bugün

yoksulların eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüzlerce makineyi eski deniz piyadeleriyle hurdalığa boşalıp, parçalamak, bu ameli sırf ibm gibi rakiplerin rekabetini baltalamak için gerçekleştirmek ancak kar marjı hariç, bilimsel, felsefi, insani hiçbir kaygı taşımayan zihinden çıkabilirdi.

gelin sizinle birlikte 1980 lerin sonuna seyahat edelim ve bilgisayar tarihinde karanlık bir sayfa olarak anılan lisa nın trajik hikayesini keşfedelim!
https://www.youtube.com/watch?v=rZjbNWgsDt8

Eylül 1989'da bir habere göre Apple, Logan'da yaklaşık 2.700 satılmamış Lisa bilgisayarını gömdü. Lisa 1983'te piyasaya sürüldü ve bu, Apple'ın gerçekten modern, grafiksel olarak çalışan bir bilgisayardaki ilk denemesiydi: bir fareye, pencerelere, simgelere, menülere ve hepimizin "kullanıcı dostu" masaüstü bilgisayarlardan beklediğimiz diğer şeylere sahipti. . Bu özelliklere Macintosh'un piyasaya sürülmesinden tam bir yıl önce sahipti. Aynı zamanda mahkum edildi.

Kıdemli teknoloji gazetecisi Steven Levy yakın tarihli bir röportajında ​​şunları söyledi: "Lisa, büyük bir bilgisayar kılavuzuyla uğraşmanıza veya kullanmak için bir danışman tutmanıza bile gerek olmayan, piyasadaki ilk bilgisayardı." "Kutudan anlayabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz." Ancak Lisa'nın 10.000 dolarlık bir fiyat etiketi ve bazı donanım sorunları olduğu biliniyordu ve yakında çıkacak olan daha ucuz Mac'in gölgesinde kalmıştı. indirime sokulsa, yükseltilse ve Macintosh XL olarak yeniden markalansa da, iki yıl gibi kısa bir süre hayatta kaldı ve 1985'te piyasadan kaldırıldı.

Logan'ın gömülmesi, hiçbir zaman savaşma şansı olmayan bir bilgisayara yapılan son hakaretti ve ilgimizi çekti. 1985'te üretiminin durdurulması ile 1989'daki son ölümü arasında Lisa'ya ne olmuştu? Neden Lisa'ların sonuncusunu yok edesiniz ki? yaşandı Peki tüm bunlar neden Utah'ta ? Bu makale, bizi Logan'a yönelmeye ve 30 yıldan fazla bir süre önce gerçekte ne olduğunu anlamaya motive etmeye yetecek bir avuç ilginç ayrıntı sunuyordu.

Evet, açıkçası gerçekten Lisa'ları kazıp çıkarmayı meşhur kötü video oyunu uyarlamasını 1983'te gömdüğünü duymuştuk. istiyorduk. Hepimiz Atari'nin ET the Extra-Terrestrial'ın izlemiştik Bazı girişimci belgeselcilerin kartuşları büyük bir tantanayla çıkarmasını ve oynanmazlığıyla meşhur oyunu orada, çöplükte oynamasını . Onlarca yıllık belediye atıklarından törenle kurtardıktan sonra Apple tarihinin bir parçasını yeniden başlatma hayallerimiz vardı.

Ne yazık ki, Lisa Dağı'nın tepesinde dururken, bir dirilişin ihtimal dahilinde olmadığı açıktı. Bir buldozer operatöründen hafif bir uyarı aldık (özellikle: "yolumdan çekilin ve çöpten uzak durun çünkü bugün öldüğünü görmek istemiyorum"). Kendisiyle biraz sohbet ettik ve Lisa'ların nerede olabileceğini sorduk. Tepenin derinliklerini işaret etti; 1989'un "çok aşağıda" olduğunu söyledi. Onları bulsak bile, raporlar çöp sahası çalışanlarının bilgisayarları yere düşürmeden önce buldozerlerle üzerinden geçtiklerini gösteriyordu.

Lisa'ların olduğu yer açıkça ulaşamayacağımız bir yerdi. odaklandık Bunun yerine nasıl ve neden olduğuna . Olayla ilgili bilgisi olan birkaç kişi hala Logan'ın çevresinde yaşıyordu, ancak onları bulmak 1989'dan bu yana ne kadar zaman geçtiğini anlamamıza neden oldu. Orijinal makaleyi yazan muhabir artık beğenilen bir aşk romanı yazarıdır. Cenaze töreninin bir diğer görgü tanığı olan fotoğraf editörü ise emekli bir mandıra çiftçisi ve peynir üreticisidir. Her ikisiyle de röportaj yaptık, eski bilgisayarların bulunmasıyla ilgili bu hikayede bir peynir mağarası turu da vardı.

Ancak son Lisa'larla ilgili hikayemizdeki ana karakter, Bob Cook adında eski bir bilgisayar satıcısıdır. 80'lerin ortalarında Bob, yeni bir satış fırsatının farkına varan bir Apple bayisiydi: eski bilgisayarlar. ilk nesil kişisel bilgisayarların modası geçmişti ve Bob onları indirimli olarak satmaya başladı. Apple'ın elindeki eski, bazen kullanılmış envanteri konsinye olarak almak için benzersiz anlaşmalar yaptı: ilk olarak 1985'te yaklaşık 3.500 Apple III bilgisayar ve ardından bir yıl sonra son 7.000 Lisa. Bu süreçte bilgisayar işinde yepyeni bir nişin yaratılmasına yardımcı oldu.
görsel
görsel

Bize kıkırdayarak "Bilgisayarların öncü olması gerekiyordu, bu yüzden kimse yüksek teknolojinin son noktasını satmayı düşünmüyordu" dedi. Bob, Lisa'nın geçmişinin yeni bir bölümünü doldurdu. Bilgisayarları yalnızca yeniden satmaya çalışmıyordu; onları iyileştirmeye de çalışıyordu. Bob, kalan Lisa'ları aldı ve endüstrinin başlangıcında bilgisayarlarla ilgili tüm deneyimini uyguladı. Plus gibi daha yeni Mac modelleriyle daha rekabetçi olabilmek için hem donanımı hem de işletim sistemini fiyatının çok altında bir fiyata yükselterek Ar-Ge'ye 200.000 dolar harcadığını tahmin ediyor. O kadar çok iş yaptı ki, yeniden vaftiz edilmesinin gerekli olduğunu hissetti.

“Farklı bir şeydi. Biz de buna 'Lisa Profesyoneli' adını verdik” dedi.

Ama mutlu sonla bitmeyeceğini bilerek Bob'un yolculuğuna çıktık. Apple'ın anlaşma konusundaki fikrini değiştirmesine ve sattığı Lisa'ları yok etmesine ne sebep oldu? Cevabı burada bozmayacağız. Ancak hikaye sabotajları, işe alınan serserileri ve Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs'un büyük etkisini içeriyor. Bu, Apple'ın nasıl tarihsel olarak kârlı bir teknoloji devi haline geldiğini ve bugünkü haline geldiğini açıklamaya yardımcı olan dikkat çekici bir hikaye. Yukarıda yer alan belgeselin tamamını bugün veya YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz.
ctrl+v.