bugün

gümüşhane'nin şiran ilçesi'ne bağlı seydibaba köyü sınırları içerisinde bulunan tomara şelalesi şiran ilçesi'ne 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. dar ve derin bir vadinin içinden akmaya devam eden tomara şelalesinde kış aylarında oldukça yoğun su akışı olmakla birlikte kurak geçen yaz aylarında kısmen azalır ancak suyu tamamen kesilmemektedir. şelalenin çevresi dik yamaçlardan oluşmasına karşın çevre halkı tarafından piknik alanı olarak da kullanılmaktadır. şelale etrafına öncül tesisler yapılmış olup, yolu iyileştirilmiştir. şelalenin kaynağına, tesislerin girişindeki otoparktan sonra yapımı halen devam eden kesme taşlı yürüyüş yolundan yaklaşık 10 dakika yürüyerek çıkılabilmektedir. şelale için giriş ücreti alınmamakla birlikte oto parkı ücretlidir. tomara şelalesinin girişinde özel şahsa 49 yıllığına kiralanan, gelen ziyaretçilerin taze alabalık yiyebileceği 2011’de hizmete başlayan bir tesis bulunmaktadır.

bölgede ayrıca her yıl, ilki 2009 da düzenlenen "şiran tomara şelalesi kültür ve turizm festivali" düzenlenmektedir. bu şenliklerde halk oyunları, bayraktepe yürüyüşü, kros ve bisiklet yarışmaları, konser, müzik ve eğlence programları gibi faaliyetler yer almaktadır.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır[1].

Şelale eğim dikliğinden düşen normal şelaleler gibi değildir, eğimli bir yüzeyden akışa geçer. Sular yamaçtan gür bir karstik kaynak olarak çıkar. Şelale sularından 35 m genişliğinde, 15 yüksekten akarak Tomara Çayı'na karışır. Şelalenin suları doğu kısmında 18 m, orta kısmında 14 m, batı kesiminde 22 m'den düşmektedir. Şelalenin dev kazanı veya gölü gelişmemiştir[1].

ilçe merkezinin güneyinde Seydibaba köyü yakınlarındadır. Şiran'a uzaklığı 21 km'dir. Ağagüneyi Tepesinin KB, Tomara Deresinin vadisinin GD yamacındadır[1].

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Tomara_%C5%9Eelalesi

Türkiye'de turizm otoriteleri tarafından ziyaret edilmesi tavsiye edilen 10 şelaleden birisi Gümüşhane ili Şiran ilçesi seydibaba köyü Tomara Şelalesi..

Yöre halkı tarafından '40 gözeler' adıyla anılmasının en büyük nedeni 40 ayrı kaynaktan akarak dökülmesidir.

https://gumushane.life/doga/tomara-selalesi/

https://www.cnnturk.com/s...elalesine-ziyaretci-akini

https://www.ntv.com.tr/ga...or,ZIFhl2I-8EaxsxLM_zfEdQ

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
Şelale gibi şelaledir.