bugün

ilköğretimde ve lisede verilen din derslerinin kalitesi malum cemaatler desen adam kullanıyor kuran- kursları problemli peki türkiye'de insanlar dinlerini tam olarak nerede öğreneceklerine dair akıllardan geçen soru.
kendileri öğreneceklerdir. açacaklar kutsal kitaplarını, okuyacaklardır. okumayı sevmiyorsa, yontulmaya mahkumdur bu arkadaşlar zaten.
üstad herşey okuma ile öğrenilseydi okullara ne gerek vardı...

kimsenin okula gitmesine gerek kalmazdı okur öğrenirdik.
zorunluluğu olmayan diyanetin açtığı kurslarda. olsa ne güzel olurdu.
küçüklüğümüzde hocaya gitmişizdir, gitmeyenler hariç.
oradan öğrendiğimiz bilgilerle yaşıyoruz.
eşşek değiliz ya okuyoruzda.
Birçok din ve mezhep var. Hepsi için yazılan kitaplar, yapılan yorumlar oldukça fazladır. Ebeveynlerinin beynini alıp da kendi kafasının içine yerleştirmek yerine biraz okuyup araştırması bilecek, sonrada önce din seçip seçmeyeceğine, daha sonra seçecekse hangisini seçeceğine karar verecektir denilebilecek sorudur.
kuran dan öğrenecekler sonra zorlanınca hadis kitaplarını karıştıracaklar temel fıkıh kitaplarını karıştıracaklar.
çok fazla kaynak var.
böyle bir konuyla ilgili saçma sapan sorudur. insan sağda, solda öğrenemez bunu. ancak yoğurulur, bükülür, bir kıvama getirilir ve bir amaca hizmet etmesi istenir. sonradan saçmalıklarla dolu insanlar meydana çıkar. olması gereken diye birşey yoktur. insan ulaşmak istediği bilgiye kendi hür iradesiyle okur, araştırır, öğrenir ve karar verir. fakat toplum olarak; kraldan çok kralcıyız mantığı, üşengeçlik, cahillik derken böyle birşeyin de imkanı olmadığı aşikardır.

bu yüzden de türkiyede insanlar kendi bildikleri dini öğrenip, öğretip, savunacaklar. ve biz böyle entryler girmeye devam edeceğiz.
çok merak ediyorlarsa açsınlar araştırsınlardır. yalnız sonucu pek hayırlı olmayabilir. *
orta okula kadar evlerinde öğrenebilirler. lisede zorunlu olmayan din dersleriyle (türkiyede varolan bütün dinlere yönelik) öğrenebilirler.
Açıp kendi kendilerine araştırmadıktan sonra hiçbir yerde öğrenemezler. Çünkü öğrenmek için kursa veya başka bir yere gittikleri vakit kendilerine terörist gözüyle bakılabilir. Dinlerini yaşamalarından bahsetmiyorum bile... Öyle mal bir döngü.

O değil de kimse araştırmaz ki dinini. Yani bitti din, yok artık, kalmadı.
insan, din denilen dogmayı 3. şahıstan değil, direk kaynaktan öğrenmelidir. okuduğunu anlamak ise okuyarak kazanılacak bir şey olduğundan, okumalıdır insan, okumalı. okullar bilimi öğretmelidir. nasıl, ne şekilde düşüneceğimizi değil. yoksa hür düşünceden bahsedilemez.
işte din böyle birşeydir. öğrenmezsen yoktur. yani birileri sana anlattığı zaman var olur. ama git sor bir dindara neden inanıyorsun diye "hissediyorum, içimden geliyor" der. yok öyle birşey, başlığı iyi oku, bir sorgula. bu başlıkta yazar dininin sorgulanmasına mahal vermiş.
cevabı bunun için kutsal kitaplar indirilmiştir olması muhtemel olan soru.hem başkasından dinleyerek pek doğru bilgi alınabileceğini sanmıyorum.okuduktan sonra inanırsın veya inanmazsın bu sana kalmış.
matematik veya türkçe dersini evde kendi başına öğrenen kaç kişi var acaba aranızda?evde din dersi öğrenmekten bahsetmek düpedüz ahmaklıktır.
dünyada ki laik devletlerde din dersleri zorunlu olmaz. seçmeli din dersleri vardır fakat oralarda da tüm dinler yalın gözle incelenir. örneğin avrupalılar dinlerini din derslerinde açıkca eleştirirler. dinlerini ise kliselerde veya kliselerin açtıkları eğitim merkezlerinde öğrenirler. müslümansanız gene okulda din eğitimi almazsınız bir camii ve onun islam inançlı kursuna kayıt olmanız gerek. kısacası öğrencilere darwin teorisinden dem vurup ardından din dersi veren bir devletin evlatları biraz tutarsız olurlar.

edit: türkiyede aleviler inançlarını nerde öğreniyorlarsa diğerleride bence oralarda öğrenmelidir. buda ayrı bir tartışma konusudur.
din insanla yaratan arasında olan birşeydir hiçkimsede buna karışamaz, karışmasıda mantıksız olur insan dini kendi içinde bulur "böyle geldi böyle gider yap" diyenlerede he diyip geçmek lazımdır.
müzik resim gibi derslerin bile zorunlu ders olmasına şaşılmayan ülkemizde nüfus cüzdanlarında dini 'islam' yazan insanların din dersini gereksiz bulması doğrusu çok tutarsız geliyor.
deneme yanılma yöntemi ile öğrenilemeyecek olan ender sorunlardan biri.
cevabı "okulda öğrenecekler" olan soru. ilkokuldan itibaren genç beyinler din eğitimine sokulmalıdır. hatta kur'an üniversiteleri bile kurulmalı. ilahiyat fakülteleri kaldırılmalıdır. peki din eğitimi istemeyenler? istemeyen öğrenci de din eğitimi görmesin o dersten muaf tutulsun. ama bu sistemle din eğitimi sorunu kolay kolay çözülemez. yerinden yönetim şart.
kesinlikle ciddi bir sorundur. diyanet ve milli eğitimin işbirliği yaparak bu soruna çözüm getirmesi gerekliliğidir.
sadece okul ya da sadece evde değil tabiki, belirli şeyleri görmeleri ve bazı (kendilerine göre doğru) kararları verebilmeleri için okumaları,olayın aslını öğrenmeleri,tartışmaları,görüş ayrıcalıklarına girmeleri gerekir.
yoksa okulda bize ne öğretilrse o doğrudur şeklinde bir yaklaşım yanlıştır,evde de aynı şekilde aileden bir yere kadar öğrenirsin daha sonra nedir,ne değildir sen kendi başına düşünür taşınır kararını verirsin,ailem dine bağlı bende olmalıyım gibi bir düşünce hem bayat hem cahilcedir.
kitabım vardı da ben mi okumadım diyemeyeceklerine göre sorunun cevabı gayet basitken sorun yapmanın mantığını çözemediğimdir.
kuran ile okul kitaplarını bir tutan yazarın saçmalaması.

kuran-ı kerim var meali var aç oku

ilahiyatçılar var internet diye bir şey var aç izle

ve karşılaştırma yap Eğer temiz duygular içindeysen allahda sana doğru yolu gösterir.
öncelikle anne ve babadan öğrenirler. yazın verilen kuran kurslarında geliştirebilirler.