından laf alma derdindeymiş. Her ne kadar oyun esnasında pek çok pot kırıp toplasa da en son hamlede Kanuni Pargalı'yı sıkıştırınca "Hadi bakalım Sultan ibrahim. Buna da bir çare bul" demiş. Bunun üzerine Pargalı "Sultan ibrahim buna da bir çare bulur" diyerek kendi ölüm fermanını imzalamış olmuş. Artık "Kulunuz ibrahim" demeye çalışsa da celladın elinden kurtulamaz. Böylece makbul ibrahim paşa tarihe maktul ibrahim paşa olarak geçer.