bugün

hansi

(#12076377) entry si ile islamın şekilendirdiği türk-islam kültüründen, islami gelenekten, kısacası ayetlerden, hadislerden bihababer olduğunu cahilce haykıran zattır.

halbuki o dil uzattığı dine dair hardal tanesi kadar malumatı olsa çevre bilinci, hayvan haklarına dair sayısız hadisin olduğunu bilirdi. cumaya bile gitmiş olsan orada hocanın "Kıyamet biraz sonra kopacak olsa da elinizde ki fidanı dikin" hadisini söylediğini duyardı. dini kitap okuma yeteneği yok diyelim, çağrı filmini bile izlemiş olsaydı orada hz muhammed in hayvanları,ağaçları sakın tahrip etmeyin uzun uzun uyardığını görürdü. hayvanlara dair meşhur olan, hz muhammed in "bir kediye zulmettiği için cehennemlik olan kadının ve bir köpeğe su verince günahları silinen kadının" vakası gibi yüzlerce uyarıyı bilirdi.

aslında kısa kesmeye çalışıyorum. bunlar çok örneği bulunan zahir meseleler. anlayana tek misal veriyorum, ayrıntıyı kendi inceler. mesela, insan haklarına gelirsek ortaçağ karanlığında kavrulan avrupanın insan haklarını şark hayranlığı sayesinde islam medeniyetinden öğrendiği o kadar somut ki, batılı seyyahların eyyubiler, selçuklu, osmanlı ve endülüse dair hatıraları o kadar fazla ki izah yapmak lüzumsuz. hiçbir şey bilmiyorsun bu konularda en meşhur iki kitap olan, prof servet armağan ın islam Hukukunda Temel Hak Ve Hürriyetler kitabını bu veya dr. mehmet niyazi nin medeniyetimizin analizini okusan utanırdın bunları demeye. demokrasiye dair, kafirun suresi yani lekum dinikum veliye din kısmını söylemek bile kafi.

kısacası islam, şefkati emrettiği gibi kalbi sönük olana da merhamet göstermenin, kul hakkına riayetin allahın emri olduğunu,aksi takdirde allahın azabının büyüklüğünü vurgular. ahlaklı,hoşgörülü bir birey olmanın önemini,mükafatını belirtir. günümüzde islamı yaşamayan,okumayan müslümanların hatası vardır. kendimde bile onlarca örneğini gördüğüm gerçeklikle demeliyim ki,işin kökü islam kaynaklı değil,islamı bilmemek veya dinin gereklerini uygulamanın kişilerin nefsine zor gelmesi sebebiyledir.