bugün

Tarihin bugüne kadar gördüğü en büyük tank savaşıdır.

Sovyetler, Nazilerden çok daha fazla kayıp verseler de zafer kazanmışlardır.

Bunun nedenlerinden birisi de, sahadaki sovyet birliklerinin çabuk destek görmesidir.Naziler bu şansa sahip değillerdi.
Stalingrad yenilgisinin intikamını almak için Hitler Almanyasının bulabildiği bütün güçle Rusyaya son sağlam bir darbe indirmek amacıyla başlattığı savaş, almanya için rus cephesinde son taarruz savaşı olmuş ve bundan sonra savunma savaşına geçmek zorunda kalan almanlar taarruz eden ruslar olmuş roller tersien dönmüştür. Rus taaruuzu berline kadar polonyada bir müddet bekleme dışında son sürat devam eder.
başarısız alman saldırısı olarak netivelenen ve ikinci dünya savaşı'nın en buyku çarpışması olan mücadele. 4 temmuz- 1 agustos 1943 arası rusya'nın Kharkov ve otel şehirleri yakınlarında batı rusya'da meydana geldi. Doğu cephesi'nin kaderini değiştirdi. aynı tarihlerde muttefiklerin Sicilya ve italya'ya çıkması sonucu Hitler saldırıyı durdurdu.
geçen yüzyılın en garip muharebelerinden biridir. Çatışmayı Almanlar kazanmıştır. Ortalama olarak 1 alman tankı 2 rus tankını etkisiz hale getirmiştir. Ki bu rakam tigerlarda daha da fazladır. Lakin cephenin derinliği ruslardan yanaydı ve bu yüzden hem sayı hem de sürekli bu sayıyı besleyecek lojistik destek ruslardan yana olduğu için günün sonunda muharebe kazanılmış ama ilerleme sağlanamadığı ve daha fazla ilerlemek için lojistik destek getirmekte mümkün olmadığından geri çekilmek zorunda kalmışlardır almanlar.
Birçok insan 2. Dünya Savaşı' nın kırılma noktasını Stalingrad Savaşı olarak bilir. Ancak ibrenin döndüğü yer Kursk Muharebesidir. Bu muharabeye kadar Almanların yazın Rusların ise kışın daha başarılı olduğu bir gitgel sözkonusudur. Almanların 1941 yazında Moskova'ya dayanması ve ardından kışın Rusların Moskova Muharebesi ile Almanları geri atması, Almanların 1942 yazında Kafkasya' ya kadar geniş bir alanda ilerlemesi ve Rusların Stalingrad Muharebesinde 6. Alman Ordusunu imha edip Ukrayna' nın doğusunda bile ilerlemesi ve ardından havaların ısınmasıyla 1943 ilkbaharında Almanların üstünlüğü ele alıp Harkov Muharebesini kazanarak Rusları Doğu Ukrayna' dan atmaları bunun göstergesidir. Ancak Kursk Muharebesinde taarruz eden Alman tarafının tabiri caizse taarruz dişleri kırılmış ve Almanlar, geri çekilen defansif bir pozisyona girmişlerdir. Bu tarihten savaşın bitimine kadar Almanlar Doğu cephesinde hep geri çekilen taraf olmuşlardır.