bugün

güneş gözlüğü

Güneşe ışığına doğrudan bakmanın görme tabakasına ciddi boyutlardazarar verir, Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınları önlemek için de kullanılmalı.

ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturur, bu bakımdan işportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verir. Bu durumda katarakta kadar varabilen yan etkiler gelişebilir.

Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. her güneş gözlüğünün ultraviyole ışını tutmaz. Güneş gözlüklerinin ultraviyole filtreli, kaliteli ve yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına özen gösterilmesi gerekir, polarize camların zararlı ışınları süzerek gözü koruduğu bilinir.

güneş gözlüğü alırken dikkar edilmesi gereken kurallar;
*En dikkat edilmesi gereken nokta, gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesi.
*Güneş gözlüklerinin organik materyalleri çam ağacının reçinesinden yapıldığı için, hammaddesi ultraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ultraviyoleyi geçirmez, hem de kırıldığında göze zarar vermediği için önerilir.
*Gözünde optik sorunu olanlar numaralı güneş gözlüğü kullanmalıdır.
*işportadan gözlük alınmamalı, gözlük alırken kalitesine güvenilenler tercih edilmeli.
*Güneş gözlüklerinin güneşe doğrudan bakıldığında gözü koruduğu gibi bir yanılgıya düşülmemeli. Böyle bir durumda görme noktasında geriye dönüşü olmayan hasara yol açılabilir,
*Özellikle açık göz rengine sahip olanlar gözlerini güneş ışığından daha çok korumalıdır. Çünkü açık renk gözlüler koyu renk gözlülere göre daha hassastır. ~http://www.ntvmsnbc.com~