bugün

Halkın kendi kendini sikebilmesi sanatıdır.
ekonomide durgunluk, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik bulunması durumu. kısacası boku yemesidir. philips eğrisini çöpe atmasıyla meşhurdur. philips eğrisinde düşük işsizlik ve yüksek enflasyon ilişkisi vardır. vietnam savaşı sonrası ve opec petrol krizi sonrasında stagflasyon ortaya çıkmıştır. ülke sınırları içindeki kapitalizmin en istemediği durumlardan biri. bir sonraki aşaması slumpflasyondur. slumpflasyonda küçülme mevcuttur.

stagflasyonun nedenlerine gelelim:

maliyet enflasyonu: Üretim maliyetlerinin çeşitli iç veya dış faktörlere bağlı olarak hızla artması yüksek enflasyona neden olur. Talepte daralma olsa bile üretici fiyatları yükselmeye devam eder.

yanlış ekonomik ve finansal politikalar: Para arzındaki artış ve üretimin talebi karşılayamaması(patates-soğan) enflasyonun artışını hızlandırır. Yüksek oranlı faiz artışları ise ekonomik durgunluğun daha da derinleşmesine, işsizliğin ve enflasyonun daha hızlı artmasına neden olur.

döviz kurlarındaki hızlı artış: Özellikle ithalata bağımlı ekonomilerde(cari açığı olan ülkeler bkz: Türkiye) döviz kurlarının hızlı artışı enflasyonda hızlı artışa zemin hazırlar. Reel sektörün üretim maliyetlerini artıran bu durum orta ve küçük ölçekli işletmelerin kepenk kapatmasına veya küçülerek ve eleman çıkarmasına neden olarak işsizliğin artmasına neden olur.

enerji fiyatlarında artış: Enerji fiyatlarındaki artış ekonominin genelinde üretici maliyetlerinin artmasına üretim seviyesinin ve karlılıklarının düşmesine neden olur. Üreticiler artan maliyetleri mal ve hizmet fiyatlarına yansıtır ve enflasyon oranları yükselir. Şirketler karlılıkları azaldığı için eleman çıkarmaya başlarlar. işsizlik artarken gelir seviyesi ve tüketim harcamaları düşer ancak üretim maliyetleri ve mal ve hizmet fiyatları artmaya devam eder.

Stagflasyonun Sonuçları

işsizlik artar: Ekonomik durgunluk yaşanırken küçülerek giderlerini düşürmeye çalışan firmalar personel azaltmaya başlar.

satınalma gücü erir: Yüksek enflasyon artan işsizlik oranı tüketicinin satınalma gücünün zayıflamasına neden olur. Yüksek enflasyon ortamında özellikle sabit gelirler ve tasarruflar erir.

ekonomi yavaşlar: Tüketim harcamalarındaki azalma ve üretimdeki yavaşlama ekonomik durgunluğun daha da derinleşmesine neden olur. Ekonomik büyüme pozitif olsa bile reel olarak ekonomi küçülür

yatırımlar azalır: Hızlı artan enflasyonun ve ekonomik daralmanın yarattığı belirsizlik ve güvensizlik ortamı yatırımların azalmasına hatta durmasına neden olur
https://m.uludagsozluk.com/e/43049282/
2020 yılında türkiye'de etkisini derinleştiren hadise.
Kısaca özetlemek gerekirse ekonomide göte giren şemsiyenin yırtarak açılması.
yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin aynı anda yaşandığı, ekonomik teorilerde paradoks olarak görülen durum.

bazı ekonomistler tarafından ülkemizde yaşanmaya başlandığı söylenmektedir.
durgun şişkinlik -ği
isim, ekonomi
isim, ekonomi Ekonomideki durgunluk ve enflasyonun aynı anda yaşanması, stagflasyon.
Kısaca bir ekonomide enflasyon ve stagnasyonun aynı anda görülmesi. Enflasyon halk dilinde hayat pahalılığı demektir bir tanım yapacaksak enflasyon fiyatlar genel seviyesinde sürekli ve hissedilir artıştır. Stagnasyon ise gsmh'nin ortalamadan daha az bir hızla büyümesi ve sonunda ekonomide durgunluğun başlamasıdır. Stagflasyon ilk olarak 1970'li yıllarda görülmüştür ve hem klasik hem de keynesyen iktisat anlayışlarının çözüm üretemediği bir kriz halini almıştır. Çünkü klasik anlayış ve keynesyen anlayışa göre ekonomide enflasyon ve işsizlik aynı anda artamaz bir artarken diğeri azalır yani paradoks. Fakat stagflasyonda hem enflasyon hem de işsizlik oranları artar ve ekonomi küçülür.

Dünya tarihinde stagflasyonun ilk görüldüğü zamanlar 1970'li yıllardır. Yom kippur savaşında batı ülkelerinin israil'e destek vermesi sonucunda OPEC de yaptırım olarak bu ülkelere petrol ambargosu uygulamış ve ekonomilerde ilk kez stagflasyon sorunu baş göstermiştir. Böylelikle keynesyen iktisat anlayışı da sona ermiş artık yerini neoliberalizme bırakmıştır. Türkiye'de de neoliberalizmin tohumları 24 ocak kararları ile ekilmiş ve Özal döneminde uygulanmaya başlanmıştır tabiki neoliberalizm pek çok avantajın yanı sıra bazı ticari ahlaksızlıklar da baş göstermiştir (bkz: hayali ihracat).