bugün

ali çetinkaya

''ismetçiler çetesi'' içindeki en pislik tiplerden birisidir. atatürk döneminde bayındırlık bakanlığı yapmıştır. vukuatları saymakla bitmez. işte birkaçı:

-Atatürk'ün en iyi arkadaşlarından deli halit paşa'yı rize milletvekili rauf ile birlikte mecliste vurup öldürmüş, ardından elinde silahla başında bekleyip can çekişmesini seyretmiştir. paşa'nın son sözü ''kel aliyi altıma almıştım, ibne rauf arkadan gelip vurdu'' olmuştur. tabi ki elemanlarımız dokunulmazlıktan yararlanarak mahkemeden yırtmış, olay da hasıraltı edilmiştir. olayın altında yatan asıl nedenin ise halit paşa'nın bu çetenin yaptığı yolsuzluklar hakkında ''çok şey bilmesi'' ve bunları Atatürk'e açıklayacağı korkusu olduğu iddia edilir.

-Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryolu ihalelerine girerek yıldızı gittikçe yükselen nuri Demirağ'ın istanbul boğazı üzerine yapmayı planladığı, üzerinden karayolu, tramvay hattı, demiryolu ve yaya yolu geçecek büyük köprüyü ''boğazın üzerine köprü olmaz, boğazın güzelliğini bozar'' diyerek engellemiştir. bunu asıl sebebinin ise nuri demirağ'ın gittikçe yükselmesinden ve ileride inönü'nün koltuğunu tehdit etmesinden duyulan korku olduğu iddia edilir.

-bu arkadaş ayrıca istiklal mahkemeleri nin meşhur üç ali'sinden biridir. hukuk fakültesinin kapısının önünden bile geçmediği halde mahkeme başkanlığı yapmış, ''sanığın idamına, şahitlerin daha sonra dinlenmesine karar verildi'' gibi kararlarla suçlu-suçsuz binlerce kişiyi ipe göndermiştir.

-yiğidi öldür hakkını yeme demişler, demiryolu konusunda büyük gayretleri görülmüştür. örneğin demiryolu ihalesini kazanan müteahhitleri odasına çağırıp kendisinin demokrasiye inanan bir insan olduğunu, iş belirtilen sürede bitmezse müteahhitleri onların seçeceği bir sopayla döveceğini söyler, yeni yapılan bir demiryolu köprüsünden ilk tren geçeceği zaman o köprüyü yapan mühendisleri köprünün altına oturturmuş.