bugün

Poetika (Peri Poietikes), Sanat konusundaki görüşlerini içeren eseri. iki kitaptan oluşan eserin ikinci kitabı komediyi işler. Bugün elde yalnız, metindeki bazı eksik yerler, eklenen ya da sırası değişen bölümlerle başka bir nitelik kazanan birinci kitap vardır. 26 bölümden oluşan bu kitapta, sanatın ne olduğu üzerine genel düşüncelerden sonra, bir tragedya kuramının ana çizgilerini verir. Aristoteles’e göre sanat bir taklit (mimesis) işidir, sanat çeşitleri de neyi taklit ettikleri bakımından birbirlerinden ayrılırlar. Edebiyatın taklit konuları insanlarla bunların eylemleridir ve taklit araçları da söz, ritim, harmoni’dir. Özellikle tragedya, konuşan ve eyleyen kişiler aracıyla önemli bir eylemi doğrudan doğruya gerçekleştirir. Sanatın taklit edici betimlemesinin amacı da ahlâkidir: Sanatla insanın duygulanımları öylesine uyarılacaktır ki, bu uyartılmayla ruhun bunlardan temizlenmesine, arınmasına (katharsis) varılacaktır. Bu amaca da, sanat eserinden insanın genel özü bakımından canlandırmasıyla erişilebilir. Bilim gibi sanatın da konusu “özel” durumunda gerçekleşmiş olan “genel”i göstermektedir.
sanat hakkındaki görüşlerini bir bütün içerisinde sunan aristoteles'in şiir sanatı ile ilgili kuramlarını içeren ve tarihte sanat olayını araştıran ilk eserdir.
gece gece bana "hay sana da eleştirine de" dedirtmiştir. ama bakmayın o tamamen benim götlüğüm, tarihin ilk eleştiri eseri. epicler ve tragedyalar hakkında az buçuk bilgi sahibi olmak istiyorsanız başlamanız gereken yer olabilir.
Sanatla ilgili temel bir eser. Okunmalı. Ama sıkıcı bir kitap.
türkçe karşılığıyla şiir sanatı.

tanımlamak gerekirse şiir hakkında yazılan/yazıya aktarılan metin ya da metinler toplamına Poetika denir.

edebiyatımızda Ahmet Haşim, necip Fazıl, Orhan Veli ve Ahmet Hamdi Tanpınar Poetika eser bırakmıştır.
Kısa ve öz tanımı ile “şiir hikmeti”.
Dünya edebiyatında ilk örneğini Aristoteles'in, türk edebiyatında ise ilk örneğini Ahmet Haşim'in (bkz: şiir hakkında bazı mülahazalar) verdiği Türkçeye "şiir sanatı" olarak çevirdiğimiz kavram.
Şairin kendi hayatını şiirleştirdiği biyografi.
güncel Önemli Başlıklar