bugün

Çayın maliyetinden daha yüksek bir fiyata satıldığı mekanlardır. bir abimin bu konudaki tespitini aynen aktarıyorum ki sanırım bu tespitleri en az bir kere hepimiz yapmışızdır.

"Bir insan evladının atılmaması gereken kazığı atıyorsunuz.
Evet, çay tiryakisi değilseniz bu gönderiyi okumadan bir sonraki gönderiye direkt olarak geçebilirsiniz. Meseleye çayın hesabını yapma meselesi değil yenilen kazığın ebatlarını ölçme meselesi olarak bakıyorum.
Geçen hafta istanbul'a geldim. Çok değerli iki arkadaşımla güzel bir manzaraya sahip olan bir mekanda oturduk çay içtik. Bana göre Türk halkının resmi içeceği haline gelen çayın bardağı 4 TL olunca oturdum aşağıdaki hesabı yaptım.
1 kg çaydan ortalama 500 bardak çay çıkıyor. Çayın ortalama kilogram fiyatı da 20 TL.
Bu hesaba göre 1 bardak çay için kullanılan kuru çayın maliyete etkisi 4 kuruş.
Balküpü marka küp şekerin paketi 4 TL. içinde 360 adet var, her çaya 2 adet küp şeker kullanırsanız 4 TL / 180 = 2,22 kuruşluk bir maliyet çıkıyor.
Bir çay bardağı ortalama 180 ml su alacak hacime sahip. Çeşme suyu kullanmadıklarını düşünerek damacanadan bir hesap çıkartalım.
izmirde 19 Lt damacana su 4 TL. Bu hesaba göre 3,78 kuruş da su maliyeti olduğunu düşünebiliriz.
(Bence bir çoğu damacanayı geçin, arıtma bile kullanmıyordur)
Bitmedi çayın pişirme maliyeti var. Bu da doğalgaz için hesaplandığında bardak başı 0,000002 kuruşa falan denk geliyor.
Şimdi bütün hepsini toplarsak 10 kuruş eder. Bardağın yıkaması, çayın servisi ve işletmenin vergi vs gideri için de bir bu kadar daha eklersek 20 kuruş eder.
Adamlar maliyetinin tam 20 katına çay satıyor. Gerçi Bahçeli yüzünden çaydan da soğudum, yine de hesapladım. Sonuç 40 yapmadı. Bahçeli'nin hesabından daha reel bir sonuç olduğu ortada"
Güzel bir yere gitmek istiyorsanız katlanmak zorunda olduğunuz durum.
çay 1 lira mekan 3 liradır. bi şunu öğrenemediniz.
Çayın kötü olduğu mekanlardır. Evet.
Çay her yerde 1 tl, 3 tl’si mekana. Anlayamadınız şunu.

Evde içiniz efendim. Yayıla yayıla.