bugün

Yabancı otomobilden deli gibi ötv,kdv kazanıyor devlet salakmı yerli araba neden üretsin.
ilk çarpışma testinde dünya katlanma rekoru kırabilir.
eğer çıkması halinde almanyadaki otomobilimi satıp alacağım tomofil.
Yok ki. Olsa fabrikası nerde?
Zamanında "devrim" adı altında olan projemizin engellenmesiyle ülkemize çok şey kaybettirmiş bir projedir. Keşke olsa dediğimiz birşeydir yerli otomobil. Allahın izniyle inşaallah ilerde oda olur.
bundan 15 yıl önce 3 segment olarak devrim araçları tasarlamıştım. bir de ekstradan coupe... o zamanlar 15 yaşındaydım fakat çizimleri kaybettim. 1/32 ölçekte ön yan sağ sol arka herşey hazırdı. seneler geçti bu memleketten bi sik olmayacağını anladım.

yerli arabamız var. adı da volki"car".. bide x'li miksli siktiriboktan bir şey çıkaracaklardı o noldu bilmiyorum. koenigsegg'in yandan yemişine benziyordu.
Fabrikası olmadan nasıl yerli otomobil uretilecegini merak ettiğim durumdur.
zamanında ürettiğimizdir. benzini bitti diye projesi sonlandırılan devrim arabalarıdır.

sonra türkiye süper güç olacak... he anam hee....
(bkz: devrim arabaları) nı hatırlatmıştır bana bu başlık.
sahi bizim maskeli muskeli yerli bir otomobilimiz vardı. Ne oldu ona?
hangi yerli otomobil. milleti kekledikleri şu kamuflajlı otomobiller mi?
Yılda birkaç kez çıkan ama ertesi gün hatırlanmayan bir haberdir.

Adam yurtdışından getirilen arabadan vergiler sayesinde araba şirketinden kat kat fazla para kazanıyor. Yerli otomobil olursa bile bu kadar kazanamaz.
Devlet, yerli araba yapmak istemiyor.
Yabancı arabalara koydukları vergi daha
avantajlı geliyor.
seçim zamanı yeni fotoları ortalığa düşecek arabadır.
tüm parçalarını yine ithal edip burada monteleyerek millete yerli otomobil diye mi yutturacağız dediğim otomobil.
yapılsın da alalım artık 2016 oldu.. Uzun zamandır bekledik
1931 yı­lın­da Kay­se­ri Tay­ya­re Fab­ri­ka­sı Kurarak uçak yapan Türkiye şimdi seçimden seçime piyasaya sürülen yerli
Otomobil ile kandırılması Durumu. Tahminimce en yakın genel seçimlerde tvlerde görürüz yine...
Bir yalan ve dolan hikayesi. Buna kanan insanlar var.

--spoiler--
Hükümetin yerli otomobil isteğine bağlı olarak, TÜBiTAK’ın Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle Kasım 2012’de açtığı ve 2 yıl süren ‘yerli elektrikli araç’ ihalesi için 20 proje yarıştı ve kazanan Anadolu Isuzu oldu. Kazanana vaadedilen 100 milyon TL’lik teşvik Temmuz 2014’te 50 milyon TL’ye inince Isuzu projeden çıkartıldı, tüm ihale sessiz sedasız iptal oldu. Katılımcılar, “TÜBiTAK kendi yapacaksa bu ihaleyi neden düzenlendi?” diye soruyor.

BiLiM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, büyük tartışma yaratan ‘yerli otomobil’ projesiyle ilgili tüm geliştirmenin TÜBiTAK tarafından yapılacağını ve aracın 2020 model olarak piyasaya sunulacağını açıkladı. Yani TÜBiTAK, isveçli Saab’ın otomobil üretim tesisleri ile 9-3 modelinin haklarını alan Çinli NEVS’in gönderdiği 4 prototip üzerinde yapacağı çalışmalarla yerli otomobili üretime hazır hale getirecek. Tabii bu aşamada tüm test araçlarının, prototipler ve üretime hazır nihai aracın ise NEVS tarafından üretileceği açıklandı. TÜBiTAK, mevcut prototiplerin içinde ve dışında hem tasarım hem de teknoloji olarak değişiklikler yapar mı bilemiyoruz. Şu ana kadar sadece TÜBiTAK’ın bu araçların içine kendi geliştirdikleri elektrikli motor ve pili yerleştireceğini biliyoruz. işte bu noktada yine aklımıza ‘TÜBiTAK bunu kendi mühendisleriyle mi yapacak?’ , ‘Yoksa yine prototiplerde olduğu gibi destek alacak mı?’ soruları geliyor. Eğer TÜBiTAK bunu kendisi yapacaksa o zaman neden 2012 Kasım ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle ‘elektrikli ve hibrit elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi’ adı altında 2 yıla yakın süren Türkiye’nin yerli elektrikli aracı için kapsamlı bir ihale (çağrı) programı başlattı.

20 PROJE BAŞVURDU
Bilmeyenler için hatırlatayım, TÜBiTAK, Kasım 2012’de kazanın hükümet tarafından 100 milyon TL’lik teşvikle ödüllendirileceği firmalara söyleyen yerli elektrikli araç projesi için bir çağrı yaptı. Bazı firmalara teşviğin 500 milyon liraya çıkabileceği bile söyleyindi. 2013 yılının ocak ve şubat ayında firmalar çağrıya çıktı. Çağrı için son başvuru tarihi olarak Mayıs 2013 belirledi. TÜBiTAK tarafından Temmuz 2013’te yapılan açıklamada yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek yerli elektrikli araç üretimi çağrısına yapılan 20 proje başvurusunun mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildiği belirtildi. TÜBiTAK’ın devlet destekli elektrikli araç projesi için Hattat-Magna, Nurol, BD Otomotiv, Karsan-Hexagon, Temsa, Derindere, Malkoçlar ve Hisarcılar gibi büyük firmaların dışında üniversiteler ve küçük ölçekli bir çok firma ve birey teklif verdi. Hattat-Magna, BD Otomotiv ve Derindere elektrikli otomobil geliştirme teklifinde bulunurken, Temsa ve Hisarcılar hafif ticari araç, Isuzu elektrikli otobüs, Karsan ise New York için geliştirdiği V1 kodlu taksi projesini teklif etti. Projelerle ilgili TÜBiTAK’ın birkaç grubu biraraya getirebileceğini kaydeden yetkililer, projenin tek bir gruba verilmeyebileceğini de açıkladı.

7 PROJE FiNALE KALDI
Yapılan değerlendirme sonunda 10 projenin elendiği kalan 10 projenin ise ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandığı açıklandı. Bu süreçte proje başvurusu yapan firmalar gerçekten tam anlamıyla uzun süreler alan raporlar hazırladılar. Maliyet ve fizibilite çalışmaları yaptılar, 1 yılı aşkın bir süre bu proje üzerinde kafa patlattılar. Aralık 2013 gerçekleşen ikinci değerlendirmede 3 proje elenerek son değerlendirme aşamasına 7 proje kaldığı açıklandı. Finale Hema Endüstri ve Magna ortaklığı, Karsan, Isuzu, Hisarlar, Malkoçlar ve Derindere kalmıştı. (1 proje bilinmiyor) Projeleri öneren konsorsiyumlar ayrıntılı projelerini ikinci aşama olan Aralık 2013’e kadar TÜBiTAK’a sundu. Projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi.

SESSiZCE iPTAL OLDU
2014 yılı mart ayında yapılan değerlendirme sonucunda Anadolu Isuzu 1’inci seçildi ve projesi revizyona gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda ise projenin TÜBiTAK tarafından destekleneceği açıklandı. Plana göre aracın en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağı ve bu süre sonunda prototip araçların hazır hale getirileceği söylenmişti. Ardından da üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçileceği ve üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacağı da açıklandı. Hatta TÜBiTAK sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredeceğini açıkladı. Ancak çağrı sonunda TÜBiTAK sürpriz bir şekilde vereceği 100 milyon TL teşvikte yarı yarıya revizyona gidince, kazananı belli olan proje Temmuz 2014’te biranda sona erdi.

Cevap bekleyen TÜBiTAK soruları

* Çalışmaları, hazırlıkları 2 yıla yakın süren devlet destekli ‘elektrikli araç’ projesinden neden sessiz sedasız vazgeçildi?
* Kazanana 100 milyon TL teşvik verileceği açıklanan projenin bütçesi neden 1’inci belli olduktan sonra yarı yarıya düşürüldü?
* Türkiye’nin en önemli otomotiv şirketleri ve üniversitelerden projeleriyle ilgili kapsamlı, ayrıntılı raporlar hazırlanması istendi. Sanki proje hemen hayata geçirilecekmiş gibi finansmanı ve yatırım bedelleri dâhil hazırlanan bu raporlara rağmen neden bir sonuç çıkmadı. TÜBiTAK bu raporlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bu çağrının sessizce iptal edilmesinin ardından TÜBiTAK’ın yerli otomobil projesi üzerinde çalıştığı açıklandı. Eğer TÜBiTAK’ın bunu yapacak bilgi ve birikimi varsa neden bir çağrı yapma gereği duyuldu?
* Çağrıdaki projeler için ayrıntılı rapor isteyen TÜBiTAK, şu an gündemdeki yerli otomobil projesi için bunlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bütçe revizyonunun ardından Isuzu’nun projeden çıkartılması sonrası neden finale kalan projelere gidilmedi?

‘Babayiğit bulundu’ başlıkları atıldı

O dönem TÜBiTAK’ın ihalesini kazananı gazetelerde, ‘Aranan ‘babayiğit’, elektrikli araçta bulundu’ başlığıyla yer aldı. Aranan babayiğitin ise otomotiv ve basketbol tutkusuyla tanınan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan olduğu yazıldı. Çünkü TÜBiTAK’ın çağrısını Anadolu Isuzu ve işbirliği yaptığı konsorsiyum kazanmıştı. Konsorsiyumun içinde TÜBiTAK MAM, Yıldız Üniversitesi ve Altınay şirketi bulunuyordu. Otobüs, pick-up ve kamyonet üreten Anadolu Isuzu’nun Şekerpınar fabrikasında tasarladığı elektrikli otobüs projesi birinci seçilmişti. Ancak TÜBiTAK önce Anadolu Isuzu’dan elektrikli araçla ilgili değişiklikler istedi. Proje üzerinde yapılan revizyonlardan sonra TÜBiTAK bu kez de Haziran 2014 gibi bütçede revizyona gitti. Yani 100 milyon liralık teşviği yarı yarıya kesmişti. TÜBiTAK, Isuzu’yu bu revizeyi kabul etmediği için Temmuz 2014’te projeden çıkarttı.

iptal olduğunu sessizce açıkladı

O dönem Anadolu Isuzu KAP’a şu açıklamayı yaptı: “TÜBiTAK tarafından şirketimize gönderilen elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi proje çağrısına sunulan 2. aşama proje önerisi kapsamında projeye devam edilmesi ve bu kapsamda revize proje bütçesi hazırlanması talep edilmiş, bu husus özel durum açıklamamız ile kamuya duyurulmuştu. Revize proje hazırlanması konusundaki görüşmelerimiz mutabatak ile sonuçlanmamış, yapılan bu temaslar sonrasında ilgili kuruluş tarafından şirketimize gönderilen 9 Temmuz 2014 tarihli yazı ile şirketimizin proje kapsamı dışında kaldığı bildirilmiştir.”

Her yıl 40 aracı bakanlık alacaktı

ELEKTRiKLi araç projesinde müşteri kurum olarak yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araca bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacağını açıklamıştı. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında yer alması için teşviklerin etkinleştirileceği de belirtilmişti.
--spoiler--
Poyraz yerli otomobil.
üretimi için otomobil yan sanayisinde parça ve donanım altyapısı zirvede olan konya'nın ev sahipliği yapmak istediği teknoloji. mantıklı da olur ama proje sadece projede kalmazsa tabii. gördüğüm kadarıyla konyalı sanayiciye ne verirsen halledecek nitelikte. adamlar her şeyi copy-paste edebiliyorlar. verin bir proje gerisini onlara bırakın.

akınsoft-atiker-tümosan-aydınlar ortak bir şeyler yaparlarsa önlerinde kimse duramaz.

http://ekokritik.com/habe...onyada-uretilsin-cagrisi/
ilk kez cemal gürsel tarafından 1961 yılında eskişehir'deki tcdd tesislerinde yaptırılmıştır. "devrim" ismi verilmiş ama komik sebeplerle o dönem seri üretime geçmesi engellenmiştir. şu an kalan tek devrim eskişehir'deki tülomsaş fabrikasında sergilenmekte ve hala çalışmaktadır. daha sonra jet fadıl tarafından 2002 yılında piyasaya çıkacağı iddia edilen ve çıkamayan, imza 700 isimli otomobil ortaya atılmış ve 2 adet prototip yaptırılmıştır. daha sonra jet fadıl dolandırıcılıktan hapse girmiş ve otomobil işi gerçekleşmemiştir.
yapılmıştır, hem de güzel bir tasarımı vardır. ancak maddi imkansızlık sebebiyle seri üretimine geçilemediği duyurulmuştur.

(bkz: evt s1
adının desen olacağı söylenen otomobile

görsel
anasını siktiğimin otomobili 20 günde prototip olarak karşımıza çıktı (yersen), seri üretim olarak bir türlü otoyollara çıkamadı?

akoğlanlar, hayırdır amk? o kadar savunuyordunuz ya!
görsel