bugün

fethullah gülen islam dininin martin luther idir

bir bakıma doğru olabilecek önerme.

millete her ne kadar onca gazı verip kiliseye karşı kışkırtsa da , alman katolik prenslerinin şerrinden tırstığı için , köylü- ihtilalci hareketlerini asla desteklemeyen , anabaptistlerin kıyımına, thomas münzer'in katline ses çıkarmayan hatta bu hareketlerle bir ilgisi olmadığını açık açık belirtip yani önce gaz verdiklerini sonra yarı yolda bırakan , özel mülkiyetin ve ferdiyetçiliğin en ateşli savunucusu olup avrupa'da kapitalizmin temellerini atan ve sadece orta sınıfın sesi olan , her zaman halka alman prenslerine itaat etmelerini salık vererek ılımlı bir muhalif portresi çizen luther'e baktığımızda fethullah gülen'i hatırlayabiliriz.

iki ismin de takiyyeci olması , mevcut düzen ile otoritelere ölümüne itaatkar olmaları bizleri bu karşılaştırmaya itebilir.

tabi bu siyasi benzerlik dışında din alanında gülen hareketinin yürüttüğü bazı özel uygulamalar ve "yenilikler" sebebiyle de benzerlikler görülebilir.
islam'da yer almayan , "ben yaptım , oldu lan" tarzı yeni ibadet formları uydurmak gibi ilginç alışkanlıkları da görülmüştür bu arkadaşların.

(en bilinen ve yakın geçmişte şahit olduğum bir örnek : kurban bayramında on - onbeş kişiden para toplayıp "peygamber için kurban kesmek!" vs. vb.)