bugün

Tiangong uzay istasyonu veya "Göksel Saray", Çin'in yeni kalıcı uzay istasyonudur. Ülke daha önce iki geçici deneme uzay istasyonunu fırlatmıştı. Tiangong-1 ve Tiangong-2.



Yeni Wentian laboratuvarı, Tiangong'un üç temel modülünden ikincisidir . ilk önemli modül Mürettebat üyeleri için yaşam alanlarını içeren Tianhe, Nisan 2021'de yörüngeye gönderildi. Diğer önemli modül olan Mengtian bilim laboratuvarının ise 2022 yılı sonuna kadar fırlatılması planlanıyor.

Çin'in Tiangong konusunda büyük hedefleri var. istasyonun kendi gücü, tahrik sistemi, yaşam destek sistemleri ve yaşam alanları olacak. Ayrıca gelecek yıl uzay istasyonunun yakınında uçacak olan Çin'in Xuntian adlı yeni uzay teleskopuna yakıt ikmali gücü sağlamak üzere tasarlandı.

Çin, Sovyetler Birliği (şimdi Rusya) ve ABD'den sonra tarihte hem astronotları uzaya gönderen hem de uzay istasyonu inşa eden üçüncü ülkedir.

Çin, Tiangong'un 2031 yılında hizmet dışı bırakılacak olan Uluslararası Uzay istasyonu'nun (ISS) yerini almasını umuyor. Çinli astronotlar şu anda ISS'nin dışında tutuluyor çünkü ABD yasaları, uzay ajansı Nasa'nın verilerini Çin ile paylaşmasını yasaklıyor.
Çin'in Ay ve Mars'a ulaşma planları

Çin'in hedefleri bununla sınırlı değil.

Bundan birkaç yıl sonra Dünya'ya yakın asteroitlerden örnekler almak istiyor.

2030 yılına kadar ilk astronotlarını Ay'a göndermeyi, Mars ve Jüpiter'den örnekler toplamak için sondalar göndermeyi hedefliyor.

Diğer ülkeler ne yapıyor?

Çin uzaydaki rolünü genişletirken, diğer bazı ülkeler de Ay'a ulaşmayı hedefliyor.

2025 yılından itibaren ABD ve diğer ülkelerden astronotlarla Ay'a dönmeyi planlayan NASA, yeni dev SLS roketini şimdiden Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlattı .

Japonya, Güney Kore, Rusya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri de kendi ay görevleri üzerinde çalışıyor .

Hindistan ikinci büyük Ay misyonunu şimdiden başlattı ve 2030 yılına kadar kendi uzay istasyonuna sahip olmak istiyor .

Bu arada, Ay görevlerinde NASA ile birlikte çalışan Avrupa Uzay Ajansı da astronotların Dünya ile iletişimini kolaylaştırmak için bir ay uyduları ağı planlıyor.
astar
Uzayın kurallarını kim koyuyor?

1967 tarihli BM Dış Uzay Anlaşması, uzayda hiçbir yerin herhangi bir ulus tarafından talep edilemeyeceğini söylüyor
1979 tarihli BM Ay Anlaşması, uzayın ticari olarak sömürülmemesi gerektiğini söylüyor ancak ABD, Çin ve Rusya anlaşmayı imzalamayı reddetti
Şimdi ABD, Artemis Anlaşmalarını destekliyor.
Rusya ve Çin, ABD'nin uzaya ilişkin kurallar koyma hakkına sahip olmadığını söyleyerek Anlaşmaları imzalamayacak
görsel