Tanrının saza vurmasıyla kapışacak eylemdir.
eşiğe oturmama, kapıdan sağ ayakla geçme, nazar boncuğu, kırmızı mum, kara kedi, çaput bağlama, türbeye dua etme vb bir ton adet ve batıl inanç gibi , tahtaya vurma inancı da paganizim ( tengrizm) döneminden kalmadır.
Ağaç ve ahşap eşyaların kutsiyetiyle alakalı bir gelenektir.
(bkz: türk kültüründe ağaç kültü)
isveçlilerle akraba olduğunun kanıtıdır.
sanılanın aksine şaman değil hitit geleneğidir.

şamanlardan gelen çok âdet var ama.
sadece türklere özgü değildir.
genelde kötü bir olayın kişinin başına gelmemesi için yapılan tuhaf eylem.ayy şeytan kulağına kurşun denir ve tahtaya vurulur ...peki neden tahta ?
cümlede kurşun geçiyor ya demire gelince sekiyormuş.. ahahahahaj.
istenmeyen bir olay duyulduğunda “benim/bizim de başımıza gelmesin”, “bizden uzak dursun” düşüncesiyle aslında kötülükten korunmak ve kötü ruhların duymasını önlemek amacıyla yapılır. Kimileri bunun arkasından dudaklarını büzüp bir kulağın memesini de çekerler. Amerikalılar da olumsuz bir olaydan haberdar olduklarında aynı kaderi paylaşmayalım düşüncesiyle “knock on the wood” deyip 3 defa tahtaya vururlar.
-alıntı.
antropologların yanıt vermesi beklenir.
yunanlarda vururlar hatta nazarada inanirlar.
Bir de parmaklarında yüzük vardır. Çaaat çat vururlar. Ben vurduğumu hatırlamıyorum. Pazarcı işi.
sadece türklerde değil ilginç bir şekilde birçok kültürde olduğunu okumuştum. yüksek ağaçları yıldırım çarptığı görülmüş böylelikle bu ilahlaştırılarak tanrıyla bağlantılı oldugu varsayılmış. önce köküne vurularak dileklerde bulunulmuş günümüze de tahtaya vurmak olarak kalmış.
islam öncesi orta Asya'dan geliyor bu gelenek.