güzel ülkemizin en fazla köyüne sahip ilçesi...
bursa nın sevimsiz ve biçimsiz bir ilçesi. o kadar ilçesini gezdim bursa nın ama şu kemalpaşa ya bir içim ısınmadı. bir de yunandan kurtuluş günü düzenliyorlarmış. ulan kim kimden kurtuldu, asıl yunan kemalpaşa dan kurtuldu.
efendim rivayet olunur ki lozan da müzarekeler sürerken yunanlılarla hummalı tartışmalar olmuştur. yunan diyor ki karaağaç bizde kalacak ismet paşa diyor ki bizde kalacak. neyse o sorunlar çözülmüş sıra gelmiş kemalpaşa ya. ismet paşa demiş ki kemalpaşa sizde kalacak yunan tutturmuş sizde kalacak. derken iki ülke tam silahlara sarılmışlar; akil adamlardan biri çıkıp yaş kuru atın demiş. nitekim kemalpaşa türkiye de kalmış.
ülkenin metrekare başına en fazla şelalesine sahip olan ilçedir.
fiziki imkan bakımından çok kötü bi ilçedir. ulan bi dışarı çıkayım dersiniz kendinizi karacabeyde bulursunuz orası daha boktur. bataklık gibi bi yer burası yani.
istanbulda en sevdiğim ilçedir

buraya laf edenler bağcılara sakın uğramasın hocam aman..
yeşil bursamızın güzel bir ilçesidir. ancak son yıllarda inegöl, gemlik ve orhangazi'nin gölgesinde kalmıştır. zira fazla yatırım alanı bulamamaktadır.
8 sene yaşadığım memleketim diyebileceğim yerdir. kasaba köprüyle ikiye ayrılır. köprünün heykele bakan tarafı çingeneler ve türk olmayan azınlıkla(şimdi çogunluk olmuş olabilirler çünkü her biri 10 çocuk yapıyor) doludur.

ben mkp de yaşarken (tabi küçüktük o zamanlar) karşı yakadan gelen çingeneler bayramda ev ev gezip para, şeker toplarlardı. bu yakadaki çocuklardanda para çalar, göz açtırmazlar.köprünün karşı tarafında rahat rahat gezmek ne yazıkki pek mümkün değildir. bundan dolayı ırkçılık fazladır. köprünün zengin tarafı çingenelere hiç sıcak bakmaz.

sırmalar da denilen bir zamanlar yaşadığım mkp nin en gelişmiş mahallesinde tatlıtop denilen bir sahada her yaştan insanın katılabildiği turnuvalar düzenlenir, yaz akşamları çekirdeğini alan çevre ahalisi de bu musabakalara yogun ilgi gösterir. tatlıtopun arkasında çocukluğumda paramın büyük kısmını yatırdığım halısahası bile vardır yani mkp bir kasaba için gelişmiş bile denilebilir.

bu çevrede 14 eylül iöo(mezun olduğum okul) adıyla bilinen ilkokul vardır. lise olarak ta ögretmen davut ve sedat karan aöl bu kasabanın eğitimli insanlarını yetiştirir.

halkı genellikle solcu olsada geri kafalıdır kasabaya yeni gelenlere, yabancılara pek iyi bakmaz. burada yaşayan halkın genelde yazları gittiği bir köyleri vardır.

suuçtu şelalesi gezilesi yerlerin başında gelir. ayrıca dondurmalı kemalpaşa tatlısıda tadılması gereken tatlardandır. bunu tattığınızda istanbulda kemalpaşa tatlısı diye satılan tatlılara göz ucuyla bile bakmazsınız.

herkezin birbirine kardeşim yada kanka yerine "aga" diye hitap eder. zamanla alışırsınız.

özel olarak değil de eğer yolunuz bursadan geçerse buraya da uğramanız tatlısını yemenizi tavsiye ederim.
'tırnova' adlı köyüne bulgaristan'daki 'tırnova' kentinden göçen dedelerimin isim vermiş olduğu ilçe.

(bkz: tırnova)
(bkz: kemalingrad)
(bkz: stalingrad)
küçük amsterdam. bursanın en şirin ilçesi. memleketim. her yerinde kötü de iyi de anılarım var ahh ah. iyi ki istanbuldayım.
birçok köyü yeşilçam filmlerine yataklık yapmış bursa ilçesi. ayrıca kurtuluş savaşında yunan ın yakmadığı ilçe. efenim bunlar o yıllarda yunan a çok yardım ve yataklık yapmış, savaş bitip de türk tarafı savaşı kazanınca da atatürk e yalakalık olsun diye ilçenin ismini mustafakemalpaşa yapmışlar.
bir kafede 09.00-24.00 arası, ki 15 saat yapar, çalışıp günlük 25 lira alabildiğiniz bursa ilçesi. yapıyor muyuz, yapıyoz. göt kadar bir yer ayrıca. ağacı, yeşilliği bol. at çiftlikleri falan var girişinde. öyle.
suuçtu şelalesi ve tümbüldek kaplıcaları ile ünlü, bursaya yaklaşık 90 km uzaklıkta ilçedir. bursa merkeze gitmeye kalksanız seferi sayılabilirsiniz.

ilçede yakayı ayıran köprü vardır.köprünün beri yakası(stadyum) daha az gelişmiştir, genellikle bu tarafta romanlar yaşarlar. at arabası ile sokaklarda dolaşabilirler, ilçenin futbol takımının stadyumu burada yer alır

köprünün diğer yakasında daha elit kısım oluşturur, bu elit kısımlar genellikle sırma adı verilen bölgede ikamet ederler. nitekim yüzme havuzu, halısaha, tatlıtop turnuvaları burada yapılmaktadır.

stadyum tarafından bisikletle tümbüldek kaplıcalarını gitmişliğim vardır, tümdüldek kaplıcalarına 13 km uzaklıkta, aynı zamanda suuçtu şelalesinede 18 km uzaklıkta ilçedir

edit : 12.20 sularında merkez üssü deprem meydana gelmiştir, depremin şiddeti kandilli rasathanesine göre 4.5 tir.
öğle saatlerinde 4.3 şiddetinde bir depremle sarsılmış bursa ilçesi.

edit: bununla gelip geçsin.
Yaklaşık 2 yıl beraber olduktan sonra beni mustafakemalpaşalı olan göçmen kız tek kelime etmedne terk edip gitti taa istanbuldan aydına üni okumaya gittim ev arkadaşımın kız arkadaşıda mustafakemalpaşalı idi oda çocukla 10 ay gibi bir süre birlikte olduktan sonra terk etti oda göçmendi. eğer mkp birde göçmenım derse arkanıza bakmadan kaçın amk.
bursa'nın en uzak ilçesi olması lazım. 87 km az değil.
gerçekten hiçbir şey olmayan bursa'ya bağlı ilçe. iznik gibi bir yerden sonra içim bayıldı gerçekten.
edit: bursa' ya bağlı kanunen ama ne kültürü ne de yaşam tarzı bursa, tamamı bildiğin balıkesir. yaşayanlar iyi insanlar olabilir ama geçici süreyle burada bulunanlar için cidden bomboş bir yer.
Bence karacabey daha güzel. *
Aranıza nifak tohumları atmaya geldim. *
Çingeneleri başa beladır.
Karacabeyin götünün dibinde olduğu için bursaya bağlı olması normal olan ilçe. insanların iyidir, yeterki size işi düşmesindir.
bursa'nın bursadan çok balıkesir'e yakın olan, tatlısı meşhur olan, havalı bir isme sahip ilçesi.
bursa'nın bursa'yla alakası olmayan balıkesir'in dibindeki ilçesi.
(bkz: yanlış ile bağlı ilçeler)
neden balıkesir'e değil de bursa'ya bağlı olduğuna anlam veremediğim bursayla alakası olmayan ilçe.
(bkz: yanlış ile bağlı ilçeler)
bağlı olduğu il ile en alakasız ilçedir. kendisi ile alakası bulunmayan bursa'ya bağlı fakat balıkesir'e çok daha yakındır.