bugün

10 kasım 1444'te 2. Murat 'ın önderliğindeki osmanlı orduları ile haçlı orduları arasında geçen ve osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaştır
1444 yılında meydana gelen,

II. Murat'ın 12 yaşındaki oğlu II. Mehmet'e (bkz: Fatih Sultan Mehmet) devrettiği sultanlığı "Büyüğümüzsünüz Sizsiz mevzu olmaz" diyen devlet erkanının galeyanına gelmesi sonucu * geri alarak yeşil sahalara döndüğü savaştır.
Tarihin en büyük imha savaşlarından biri olarak geçen * *

Macar askerleri ağır silahlı olduklarından dur durak bilmez Osmanlı akınlarında olan bizim yeniçerilere olan olurken savaşın tüm karını Erdel Prensi Hunyadi Yanoş'a bırakmamak isteyen Macar Kralı Ladislas'ın merkezden atak yapması sonucu kanatlardan bindirme yapan Osmanlı ordusunun evire çevire kazandığı ve Ladislas'ın ölümü ile sonuçlanan savaştır. (bkz: ne yazmışım ya)
macarlar canla başla savaşırken yaşlı bir yeniçerinin macar kralı wladyslaw'ın başını kesip macar askerlerine göstererek " macarlar kimin için savaşıyorsunuz" diye bağırması üzerine macar askerleri kaçmaya başlamış, kalan haçlı kuvvetleri de kısa sürede bozguna uğratılıp yokedilmiştir.
10 kasım 1444 tarihinde, macar, leh, papalık ve çeşitli balkan milletlerinden oluşan, jan hunyadi komutasındaki haçlı ordusu ile ll. murat önderliğindeki osmanlı ordusu arasında bugünkü bulgaristan'ın varna şehri yakınında yapılmış bir savaştır.
osmanli ordusu 15 bin, hacli ordusu 65 bin kayip vermistir. lehistan ve macaristan tamamen ayrilip lehistan-macaristan devleti ortadan kalkmistir.
savaş öncesinde osmanlı sınır birlikleri macaristan yerel kahramanı hunyadi yanos karşısında yenilgi üzerine yenilgi alınca sultan ikinci murad haçlılarla bir barış anlaşması yaparak tahtı oğluna bırakmıştır ancak haçlıların döneklik etmeleri üzerine ordusunun başına geçerek bu savaşı yapmıştır; sonrası da malumdur.

bu savaşta osmanlı ordusu ve haçlı ordusu hemen hemen aynı miktarda kayıp vermişlerse de haçlı ordusunun yarısından fazlası savaş alanını terk edince savaşı osmanlılar kazanmıştır.

bir de bu savaşın devamı niteliğindeki ikinci kosova savaşı vardır.
savaş öncesi genel durum:
küçük yaşta ii.mehmet'in tahta geçmesi üzerine
1- devlet adamları arasında rekabet ve anlaşmazlıklar ortaya çıktı.
2- ulufelerin azlığını bahane eden yeniçeriler ilk defa ayaklandılar osmanlı tarihin de bu ayaklanmaya buçuktepe isyanı'da denilmektedir.
3- haçlılar edirne- segedin antlaşmasının papa tarafından onaylanmadığı için geçersiz olduğunu ileri sürerek antlaşmayı bozdular.
macar kralı ladislas önderliğinde bir haçlı ordusu oluşturuldu.
bu haçlı ordusu; leh, hırvat ve venedik kuvvetlerinden oluşturulmuştu.
venedikliler çanakkale boğazını kapattılar. diğer kuvvetler ise balkanlardaki osmanlı topraklarını istila ettiler.
haçlıların varna önlerine gelmesi üzerine çandarlı halil paşa ve ileri gelen devlet adamları ii.murat'ın tekrar tahta geçmesini istediler.
(ii. mehmet babasına 'eğer padişah sizseniz böyle kötü bir durumda başta bulunmanız gerekir. eğer padişah ben isem işte, size emrediyorum ordunun başına geçiniz.' diye bir mektup gönderdi.
bu çağrılar üzerine edirne'ye gelen ii.murat ordunun başına geçti. ordusuyla varna'ya ulaşan ii.murat haçlıları mağlup etti. haçlı ordusunun başında bulunan ladislas öldürüldü (1444).
savaşın sonuçları:
hıristiyan haçlı dünyasının bizans'ı kurtarma girişimlerinin sonuncusu olmuştur.
osmanlı devleti bu savaşla kötü gidişe son vermiştir.
türkleri balkanlardan atma girişimi bir kez daha sonuçsuz kalmıştır.
islam dünyası üzerinde olumlu etki yapmıştır.
balkanlardaki osmanlı egemenliği artmıştır.
(varna savaşından sonra ii.murat ii.mehmet'i manisa'ya sancak bey'i olarak göndermiş ve 1451 yılına kadar osmanlı tahtında kalmıştır).
2. Kosova savaşından 4 yıl önce yapılan şavaştır.
osmanlı devleti ile başını macarların çektiği haçlı ordusu arasında 1444'te yapılan ve osmanlı ordusunun kazandığı meydan savaşı. birkaç gün süren ve imha savaşı şeklinde geçen savaşta karşılıklı yoğun ok atışları ile iki taraf ta zayiat vermiş, en sonunda haçlı ordusunun çökerek dağılmasıyla zafer osmanlı ordusunun olmuştur. savaşta osmanlı ordusunu padişah 2. murat yönetmiştir.
"Baba, eğer ki padişah sen isen ordunun başına geç, eğer padişah ben isem sana emrediyorum gel ve ordularının başına geç"

fatih sultan mehmet

varna savaşı öncesi, ikinci murat'a yazdığı mektup.
enteresan bir hikayesi olan savaştır.

savaş öncesinde 2. mehmed ile sultan 2. murad arasında msn'de geçen bir diyalog vardır. kayıtlar günümüze kadar ulaşmıştır.

-sa baba.
+as.
-şimdi bi şey diycem ama kızmıycaksın?
+söyle evlat ne kızması.
-hee. şimdi bi savaş varmış da galiba... hani sen gelsen...
+oğlum işimi bırakıp nası geliyim yani şimdi bilmiyorum ki...
-eğer padişah sensen gel ordunun başına geç. ha yok dersen ki padişah sensin.. o zaman amenna. ama yani ne bileyim büyüksün diye ben şey...
+tamam yau bi ayarlıyım bakarım. haber veririm. hadi kib bye öpt.
-bb.

ve sultan 2. murad geri dönmüş ve varna savaşı kazanılmıştır.
10/11/1444'te, osmanlı ordusunun dev bir haçlı ordusunu yenilgiye uğrattığı, türk ve islam tarihinin en önemli zaferlerinden biridir.

varna aslanı (ikinci) murat han'ı hasretle ve rahmetle anıyoruz.
uzun süre osmanlı ordusu ile haçlı ordusu arasında karşılıklı yoğun ok ve tüfek atışlarıyla geçtiği, iki tarafın da önemli kayıplar verdiği ve bu şekildeki yıpratıcı mücadele esnasında giderek haçlı ordusunun orta kanadının çökmesiyle haçlılar için bozguna dönüştüğü nakledilen bir meydan savaşıdır (bkz: ok balta ve mancınık ortaçağda savaş sanatı). tarihimizde önemli başarı kazanılan savaşlardan biridir.
https://www.youtube.com/watch?v=VeqvUiQ2cfQ
Rövanşı 1828-29 rus türk savaşında alınmıştır.Aleksey greig komutasındaki karadeniz filosunun bölgeye gelmesiyle kuşatma başlamıştır.Bölgedeki osmanlı birliklerinin çoğu süvaridir.Rus birlikleri süvari charge'ına maruz kalmamak için tepeleri vs iyi kullanmıştır.Sonuç osmanlı için hezimettir.
görsel
10 Kasım 1444'te 2. Murad komutasındaki 60 bin kişilik Osmanlı Ordusu ile Macar komutanı Jan Hunyad ve Macar kralı Ladislas komutasındaki 60 bin kişilik Haçlı (Macar, Sırp, Ulah,Hırvat, leh, Alman) ordusu arasında Bulgaristan'da Karadeniz Kıyısındaki Varna'da yapılan meydan savaşı. Şiddetli Osmanlı taarruzu karşısında Haçlı Ordusu yenilip bozguna uğradı. Macar Kralı Ladislas'ın başı kesilerek halka gösterilmek için Bursa'ya gönderildi. Jan Hunyad ise savaş meydanından kaçtı. Beylerbeyi Karaca Bey ile Umurbeyoğlu Osman Çelebi bu çarpışmada şehit düştüler.
2. Murat hem doğu hem de batı ile anlaşmalar yapmış, ve ne de olsa barış zamanı diyerek tahtını gelecekte fatih unvanını alacak 2. Mehmet'e bırakmıştır.
Fakat batı on yıl sürmesi planlanan anlaşmayı bozmuşlardır. Sebep olarak ise bu anlaşmayı 2. Murat ile yaptıklarını göstermişlerdir.
Tecrübesiz olan 2. Mehmet babasına o meşhur mektubu göndermiştir."padişah sen isen gel ordularının başına geç. Yok padişah ben isem gel ve ordularımın başına geç"
Böylece 2. Murat orduların başına geçmiş ve haçlılara karşı büyük bir galibiyet kazanmıştır.
10 Kasım 1444 Varna Savaşı, zafer ile sonuçlanmış olmasına rağmen Osmanlılar öylesine ağır kayıplar verdi ki, II. Murad galibiyete sevinemedi bile. Sonrasında harp meydanında şöyle dua ettiği aktarılır:

"Allahım, bana bir daha böyle büyük kayıplar verdiğim zaferler nasip etme."
(bkz: ben tek siz hepiniz)
osmanlınin avrupa birliğini sikip attığı savaşlardan birisi.
Haçlı kefere ordusuna karşı güzel galibiyet.