bugün

ezanlar birbirini kovaladıkça müezzinlerin insanları davet ettikleri ibadet.

şimdi...müslüman olup da her ezan sonunda camilere gitmeyenlere ciddi ciddi soruyorum: kim için okunduğunu sanıyorsunuz 1400 yıldır bu ezanların? ve nasıl dayanabiliyorsunuz o vakitler geçip de geçen her gün 5 adet yeni kılınmamış namaz sahibi oldukça.

sabah namazına nasıl kalkılır isimli kitabı samimi olduğunu düşünen her müslüman okumalı. hani eskiden video ların kafası bozulurdu da bir özel kasete garip bir sıvı döküp bir saat döndürüp temizlerdik. işte onun gibi bir şey o kitap. allah her müslümanı namazlı, abdestli olarak ölmeyi nasip etsin.
küçüklüğümden beri her kandil annemin ''hadi yavrum şimdi dua edelim '' diyerek bana öğrettiği sonra kanımın deli gibi kaynadığı,öfkeme bir türlü engel olamadığım ergenlik zamanımda en bunalımlı günlerimden birinde tamamen başladığım elimden geldiğince yapmaya çalıştığım dini aktivite. başkası öğrenince sanki bir anlamı kalmıcakmış gibi geldiği için sadece ailem biliyor,bu iç huzurumu, güler yüzümü soran herkese de meditasyon yaptığımı söylüyorum.kimse zorlamadı,kimse yargılamadı içim çok rahat ohh çok mutluyum yaa
not:hiçbir tarikatla falan ilgim yok hatta bazılarına acayip gıcığım!
Gayri müslümlerce kafayı yere vurarak ibadet etmek diye adlandırılan eylemdir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu sporu sağlayarak daha sağlıklı ve zinde bir yaşam getirisi vardır.
(bkz: ikindi)
en kral egolardan kurtulmanın süper ötesi yoludur,yapılmasında fayda vardır lakin zordur.

(bkz: besmele)
Şu zaman da ihtiyaç olan temizliğe araç ve amaç olan ibadet şekli.
Allah ile muhabbete girmenin bir yolu.
insanı insan kılan şey namazın ta kendisidir.
insanlığın farkında olma belirtisidir aslında.
Allah'ın insanlarda görmek istediği, kul olma eylimidir.
farziyetinin önemini kavrayanlar için bir kalkan özelliği gösterir.
O'nun yüceliğine boyun eymişlik halidir.
Acz içinde oldunun kabulü,
O'ndan başka doğru yola erdirici olmadığının ispatıdır.
Allah'ın kullarına mahşettiği sayısız nimet için bir şükür vesilesidir.
tadını alanların kolay bırakamayacağı, tatmayanların kolay başlayamayacağı eylem.
kılmak isteyen insanların günde en fazla 40 dk. alan direnç belirtisi.
namaz güzel şey, güzel şey namaz..
yaratanı anmanın en güzel yolu.
her müslümanın öncelikle yerine getirilmesi gereken bir ibadet ve bu bakımından dinde çok önemli bir yer tutar.
günde beş vakitten oluşan ibadet şeklidir. islamın beş şartından biridir.ruhen allah(cc)'a en yakın olunduğunu hissettiren bir olgudur.
Namaz, sancıma ilâç, yanık yerime merhem;
Onsuz, ebedi hayat benim olsa istemem.
(bkz: namazın ruhunu kavramak)
günde 5 vakit yapılan ibadetimizdir, manevi hazzının yanısıra abdest alırken vücutta biriken bütün elektiriği atarız.namaza kılarken hemen hemen bütün kaslarımızı çalıştırırız ve secdeye eğilip kalkarken beynimize daha fazla kan gitmesini sağlamış oluruz.
sürekli namaz kılan yaşlanmış kişilerin beyin faaliyetleri daha düzgündür.
bir müslümanın günlük programının omurgasını oluşturan ritüeldir. gün 5 e bölünür. namaz sayesinde müslüman hep teyakkuz halindedir. kulağı ezanda; aklı namaz vaktinin çıkıp çıkmadıyla meşguldür bir vakit daha girdiğinde. şu müslüman ne güzel insandır yaw!
insanı bütün kötülüklerden bir zırh gibi koruyan ve sadece allah rızası için yapılan ibadet.
oncesinde abdest gibi kucuk gunahlari dokup ruhu temizleyen bir ameli barindiran,
ettigin sahih niyetle, ibadeti rabbe has kilarak tum dunyayayi arkana almanla miraca yukseldigin, ikame edilmesi gereken, ikame edildiginde kotuluklerden alikoyan, bir muslumanin ilk hesaba cekilecegi ibadet...
allahin cc miracda bizlere verdigi 3 hediyeden biri...
allahla bulusma...
kişiye kendisini iyi ve mutlu hissettiren, huzur veren ibadet. dünyanın tüm keşmekeşinden kısa bir süre için de olsa sıyrılıp, özellikle secdeye kapandığın zaman, o'nun huzurunda, o'nunla başbaşa kaldığın an. allah ile olan muazzam buluşma.
büyük bir hediyedir. hareket, temizlik ve allah ın emrinin yerine getirilmesinin verdiği büyük huzuru barındırır.

yalnız çocukluktan alışkanlık edinmeli aksi halde hayli zor gelir. (burada kendimi anlatıyorum.)

yani babalara, annelere biraz iş düşmekte bu konuda.
kesinlikle görünen ve görünmeyen kötülüklerden alıkoyan bir ibadettir. allah karşısında yanlız onun karşısında eğilmektir ki bu durumda başka hiç bir şeye eğilmeye gerek kalmaz. okunan ayetlerin anlamını manasını bilerek ve düşünerek kılındığı taktirde allaha kul olmak özgürleşmek demek olur. aktörlüğe kaymaması veya sedece spor olmaması için samimiyet ve iyi niyet gerekir.maun suresinde namaz aktörlüğünden bahseder ve esas önemli ve zor olanın yoksula yardım etmek elindekinden feragat etmek olduğu bildirilir ve bunu yapmayanların namazlarının faydasız olacağını belirtir...
insan hayatını düzenleyen bir ajandadır.
müslümanlar yatmayı seven üşengeç bir millet; hiç olmazsa namaz kılsınlarki hareket etmiş olurlar mantığıyla, islam dünyasına kazandırılan eylem.
kul olma hissini en çok yaşatan ibadet .
islam ın üzerinde en çok durduğu hadise. dinin direği. yaratıcıya en yakın olunan an.
Namaz, ne kadar kıymetdar ve mühim, hem ne kadar ucuz ve az bir masraf ile kazanılır, hem namazsız adam ne kadar dîvâne ve zararlı olduğunu, iki kerre iki dört eder derecesinde kat'î anlamak istersen; şu temsilî hikâyeciğe bak, gör:

Bir zaman bir büyük hâkim, iki hizmetkârını, -herbirisine yirmidört altın verip- iki ay uzaklıkta has ve güzel bir çiftliğine ikamet etmek için gönderiyor. Ve onlara emreder ki: "Şu para ile yol ve bilet masrafı yapınız. Hem oradaki meskeninize lâzım bâzı şeyleri mübâyaa ediniz. Bir günlük mesâfede bir istasyon vardır. Hem araba, hem gemi, hem şimendifer, hem tayyare bulunur. Sermayeye göre binilir."

iki hizmetkâr, ders aldıktan sonra giderler. Birisi bahtiyar idi ki, istasyona kadar bir parça para masraf eder. Fakat, o masraf içinde efendisinin hoşuna gidecek öyle güzel bir ticaret elde eder ki: Sermayesi, birden bine çıkar. Öteki hizmetkâr bedbaht, serseri olduğundan; istasyona kadar yirmiüç altınını sarfeder. Kumara-mumara verip zayi' eder, birtek altını kalır. Arkadaşı ona der: "Yahu, şu liranı bir bilete ver. Tâ, bu uzun yolda yayan ve aç kalmayasın. Hem bizim efendimiz kerîmdir; belki merhamet eder; ettiğin kusuru afveder. Seni de tayyareye bindirirler. Bir günde mahall-i ikametimize gideriz. Yoksa iki aylık bir çölde aç, yayan, yalnız gitmeye mecbur olursun." Acaba şu adam inad edip, o tek lirasını bir define anahtarı hükmünde olan bir bilete vermeyip, muvakkat bir

lezzet için sefahete sarfetse; gâyet akılsız, zararlı, bedbaht olduğunu, en akılsız adam dahi anlamaz mı?

işte ey namazsız adam ve ey namazdan hoşlanmayan nefsim!

O hâkim ise; Rabbimiz,Hâlıkımızdır.O iki hizmetkâr yolcu ise; biri mütedeyyin, namazını şevk ile kılar. Diğeri gafil, namazsız insanlardır. O yirmidört altrn ise, yirmidört saat her gündeki ömürdür. O has çiftlik ise, Cennet'tir. O istasyon ise, kabirdir. O seyahat ise kabre, haşre, ebede gidecek beşer yolculuğudur. Amele göre, takvâ kuvvetine göre, o uzun yolu mütefâvit derecede kat'ederler. Bir kısım ehl-i takvâ, berk gibi bin senelik yolu, bir günde keser. Bir kısmı da, hayal gibi ellibin senelik bir mesâfeyi bir günde kat'eder. Kur'an-ı Azîmüşşan, şu hakikate iki âyetiyle işaret eder. O bilet ise, namazdır. Birtek saat, beş vakit namaza abdestle kâfi gelir. Acaba yirmiüç saatini şu kısacık hayat-ı dünyeviyeye sarfeden ve o uzun hayat-ı ebediyeye birtek saatini sarfetmeyen; ne kadar zarar eder, ne kadar nefsine zulmeder, ne kadar hilâf-ı akıl hareket eder. Zira bin adamın iştirak ettiği bir piyango kumarına yarı malını vermek, akıl kabûl ederse; halbuki kazanç ihtimali binde birdir. Sonra yirmidörtten bir malını, yüzde doksandokuz ihtimal ile kazancı Mûsaddak bir hazine-i ebediyeye vermemek; ne kadar hilâf-ı akıl ve hikmet hareket ettiğini, ne kadar akıldan uzak düştüğünü, kendini âkıl zanneden adam anlamaz mı?

Halbuki namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mübah dünyevî amelleri, güzel bir niyyet ile ibâdet hükmünü alır. Bu Sûrette bütün sermaye-i ömürünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibkâ eder.
hem egzersiz,hem huzur verir ,hemde sevap kazandırır.
insanı kötülüklerde arındırdığı söylenen ibadet şekli.

sivasta 37 kişiyi yakanlar namaz hiç kılmıyordu bu durumda...

ya da namazın insanı kötülüklerden arındırdığı söylentiden ibaret.

edit: genelleme tabiki değildir.