bugün

beyaz zambaklar ülkesinde

finlandiya'ya olan sempatimin katlanarak artmasına sebebiyet veren bir kitap oldu. henüz bitirmiş değilim ancak okuduğum kadarıyla bile içimde bir hizmet aşkı doğmuş bulunmakta.* hakikaten tüm liselere dağıtılması, zorla da olsa okutulması gerekiyor bence. bu kitaptan ne kapılırsa kârdır.

--spoiler--
finlandiyalılar şöyle diyor: okul bizim en önemli varlığımızdır. bizde ne sizdeki ural madenlerinden, ne de sibir altınlarından var. doğa, nimetlerinden bizi mahrum etmiş, her şeyi kendi gücümüzle yapıyoruz. vatandaşlarımızdan ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istiyoruz. bu yüzden fabrikada çeliği işler gibi okullarda gençleri işliyoruz. her şeyi okullarımıza borçluyuz. okullarımız ellerimizden alınırsa, bizlr mahvoluruz.
--spoiler--

eğitime ve kültüre muazzam derecede önem veren finlandiyalılar'ı bu yönleriyle bizim gibi olan tüm ülkelerin örnek alması lazım. kitapta geçen bir bölüme göre kör olan bir kişinin bile kendi toruna okutarak da olsa gazeteden mutlaka yararlandığı geçiyor. bizde ise gazete ekseriyetle cam silme amaçlı kullanılmakta.*