bugün

çin ile iran'ın Almanya'dan geride olduğu listeye göre mi?

tamam.
Salt vaka sayısından ziyade yapılan test ve çıkan pozitif sayının oranı önemlidir. Bir de önlemlerin başarılı olup olmadığını anlamak için ölüm sayısını takip etmek gerekiyor.
kimsenin japonya yalan atiyor diye aglasmamasi?
aslinda cinlilere de bulastiran japonlar adamlar tum dunyayi kerizliyolar, cinle anlasmazlilarini nato ve cin+rusyayi aralarinda savastirarak cozecekler hemde evde kraker yerken savas seyrederek.
vaka sayısı gazozdur. her ülke kafasına göre az ya da çok test yapacak, bu testleri de yine kafalarına göre seçtikleri örneklemelere göre dağıtacak, ondan sonra "vaka sayısı", oldu. insanların dipdibe yaşadığı şehir ortamlarında hemen herkes bu virüse değmiş. belli işte. ama yaş, cinsiyet veya devam eden diğer bir hastalık türünden sebeplerle belli bir oran hastalanıyor, geri kalanlar hafif atlatıyor. tüm nüfusu bu farklılıkları gözardı ederek kelle hesabına indirgemek kime ne öğretiyor, ne biçim bir bilimsel anlam taşıyor acaba?

bak vaka tespiti neye yarayabilir: bu virüsü kapan kişi atlattıktan sonra bir daha kapabiliyor mu? bu bağışıklık mekanizmasını anlayabilmek için önemli. ama bunun için 100 ya da 1000 kişilik, her yaş ve grubu temsil eden bir denek sayısı yeterli. bunların yaşam koşullarını da kaydederek düzenli olarak test edip gelişmeleri ve değişimler kaydedilir ve mukayese edilirse anlamlı bir bilgi oluşturulabilir. yoksa önüne geleni test et, sen test eder etmez arka kapıdan çıkarken virüsü kapsın, sen yine "şu kadar kişi test edildi" diye duyur. ne yapıyorsunuz, niye yapıyorsunuz?

şimdilik birşey ifade eden bir rakam varsa o da ölümlerin toplam nüfusa oranı, ya da her 1 milyon kişide corona nedeni ile doğrudan ya da dolaylı ölenlerin sayısı. "dolaylı" da önemli: bir kanser hastasına araba çarparsa ölüme sebebiyet veren şey araba'dır, kanser değil. demek ki corona'dan ölen corona'dan öldü, bu kadar basit, durup bunu "ama falanca hastalığı da vardı" diye sulandırmak sorunu hafifletmez. ölüm sayılarının artış ve azalışı bir yerde alınan tedbirlerin ne kadar işe yarayıp yaramadığını gösterir. ama "bir yerde"; çünkü bu konu hakkında henüz bilmediğimiz tonla hadise var.

skor, rakam ve tablo takip etmeye alıştırılmış insanlık hiç birşey anlatmayan, hiç birşeyin göstergesi olmayan sayılara bakarak her şeyi anladığını sanıyor ya, pes.
güncel Önemli Başlıklar