bugün

çernobil

bryansk bölgesinde kazanın etkileri hala yaşanıyor: bölgedeki 321 köy ve kasaba, yıllık radyasyon limitinin üzerinde miktarlara maruz kalıyor. bilim insanları, bölgenin 48 bin yıl boyunca radyasyondan tamamen arınamayacağını, insanların yerleşip hayatını sürdürebilmesi içinse 600 yılın geçmesi gerektiğini söylüyorlar. hemen ölmeyenler hastalandı, ömürleri kısaldı. toprağa gömülen reaktörden ve köylerden hala toprağa ve suya radyasyon salınıyor. 4 numaralı reaktör, kazadan haftalar sonra aceleyle betona gömüldü. işçiler, zamanla çürüyen demirlerin yıkılmasını önlemek için çalışıyor. radyasyon o kadar yüksek ki günde 15 dakikadan fazla çalışmaları yasak.

* 26 nisan 1986' da meydana gelen çernobil kazasında, tam 190 ton radyoaktif madde atmosfere salındı. kurtarma çalışmalarında 31 santral görevlisi ve itfaiyeci hayatını kaybetti.

* kaza olduğunda yetkililerin radyasyon miktarı hakkında yalan söylemesi, pek çok insanın uzun vadede hastalıklara yakalanmasına neden oldu.

* çernobilde yaşayan insanlar, hiroşima kurbanlarının 90 katı radyasyona maruz kaldı. bazı kaynaklara göre bu oran, 400 katı.

* hala çernobil faciasının gerçek boyutu hakkında görüş birliği yok. dünya sağlık örgütü 4 bin, greenpeace ise 200 bin insanın çernobil yüzünden hayatını kaybettiğini söylüyor.

* rusya' da araştırma yapan ve yüz binlerce kaynağı tarayan üç bilim insanı, radyasyonun etkilerinin asya' dan ayrupa' ya çok daha geniş bir alana yayıldığını ve çernobil kaynaklı ölümlerin şimdiye dek 900 binlere ulaştığını iddaa ediyor.

* malum, nükleer kazanın etkilerini tüp gaz ve uçak kazası riski, röntgen ışınlarının zararları, hatta bekarların ölüm oranlarıyla karşılaştıran yetkililerimiz var. oysa içsel ve dışsal radyasyon, birbirinden farklı kavramlar. x-ışınları, cep telefonu gibi dışsal radyasyona maruz kalanlar da zarar görebilir. ancak içsel radyasyon, teneffüs ve sindirim yoluyla insan bedenine girdiğinde dokulara yerleşiyor. ömür boyu kalıcı etkileri oluyor.