Avrupa birliği'nin serbest dolaşım vizesinin isim babası olan "schengen", nedir?

Schengen isimli kasaba'dır!!

Lüksemburg- Almanya sınırını oar, sauer ile birlikte mosel nehri belirler, ancak bu sınır çok özeldir, normal şartlarda eğer bir nehir sınır belirleyecekse nehrin tam ortası sınır kabul edilir, ancak bu üç, ki diğer ikisi mosel'den daha dardırlar, mosel geniş bir nehirdir, nehrin belirlediği lüksemburg- Almanya sınırı 1918'de, 1.dünya savaşından sonra, almanya savaşı kaybettiği için, "nehirlerin kıyıları" olarak belirlenmiştir!!

Bunu, almanya mosel nehrinde seyredecek nehir gemilerinden herhangi bir vergi alamasın, diye böyle yapmışlardır.

Zaten 1918 yılına kadar lüksemburg almanya'ya aitti (ana dili fransızca olmasına rağmen!!), ve başkent luxembourg da bir alman garnizonu bulunurdu...

Böylece, mosel nehrinde seyreden nehir gemileri, nehirde seyrediyor olmalarına rağmen "uluslararası sularda" seyrediyor olmuştur.

Mosel nehrinin bu bölgesindeki bir köprüden karşıya bisikletle geçen bir kimse, ne almanya'da, ne de lüksemburg da, bulunur !!

Lüksemburg Almanya sınırının bittiği yer, lüksemburg- fransa, almanya- fransa sınırı olur...orada bir __/---şeklinde bölünme olur.

Buraya " dreilaendereck - üç ülke köşesi" denir!!...

Tam bu noktada bir ilçe vardır----> schengen !!

1.dünya savaşından sonra lüksemburg'un ana dilinin fransızca olması karşılığında, fransa schengen'i lüksemburg'a "hediye etmiştir, yani resmi olarak schengen lüksemburg toprağıdır.

Ancak zaman içinde, 2.dünya savaşında ve ondan sonrasında da, görülmüştür ki, "gayrıresmi olarak" o ilçenin halkı kendini nasıl hissediyosa, (tarih içinde nasıl idiyse), öyle yaşamaya devam etmiştir. Almanya schengen'i almanca konuşur, tipik alman birahaneleri vardır, ama fransız schengen'i fransızca konuşur ve şarap içer. Lüksemburg'lular gariptir, onlar da fransızca konuşur, ama alman birası içerler!! Evleri de ne alman ne fransız evleri gibidir.

Yapılan birçok anlaşmayla üç ülkenin kendi milli eğitim bakanlıklarına bağlı okulları schengen'in kendi taraflarında kalan topraklarına açmalarına izin verilmiştir.

Yani senin "oğlan" okul çağına geldiğinde, çocuğu fransız okuluna gönderebilirsin---> zaten tramvayla 2 durak, ama o zaman senin oğlan fransızca öğrenecektir herşeyi.

Schengen de hem fransız, hem alman hem de lüksemburg süpermarketleri vardır , hepsinin kalemleri farklıdır, tatları farklıdır. Almanya'da bulamayacağın fransız şarabını, alman kadın bisiklete atlayıp fransız marketinden alabilmektedir.

Bu, schengen dışında başka hiçbir yerde mümkün diildir !!

Fransa tarafındaki trafik işaretleri, yol çizgileri bütün fransa 'daki gibidir, almanya tarafındaki de bütün almanya'daki gibi...

Serbest dolaşımın sembolü olmuş bu ilginç ilçe avrupa birliğine de esin kaynağı olmuş, madem bir ilçe üç değişik kültürle birlikte yasayabiliyo, ülkeler de yaşayabilir, denmiştir.