bugün

tarihte kaçan en büyük fırsat olduğu doğru değildir. etrafta alınabilecek her yer alınınca süleyman buraya yöneldi ama yeterli hazırlık olmadığı için alınamadı. lakin alınsaydı da bir şey değişmezdi, çöküş döneminde nasıl sırbistanı, bulgaristanı ve balkanları kaybettiysek burayı da kaybederdik.

tarihte türkler olarak kaçırdığımız iki büyük fırsat vardır; attila, roma'ya kadar gelmiştir lakin papa yalvarınca ordusuz değil sadece kendi girmiştir ve görüşme yapıp fethetmeden ayrılmıştır. (sebebi halen bilinmez) ikincisi de yine roma'dır, bu kez elini kolunu sallaya sallaya şehrin yakınlarına kadar gelen fatihtir. ordusuz girmek de nasip olmamıştır.

üçüncü fırsat tartışmalıdır. yavuz ölmeseydi roma'yı fethetmeye gidiyordu diye belirtenler vardır. (batı seferi sırasında ölmüştür)
görsel
Çok güzel yerlermiş bir tanıdık orda şu an enfes doğa resimleri atıyor viyana salzburg Prag dan. Ancak yukarıda bahsedilmiş. Ne kadar elimizde tutabilirdik ki zaten. Kaldı ki biz kültürel ve dinsel hegemonya ihraç eden bir toplum hiç olmamışız. Bir ordu müfettişinin arabistan denetlemesinde dediği gibi buralarda sadece asılı bayrak ve askerin üstündeki esvab bizim hepsi o kadar. işte o kadar olunca da sonuç bu kadar oluyor. ..koskoca doğu avrupadan siktir edilmemiz iki tane götü boklu balkan devletinin komitacıları yetiyor. ..
2 sefer kuşatılmış ikiside maalesef kötü bir dönüm noktası oldu, birincide Avrupada ilerleyiş durdu ikincide ise geri çekilme başladı.
Vajina kuşatması olarak okuduğum başlık. Tanrım aklıma mukayyet ol.
Tatarlar yüzünden ağır hezimete uğradığımız kuşatma. Ama ecdad'ın viyana surlarına gelmesi bile bir onur.
yavuz mekkeye yürüyeceğine batıya gitseydi ispanyadan denize giriyorduk.

iş kanuniye kalınca olmadı tabi.

bu osmanlının sonunu getiren adam yavuzdur. net.
(bkz: Viyana çöreği)

osmanlı'nın, 12 eylül 1683 yılında ikinci viyana kuşatmasında bozguna uğramasından sonra bu çöreğin düz şekli, osmanlı sancağında her alan hilal şekline dönüşmüş ve tüm avrupa'ya yayılmış. günümüzde croissant ( krosan ) olarak türk mutfağında yer alması da manidardır.
birisi kanuni diğeri avcı mehmet dönemi olmak üzere iki kere kuşatılmıştır. kanuni döneminde kuşatma mevsim şartlarından dolayı kaldırılmıştır. ikinci kusatma ise büyük bozgunla sonuçlanmıştır.
Viyana düşmedi, düşmeyecek.
(bkz: selo)
ikinci viyana kuşatması'Nı detaylı ele alan john stoye eseri kitap.
Türk tarihinde dönüm noktası olmasına ragmen hic yeterince tartışılmamış, yeterince analizi yapılmamış, yani tamam zaferleri anlatmak hep daha caziptir ama yinede anlamiyom adam akıllı bi şekilde yanlişlardan niye ders cıkarılmadı o dönem sonucta istanbulda 3. Ve 4. Fetih denemesinden sonra alındı, yani 2 defa geri püşkürtüldün diye öyle kafadan silinmesinide o dönem anlaşılmiyor.
iki defa yapılmış ve istila güçleri ikisinde de kaybetmiştir. ikinci Viyana kuşatması Sobieski III tarafından çok az bir kuvvetle kendisinden kat ve kat daha fazla olan kalabalık işgalcileri püskürtmüştür. işgal kuvvetleri bir daha geri dönmeyecek şekilde 300 yıl boyunca geri çekilmiştir. Sobieski tarafından gerçekleştirilen hezimet yüzyıllarca unutulmamıştır.
O kuşatmadaki kuş bendim. Feci yenildik.
ilkinde hava şartları yüzünden kanuni kuşatmayı kaldırmış bir daha da yeltenmemiş nedense. Hakbuki alsa alman prensliklerini de kendine bağlayabilirdi belki. Zaten fransa müttefikimiz romaya çok rahat yürürdü. ikincisi zaten merzifonlunun macerası padişahın bile haberi yokmuş neticede hezimet olmuş ve türklerin avrupa macerası bitmiş.
Osmanlı'nın ağır hezimete uğradığı savaş.
evlerden birine isabet eden osmanlı güllesi. halen şehirde sergileniyor.
görsel
bizde tarih kitaplarında savaşın gidişatı anlatılmadığı için pek bilmeyiz.

https://www.youtube.com/watch?v=MxZ9coEkd-U
(3 kısa videonun ilki)

savaş nasıl olmuş, hangi taraf ne yapmış fikir edinmek için seyredin.

aslında kıyısından bile dönülmüş fethetmenin.
Kuşatamamış ibneler!

Çevrelemişler sadece.
Şurdan yarar gireriz diye kasmışlat olmamış.
Alttan patlatır gireriz demişler gene olmamış
Aklı basan bir asama denk gelmişler.
Sonra da çözülmüş zaten ordu.
Viyana alınamayınca Osmanlı bir anda battı tükendi zannediliyor ama yüz elli yıl civarı kadar daha Osmanlı döneminin en güçlü devletidir denilebilir.
kuşatmanın osmanlı ve yabancı belgelere dayalı gerçek tarihinin ne zaman yayınlanacağı merak konusudur.
başarısızlığın nedeni

Osmanlı viyana’yı alsaydı da, merzifonlu kara mustafa paşa’nın kellesi giderdi. Osmanlı’da sivrilen paşa veya aileler çok sevilmez.

Bu arada, kaleyi alabilirdik.
alsan ne olacaktı? viyana'da olmasa roma'da sikerlerdi osmanlı'yı.

yağma/talan üzerine kurulu barbar devletin daha fazla yaşama şansı yoktu.
Bir bakıma iyi oldu Viyana’dan geri dönmek. Ulus devletimiz olmayabilirdi şu an.