bugün

aias

iki aias vardır. telamon oğlu aias ve oileus oğlu aias. oileus oğlu aias telamon oğluna göre daha çeviktir. savaşta hep hınzırlığını kullanır. onun sonu da odysseia da anlatıldığına göre poseidon un gazabından kaçarken fırtınaya tutulmuş ve gemisinden tek kendisi kurtulmuştur. o da tanrılara" sizi bile alt edebiliyorum" deyince poseidon un bir dalgası ile can verir.

telamon oğlu aias ise akhilleus un kuzenidir. troy filminde ajax diye geçer ancak filmde anlatıldığüı gibi değildir bu kahraman. uzun boyludur. tüm vücudunu saran kalkanı vardır ve erkek güzelidir. yalnız olayları kafası ile değil de gücü ile halletmek ister. bu yüzden sonunda odysseus ile karşı karşıya gelir.

truva savaşında en çok dayanan komutandır. aynı babadan ve anneden olan kardeşi teukros ile beraber savaşır. kendisi kalkanını tutar kardeşi altına gizlenir ve ok atar. kimi zaman da kardeşi onu korur. ilyada da aralarında hafiften sezdirilen çok güçlü bir bağ vardır. kardeşi yaralanınca aias çılgına döner. içine hera doldurur kuvveti. o da ancak iki insanın kaldırabileceği bir taş ı alır truvalıların üstüne atar. vs.

akhilleus öldükten sonra akhilleus un tanrıların elinden çıkan zırhını almak için aias ve odysseus talip olur. iki yiğit birbirleri ile öldüresiye savaşırlar ama en sonunda akıl galip çıkar ve odysseus kazanır.

derler ki aias yenilgiyi hazmedemez ve çıldırır. yunan mitolojisinde bir drama olarak geçer. ve sonunda da intihar eder.