Analitik düşünemiyorsan yapamazsın, hiç bulaşma.
bilgisayara talimat verme işi programlama olarak bilinir. herkes bunu yapabilir ama talimatlar bilgisayarın anlayacağı şekilde belirli bir formatta verilmelidir. bunun için de bir programlama dili bilmeniz gerekir. bilgisayarlar yalnızca sayıların dilinden anladığından programlama dilleri kelimeleri bilgisayarlar için sayılara çevirir. buna makine dili adı verilir.

program yazmak bulmaca çözmek gibidir. parçalar birbirini tamamlar ve bir sonuca uzlaşılır. tek farkı bazen doğru sonuca ulaştırabilen birden fazla yol olmasıdır.
zevklikerezevkli bir iş. sevmeyen yapmasın. zaten sevmeden yapamazsınız.
amelelik demişler ya hakkat doğru.
lan ne demek bi logo için 1000 satır kod yazmak. töbe töbe.
depresyondan kurtulmanıza yardımcı olan şey kodlarsa gerçekten yalnızsınız demektir. bir an önce çıkıp sokaklara bakın kaldırım taşlarına bakın.
şaşırtıcı bir şekilde depresyondayken kurtulmama sebep oldu programlama. arkada müziği açardım sonra basit basit programlar yazar hatalarla boğuşurdum. bir ara öyle kapılmıştım ki ilaç gibi gelmeye başlamıştı.
programlama bilgisayara emir vermek gibidir. siz bir yabancıya derdinizi anlatabilmek için nasıl ki onun dilinden öğreniyorsanız bilgisayara derdinizi anlatmak içinde programlama bilmeniz gerekiyor.

(bkz: java)
yazılımcı arkadaşlarımın ortak kaygısı gece kod yazıp sabah kalktıklarında o kodlar çalışmıyormuş kim girip kodları karıştırıyor çıksın lan ortaya çocukların kafaları sikildi.
Bu dönem vermem gereken bölüm derslerimden birisidir korkutuyor açıkcası bir de 4 saat üst üste beyin yakacak herhal.
takip işlerini düzenleme ,yönetme ve biçimlendirme.
Bu proglamlama işinde çok para dönüyor diyorlar doğru mu?
ah ah algoritmayı anlayarak geçseydim iyiydi.
içi dolu çuvallar. Yeşil yeşil böyle. Paraları koyacak yer bulamazsınız.

Bunları mümkün kılan meslek.
2 gun yazarsiniz, yazdiginizdan 2 hafta hata ayiklarsiniz. 2 senede yazdiginiz topu topu 30mb eder etmez. Kiciniz yirtilir velhasil elinize gecen benzin parasi kira faturalarin yuku olur. Bu is ekip isi yoksa beyin ameleliginden baska bi bok degil.
tüm kodlarınız doğru yazılmış olsun, tek bir tırnak işareti kodları çalıştırmaz. siz de hata ararken "bu kadar satır kod yazmış adamım, kesin zor bir hata var" deyip bakmazsınız, yanlış yazılmış kod ararsınız. gerisi cinnet hali işte.
size dünyaları dar edebilir,rüyalarınıza girebilir.
görsel
girdilerin fonksiyonlarca yorumlanıp arzu edilen çıktıyı vermesi. diğer bir değişle üretim için fonksiyonlama.

bir kez öğrenildimi iddia ediyorum hayattaki en keyifli meşgale olacaktır. orgazmmış, yok okeyde çifte bitmekmiş, yok ihalede full açmakmış, hepsini sollar, yeni öğrendiğiniz bir dille ekrana "hello world! " yazdırmak.

edit: bu arada programlama öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalıştım. Öğrenmek isteyen soru soracak olan mesaj atabilir.
Eğer bir tutku değilse, asla bir meslek olarak yapılmaması gereken şey. Üniversitede bölümüne gidecek olan dijital ergenler için ek: programlamanın windowsun renkli yüzüyle, oyun crackleme ile ya da msn hackleme ile yakından bir alakası yoktur. Ha uzaktan alakası vardır. Ama o uzak mesafeye erişmek için yola çıkarsanız zaten gerekli yolu yürümüş olursunuz. Garip gelebilecek felsefesi vardır. "Dövüş" sanatları adam dövmek içi değil savunma ve daha güzel bir yaşam için öğrenilir felsefesi gibi.
Sorun için algoritma belirleme ve bunu kodlarla yazma. Dev-C derleyicisinde örnek bir C yazımı;

#include<stdio.h>
#include<conio.h>

main()
{ printf("uludagsozluk.com"); => Ekrana uludagsozluk.com yazar.
getch(); => Programın hemen sonlanmaması için karakter almayı bekler. (Get Char)
return 0; => Programı başarılı bir şekilde bittiğini gösterir.
}
uygulama yazılımı ve sistem yazılımı olarak ikiye ayrılan, bilgisayarın açılmasından tutupta sözlüğe yazı yazmamızı bile sağlayan işlem dizisidir.
insanın canından bezdiren işimdir, insanı bazen ciddi bunalıma sokar özellikle aman kısıtı olan işleri yaparken.
diğer adıyla yazılım olan ve bilgisayara yön veren komutlar ve işlemler dizisidir. basit ya da gelişmiş programlama dilleri ile yapılabilir. komutlar yardımıyla problem çözülerek sonuca ulaşılır.

(bkz: java)
(bkz: c)
(bkz: cobol)
(bkz: basic)