bugün

faşizm

faşizm , belirli bir kitlenin veya toplumun kendisini diğer toplumlar ya da ırklardan üstün görmesi , bununla da kalmayıp kendi sosyal , kültürel ve toplumsal özelliklerini başkalarına da kabul ettirmeye çalışması (burada işin içine sömürgecilik de giriyor tabii) kabul etmeyen toplumları kendinden aşağı görmesidir. öyle ki , homo sapiens olarak hepimiz aynı ırktan gelmiş olsak bile , geçirdiği bir takım kültürel ve toplumsal evrimler ile daha ileri bir düzeye erişmiş olan toplumlar , kendilerini diğer toplumlardan daha üstün görmekte, hatta gerektiğinde kendi toplumunun bekası düşünmek veya onu korumak adına diğer ırklara karşı savaş açmakta sakınca görmezler.
bu ideolojiye inanan insanların düşünce tarzını şu şekilde inceleyebiliriz ; doğal olarak her ırk , diğer ırklardan üstün bir tarafları olduğuna inanır. gerçekten üstün taraflara sahip olan ırklar , yüzyıllar içinde daha çok gelişir , diğerlerinden daha güçlü ve önemli konuma gelir, zamana , gelişime ayak uydurabildiği takdirde gücünü sürekli olarak korur. ancak, ırkların kendi seçtiği ve yürüdüğü yoldan başka seçenek olamayacağını , kendisinden daha doğru bir şeyin olmasının mümkün olmadığını düşündüğü noktada faşizm başlar , ve tabii savaş ta.bu durumda daha güçlü olan kazanır.
ancak dünyamızın çok farklı bir konuma geldiği şu günlerde , aslen faşist ve güçlü olan toplumlar , birbirleriyle savaşmaktansa dünya üzerinde varolan ve esasen güçlü olmayan , gelişmemiş ülkeler diyebileceğimiz ülkelerden faydalanmayı tercih ediyorlar. bu her açıdan daha karlı ; hem karşılarındaki rakipler bu durumda ona karşı koyacak durumda olamiyor , hem de küreselleşen dünyada güçlü bir devletle çatışmaktansa daha ufak bir devletle zor kullanarak anlaşıp onu sömürmek daha karlı.
bu durumda , kendi ırkının dünya üzerinde her şeyden üstün olduğuna inanan bu insanlar, yine aynı tipte ancak başka ırka mensup kişilerin de varlığını ve güçlülüğünü istemeden de olsa tanıyorlar , hatta gerekirse (sadece kendi çıkarları uğruna) işbirliğine girmekten de kaçınmıyorlar. ne de olsa dünya çok büyük, herkes için yer var.
bu işin tabiatının gerektirdiği şekilde güçlü , organize , sömürgeci faşist devletlerin sayısı az , az gelişmiş devletlerin ise çok. ve dünya üzerinde her faşiste yetecek kadar bol zavallı var.
faşizm durdurulmalıdır , demek biraz saçma ve tuhaf oluyor , her ne kadar gönül böyle istese de.