bugün

milli istihbarat teşkilatı

milli istihbarat teşkilatı.
2. abdülhamit hafiyye teşkilatı ile jön türklerin jurnallenmesini sağlıyrdu.
ittihat ve terakki hafiyye yerine teşkilat-ı mahsusayı kurdu kigerçekten insanlık tarihinin gizlilik esasını en iyi yerine getiren teşkilatıdır denebilir. hakkında çok az bilgi vardır. kuşçu eşref teşkilatın medar-ı iftiharıdır. trablusgarp savaşında büyük yararlıklar göstermiştir.
kurtuluş savaşı sürerken teşkilat-ı mahsusa nın uzantıları önemli istihbarat çalışmaları yürütmüştür. özellikle ingilizleri yunanların savaşı kazanacağına inandıran istanbuldaki tesir ajanları büyük ustalık göstermişlerdir. ingilizler "mustafa kemalin adamları bizi kandırdı, biz anadoludaki hareketi hep küçümsedik" demişlerdir.
alman usulü bir gizli servis olarak mah (milli amele hizmeti) 1927'de kuruldu. 1965'e kadar sürekli askerler tarafından idare edilen mah yine bir generalin müsteşarlığında mit'e dönüştü. ilk müsteşar fuat doğu gehlen hayranı bir zat olup asker olmasına rağmen miti sivilleştirmek için 1967'de bir sürü sivili teşkilata aldı. sonradan 67'liler denilen bu kişiler haken mitin en önemli simalarıdır. mahir kaynak, hiram abas, şenkal atasagun, mehmet eymür hep bunlardandır.
mit 1992 yılına kadar hep asker müsteşarlar tarafından idare edildi. 1992'de ilk defa sivil bir müsteşar, 1998'de ilk defa teşkilatta yetişmiş içerden bir müsteşar mitin başına geçti. halen kontrol bu çekirdek kadrodadır.
maalesef ülkemizde mit askerin ve polisin gördüğü değeri pek görmez. halbuki bu insanlar da ülkeleri için canlarını tehlikeye atan fedakar insanlardır. bütün suçlar, yasa dışı olaylar, çeteler mite mal edilir.
mit son yıllarda gelişme kat etse de hala dünya standartlarına ulaşmış bir gizli servis değildir. özellikle operasypnel başarısı bilinmektedir. ancak psikolojik savaş, elektronik istihbarat, espiyonaj gibi konularda yetersizdir. polisin yapması gereken vazifeleri üstlenmesi de onu asıl mahiyetinden uzaklaştırmaktadır.