bugün

çocukken, henüz bir internete sahip değilken temel britanica kırmızı ansiklopedisinde tanıştığım elektrikçi amca.
(bkz: seviyeyi yükseltme piç)

inci sözlük geldi aklıma. (şahşi alma tesla)
filmlerde şimşekler çaktırılan tel kafes ya da tel örgü giysiler bu amcanın ismini taşıyan faraday kafesi özelliğini taşır.

yamulmuyorsam uçaklarda da yıldırım çarpınca bir bok olmamasının sebebi uçağın dışının faraday kafesi etkisi göstermesindendir.

yine hassas elektronik kartlar faraday kafesi ile güvenceye alınır.
Tek bilfiğim kafesi var. Bir de lost karakteri.
Dolaylı olarak şuan kullandığımız elektrikle çalışan her aletin mucididir kendisi.
Ve bu tarihi başarıyı üniversite eğitimi bile almadan başarmıştır.

Ailesinin maddi durumu kötü olduğu için ve öğretmeninin faraday için öğrenme zorluğu yaşıyor ifsdesiyle babası onu eve para getirmesi için okuldan alır ve bir kitapçıya çırak olarak verir. Faraday kitapçıda kitapları ciltlerken ciltlediği kitapları da okumaya başlar.
Dur durak bilmeden okur.
Ama bu okuduğu kitaplardan en çok fizik ve kimya kitapları ilgisini çeker. Bir kimyacının yaptığı deneyleri yazdığı kitaptan aşırı derecede etkilenir.
Birgün kendisine bir bilet verilir.
Bu bilet sir humphry davy'nin kimya deneylerine giriş biletiydi.
işte faraday bugünden sonra fizik tarihine adını altın harflerle yazdıracaktı.
okul okumamış gazete dağıtımcılığı yaparak kitaplarla tanışma fırsatı bulmuş, bazı bilim insanlarının konferanslarını dinlemiş ve bilim kitaplarıyla bilime ilgi duymuş bir insandır. nam-ı diğer elektriğin babası.
elektrikli gitarların, manyetiklerin, ya da mıknatısların, ya da pick-up’ların varoluşunun yegane sebebi olan vatandaştır..

büdüt: vahim bir sosis barnak hatası..
günümüz teknolojisinin oluşması için ilk kıvılcımı çakan çalışkan abi.
Hayat hikayesi bize şunu söylüyor olmalı : ne kadar umutsuz durumda olsak bile bir şeyleri başarabilme inancımızı kaybetmemizi vurguluyor..

Şöyle ki ;

Michael Faraday, 1791 yılında Londra’nın Newington kasabasında dünyaya geldi. Tüm eğitimi, bağlı oldukları kilisenin Pazar okulunda öğrendiği okuma, yazma ve biraz hesap bilgisinden ibaretti. Küçük yaşlarında gazete dağıtıcılığı da yapan Faraday, 14 yaşındayken bir kitapçıda ciltçi çırağı olarak çalışmaya başladı. Burada çalışırken bilimle ilgili birçok kitap okuma şansını yakaladı. Elektrikle özel olarak ilgilenmeye başladı. Eski şişe ve hurdalardan yaptığı basit bir elektrostatik üreteçten faydalanarak bazı denemeler yapmaya başladı. Londra’da Kraliyet Enstitüsünde ünlü fizikçi Sir Humphrey Davy’nin verdiği kimya konferanslarına bir bilet bulması, Faraday’ın hayatını kökten değiştirdi. Belli bir süre sonra Davy’nin laboratuarında yardımcı eleman olarak işe girmeyi başardı. 1820 yılına kadar ünlü fizikçi Davy’nin yanında çalışmaya devam etti.

1821 yılına gelindiğinde Faraday, çalışmaları sonucunda elektromanyetik rotasyonu keşfetmiştir. Daha sonraki yıllarda, Faraday’ın ünü giderek geniş bir çevreye yayılmıştır. 1823 yılında da klorin’i sıvılaştırmayı başarmıştır. Bu elde ettiği başarı nedeniyle, hocası Humphrey Davy onu kıskanarak, Royal Society bilim kuruluna seçilmesine engel olmaya çalışmıştır. Buna rağmen 1824 yılında bilim kuruluna seçildi. Sonraki yıllarda Faraday, bilim alanında çalışmalarına hız verdi ve ona asıl ünü sağlayan önemli keşiflerini geliştirdi.
lost dizisinde bir karaktere adını veren bilim insanı.

(bkz: Daniel Faraday)
tüm zamanların en büyük bilim adamlarından biri kabul edilir. elektromekanik endüksiyon prensibini ortaya koyarak kendisinden sonraki nice bilim insanına ilham kaynağı olmuştur.
1791 doğumlu, elektromanyetizma ve elektrokimya alanlarına büyük katkılar yapan ingiliz fizikçi ve kimyacıdır.

manyetik alan, elektromanyetizma kavramlarını ve elektrik motorunu buldu. Bir akım birimi olan amperin kesin olarak tanımını yaptı.

Elektrolizin temel kanunlarını belirledi ve bununla ilgili yaptığı deneylerde devreden geçen elektrik yük miktarı ile elektrotlarda toplanan madde miktarının aynı olduğunu olduğunu keşfetti. kimyaya anot, katot, elektrolit, iyon vb. Terimlerini kazandırdı.

buluşlarında, matematiğe odaklanmaktan çok sezgileriyle hareket ettiği bilinen faraday, bu sebepten "deneysel bilimin prensi" ünvanına sahiptir ve tevazusuyla da bir kez daha hayranlık uyandırır.

"Beğenilen bir teoriye körü körüne sadık kalmak yüzünden, bilime, telafisi daha fazla emek gerektiren pek çok yanlışlık girmiştir. Bunlara engel olmak, büyük oranda zihni alçakgönüllülük, bağımsızlık ve yenilgiyi kabul etmeyi gerektirir."
-m. Faraday
herşeyin yüklerden elektrikten meydana geldiğini söyleyen bilim adamı, atomun incelenmesine katkıda bulunmuştur.
kendisi r leri söyleyemediği için ilkokulda hocası tarafından azarlanmış ve bir daha da gitmemiştir.
adını soran hocasına fayaday diyen bilim adamı *
o olmasaydı affedersiniz de hiç bir bok olmazdı.
ne uydu ne telefon ne iletişim

Cosmos: A SpaceTime Odyssey : 10.Bölüm
Hay farin farin fari faraday diye türküsü vardır.
elektrik çağının başlamasına yol açan önemli bilim adamlarından biridir. klorini sıvılaştırmıştır. elektriği kuvvet diye niteleyen ilk kişidir. buluşlarından para kazanmak gibi bir amacı olmadığı için sanayicilerden gelen iş önerilerini kabul etmemiştir.
Teorileri maxwell tarafından formülize edilmiştir. ilerleyen yaşlarda depresyon ve hafıza kaybıyla mücadele etmiştir. Dünyanın en taşaklı 10 adamından biridir. Önünde saygıyla eğiliyoruz.
"doğanın kanunlarıyla tutarlıysa, hiçbir şey gerçek olamayacak kadar mükemmel değildir." çok derin sözün sahibidir.
Zamanının en büyük fizikçisi olarak tanınan Faraday, özellikle elektrik ve manyetizmanın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Faraday'ın sadece fizik değil, kimya alanında da bilime büyük katkıları olmuştur.

Faraday, bir Yaratıcı'nın varlığına ve din ile bilimin uyum içinde olduklarına inanan bir bilim adamıydı. "Dünyayı tek bir Yaratıcı yarattığına göre, bütün tabiat bir bütünün parçaları olmalı" diye düşünen Faraday, bu prensipten yola çıkarak, elektrik ve manyetizmanın birbirleriyle ilgili olduğu sonucuna varmıştı.
elektromanyetiğin en büyük ilkelerinden birini bulan ünlü fizikçidir. daha sonra onun teoremi maxwell tarafından elektromanyetiğin 4 temel formulüne eklenecektir.
http://www.formspring.me/m1chaelfaraday adresinden her türlü soruyu cevaplayabilecek kişidir.
kömürlükteki alelade bir kömürden elmas olunabileceğinin kanıtıdır.

deneysel bilimin prensi olarak adlandırılan abimiz ilkokula gitmemiştir. 4 işlem bilmez. hatta çevresi "köy yerinde okuyup napacak bizim pamuk tarlalarında ırgatlık etsinde bir faydası olsun!" bile demiştir. mazlum abimiz karşı çıkmamıştır ve çalışmıştır. lakin bu hayatın kendisine göre olmadığını düşünen ve içindeki ilim irfan aşkını bastıramayan abimiz çevresine "new york times'da çalışıp çok para kazanacağım" diye toz pembe bir yalan söyleyerek 2. sınıf bir matbaada işe başlar.hem işini yapar hem de basım için gelen bilim teknikdergilerini okur ve kendini geliştirmeye başlar.

bir gün bir müşteri gelir ve elinde atatürk kültür merkezi'nde yapılacak olan bilim konferansına bileti olduğunu fakat gidemeyeceğini anlatır. bunu duyan genç faraday odadaki patrona aldırış etmeden odaya atılır. müşterinin ayaklarına kapanır. yerde yuvarlanarak "ona verme bana ver!" der. müşteri bir an için korkuya kapılır ve "al lan! ne halin varsa gör yeterki paçalarımı bırak daha yeni milano'dan aldım bu pantolonu paçalarını kırıştıracaksın!" der. genç faraday pantolonun paçasını düzeltir, yavaşça ayağa kalkar, kapıya doğru önelir, tam çıkacakken mahsun çocuk bakışını atar, teşekkür eder ve çıkar.

mutluluktan yerinde duramayan faraday haftasonu seke seke atatürk kültür merkezi'ne gider. garip yürüyüşü insanların dikkatini çeksede aldırış etmez abimiz. konferansta en önlerde yer tutar. konferansı veren adam sahneye çıkmadan önce gülme gazı çeken kafası güzel ayyaş bir biliminsanıdır ama bu genç faraday'ın umrunda değildir. gün be gün konferansı takibeden genç faraday ayyaş biliminsanın bütün dediklerini not eder ve bunları el yazması şeklinde kitaplaştırır. konferansın son günü atatürk kültür merkezi'nin çıkışında ayyaşı bekler. ayyaş kapıda görünür görünmez yanına koşar ve kısık bir sesle "bu paha biçilemez el yazmasını görüyor musun? onu sana verebilirim lakin benide yanına alıp ilim irfan öğreteceksin." der. ama ayyaş zaten yeteri kadar yardımcısı olduğunu ve kendisine iş veremeyeceğini ama el yazmasının güzel olduğunu söyler ve genç faraday'ı el yazmasından ötürü tebrik eder ve eğer isterse el yazmasını kendisine hediye edebileceğini söyler.genç ve muzip faraday tamam deyip arkasını döner kitaba bakar, sonra ayyaşa dönüp en kralından bir el hareketi çekip koşarak kaçar. genç faraday mutsuzdur. umutlarını yitirmiştir, boynu bükük ama mağrur bir şekilde beşiktaş'ın arka sokaklarına gece gibi akar.

genç faraday kısa zamanda dandirik matbaadanda kovulur. çünkü afm'deki son gününden beri gizli gizli ağlamaktadır ve göz yaşları kağıtlara damlatığı için çok miktarda kağıt israfı olmuştur. adi patron birden "yeşili sev doğayı koru" mottosunu diline dolamış paraya kıyamamı.. pardon doğaya kıyamamış ve kağıt israfına neden olan bu mazlum gence acımamıştır. faraday kaderine isyan edecekken işler iyiye gitmeye başlar.

ayyaş bilim insanının yardımcılarından biri kıçını kırar ve işe gelemeyeceğini bildiren yazıyı büroya fakslar. ayyaş o gün faradaya haber salar, dolgun maaş + ssk + yol + prim ve yemekde bizden diyerekten. bunu duyan tok gözlü faraday "bu kriz döneminde size de yük olmak istemem benim karnımı doyurun, bir köşeye ufak bir döşek atın ve bana ilim irfan öğretin." der ve teklifi kabul eder.

gel zaman git zaman genç faraday kendini daha da geliştirir. boynuz kulağı geçer hesabı ayyaşı bile geçer. deneysel bilimin prensi olur. hatta o kadar büyük, kocaman bir adam olurki, ingiltere kraliçesi bir çok kez kraliyet bilim enstitüsü başkanlığı ve şövalye ünvanı teklif eder. lakin tok gözlü prens bunları reddeder. "benim şanda şöhrette, parada pulda gözüm yok, bana ilim verin, bana irfan verin.." der. gerçi "sir" ünvanını almayı çok istemiştir lakin o yıllarda ünvanı alex ferguson'a verdikleri için özentilik yapmak istememiştir.

kısaca michael faraday: azimli, çalışkan, meraklı, araştırmacı bilimadamıdır. bunların yanı sıra köyden gelip şanı şöhreti elinin tersi ile teperek gönüllerimize taht kurmuş prenstir.
(#5668356) no lu entry nin sahibi olması bir yana modern dünyanın peygamberlerinden bir diğerine atıfta bulunan güzel bir nick seçmiş altıncı nesil yazar. uludağ sözlüğün tam da ihtiyacı olacağı cinsten.
maxwell denklemleri arasına bir teorisini sokmuş, değişken manyetik alanın elektrik alan indüklediğini keşfetmiş, teknolojinin şu anki haline katkısı göz ardı edilemeyecek bilim adamı.
irticai düşüncelerin adamı.(#5636670)