bugün

islami kesimin faiz haramdırdan yola çıkarak faizin adını katılma payı olarak değiştirdiği finans kurumlarının milleti dolandırması üzerine yeni düzenlemelerle aldıkları ad
finans kurumlarının yeni ismi. sadece bir isim değişikliğidir sistem aynıdır.
banka bir katılımdır gibi bir önermeyle içi boşalan kavram. yani başka değişle insan kişisi.
belki de en çok parayı bünyelerinde bulunduran bankalardır. böyle düşünme sebebi ise batan onlarca bankada hesabı olan 10 adam bile tanımıyorken, batan ihlas finansta parası olan 100 lerce kişi tanımamızdır. ekonomiye katkıları büyüktür, aksi taktirde buralara giden para yastık altına inebilir. bankalara sağlanan tüm devlet güvenceleri katılım bankalarına da sağlanmıştır. tmsf'ye bağlı kuruluşlardır.
ülkemizde 4 adet bulunan banka türüdür.
(bkz: albaraka türk)
(bkz: bank asya)
(bkz: kuveyt türk)
(bkz: türkiye finans)
2005 senesinde turk bankacılık lıteraturune giren kavram. Esas itibariyle amacı, mevduat bankalarından farklı olarak, reel ekonomiyi finanse etmesidir. Yani bir kisinin ancak bir mal, emtia( ev, araba, dukkan,arsa, esya vb) talebi finanse edilir, nakit olarak kredi verilmez. Finanse edelen malın bedeli sadece satıcıya odenir, gercek borclu ise guncel kar payı ile borclandırılarak geri odemesini gerceklestirir.

Simdi tabiki bunun faizden farkı ne diyen sevgili yazarların serzenislerini duyuyorum. Tam olarak acıklamak icin oncelikle katılım bankalarına yatırılan paralardan gidersek, kisi imzaladıgı sozlesmede yatırdıgı paranın kar veya zararına her sekilde razı oldugunu, hic bir sekilde garanti bir oranı bulunmadıgını pesinen kabul eder. iste bu kisilerin yatırdıgı paralar, kurumların veya bireylerin mal alımı finansmanlarında kullandırılır. Bu havuz cok buyuk oldugu icin, o kurumlardan bir kacı zarar etse bile, bu kar havuzuna cok kucuk bi yansıma yaratır, tıpkı koca bi okyanusa atılan bir tas gibi, cevresine verdigi etki azalan bir ivme ile devam eder.buyuk sayılar kanunu da bunu anlatmaktadır zaten.

Sistem gercekten de acık bir sekilde faiz unsurunu icermemektedir, pesin alıp vadeli satan kisilerin yaptıgı is ticarettir ki peygamber efendimiz doneminde de bu boyledir.

Ayrıca dunyada bir cok banka faizsiz plasmanlarda bulunmaktadır. commerce bank,barclays bank, hsbc bunlardan sadece birkacı. Sektorde payı giderek artan katılım bankacılıgı giderek buyumekte ve hedef kitlesini genisletmektedir.
faizsiz bankacılık yaptığını iddia eden bankaların, "finans kurumu" ifadesinden "bank" ifadesine geçişlerinin literatürel ifadesi.

faiz unsuru nedir?

kar payı nedir?

göz boyamaktan başka bir şey değil. sen verdiğin 10 kuruşun belli bir süre içinde 12 kuruş olarak geleceği bir anlaşma yaptıktan sonra, 1.2'lik oranı ister kar payı olarak ifade et, ister faiz olarak. oturduğun yerde, para verdiğinin "kar" edeceğini öngörerek samimi bir iyi niyetle yaptığını söylediğin borç verme modeli faizle aynı şekilde işliyor.

bugüne kadar çoğu türk şirketi yatırımlarını faizle aldıkları borçlarla yaptılar. koç'lar, sabancı'lar, doğuş'lar böyle meydana geldi. ülker dahi kredilerle büyüyerek bu hale gelmişken, kimse faizin kötü olduğunu, kar payının iyi olduğunu söylemesin.

ikisi de aynı bok. emek vermeden, para ile para kazanılıyor. saçmalamayın.
nasıl işlediklerini bilmeyenlerin haklarında bol bol ahkam kestiği finans kuruluşlarıdır. hiçbir katılım bankası vereceği kar payının oranında önceden anlaşmaz. karın da zararın da müşteri ile paylaşıldığı sistemdir.
mesela bank asya'ya gidip borç almak istediğinizi söylediniz.

karşınıza şu oranlar çıkar:

TÜKETiCi KREDiSi

Taksit: 12 Ay - 18 Ay - 24 Ay
YTL: 1,99 - 1,99 - 1,99
USD: 0,75 - 0,80 - 0,80
EURO: 0,75 - 0,80 - 0,80

yani diyor ki banka, tamam, ben sana 100 milyon vereyim.

sen bunu 12 ay sonra her ay için yüzde 1.99 fazlasını ödeyerek getir.
yani 1 sene sonra 116küsür ytl olarak öde.

ve adı faizsiz bankacılık oluyor.

ne kadar emek harcadı değil mi bankacık?
olaya tarafsız yaklaşamayanların yorum yaptıkları bankalardır. müşterileri çoğunlukla muhafazakar liberal kesimden oluştuğu için zaten bu insanlara karşı onyargısı olan insanların bu insanlarla ilgili herşeye muhalefet ettiklerinden dolayı katılım bankaları da bundan etkilenmektedir. Hiçbir şekilde garanti getirisi olmadığından mevduatınıza -ki katılım bankalarında bu katılma hesabıdır- ne kadar kar payının dönem sonunda tahakkuk edeceğini müşteri ve bankanın en üst düzey yetkilisi bile bilemez. Bu açıklama kar payını mevduata verilen faizden gayet açık bir şekilde ayırmaktadır. Finansman boyutu ise şu şekildedir: Kullanacağınız finansman için asla ve asla nakit kredisi alamzsınız. Bu açıdan düşündüğünüz zaman bile kayıt dışı ekonomi için ne kadar etkili bir onlem olduğunu görebilirsiniz. Talebiniz ile gelirsiniz k.bankasına. Alacağınız arsa, konut, mobilya, rulman, vinç vb. özelliğini nereden almak istediğinizi söylersiniz yetkili de size alacağınız ürüne kendi kar payını ekleyerek size taksit listesi oluşturur. Faiz oranlarına çok yakındır kar payı oranları. çünkü ekmek 30 ykr ise mahalle bakkalımız mahmut amca size ekmeği 25 ykr ye satmaz. Rekabet şartlarından vade sonuna kadar bekleyip risk alma durumları, firmanın durumu finansmanın konusu kar oranını belirleyen esas unsurlardır. Yani gayet iyi anlaşıldığı üzere peşin aldığım veya kredi kartım ile tek çekim yaptığım ayakkabımı 119 ytl'ye alabilirken 3'e bolüp taksit yaparsam mağazamız aynı ayakkabıyı 139 ytl'ye satmaktadır. Biliyorum entellektüel yazarlarımıza gayet basit geldi anlatım ama olayın hiçbir farkı yok. faiz de vadeyi riske beklentiye göre fiyatlamaktadır. Ama bir şartla, ki o da mevduat bankalarımız nakit finansmanı yaparken katılım bankaları tamamen emtiayı,aracı, konutu, vb. finanse etmektedir. yani olay temelde farklıdır. bu bankaların en beğendiğim yonu ise yukarıda belirttiğim gibi herşey fatura uzerinedir. vergi kaçırmanız mumkun değildir.
savunucularına göre nakit para vererek faiz tahsil etmemekte, çakma bir finansal kiralama yöntemi uygulayarak yani faiz değil kar payı tahsil ederek allah bereket versin demektedirler..

(bkz: atma recep din kardeşiyiz)
bir de x finans bankasına gideyim dedim, halal banking için.

konuştuk,
- assalamu aleyküm. bağa para lazımdı da
- ve aleykum salam! ne kadar para lazımdı inşallah?
- bün yetele kadar
- biiznillah, halal olarak size bu kadar verebiliriz!

tabloyu çıkartır sakallı bıyıklı abim,
- kaç ayda vericiydin borcunu emce?
- on ay

"TOPLAM 1129,6"

- vay babam! 129 ytl fark mı verecem ben size?
- bedavaya çalışmıyoruz efendim burda
- vay dinsiz imansız faizci köpekler vaay!
- beyfendi akıllı olun
- sus lan! pezevenk! helal diyor bir de göt!
- güvenlik! götürün bu yobazı dışarı atın!
bu bankaları piyasadaki diğer bankalardan ayıran en önemli özellik krediyi kullanan kurumlara para ödememesidir. krediyi kullanan kurumun mal alacağı kuruma parayı öderse kredi faizsiz olmuş olur. fakat son yıllarda katılım bankaları bu kuralı delmiştir. büyük holdingler yurt dışında açtıkları naylon şirketlerden mal almış gibi göstermekteler ve paranın bu şirketlere ödenmesini sağlayarak işi kılıfına uydurmaktadırlar. naylon şirkete ödenen bu para daha sonra krediyi kullanan şirkete transfer edilmektedir. katılım bankaları bunun farkında olmasına rağmen bu faizli işlemi gerçekleştirmektedir. ayrıca bazıları yurtdışında faizli işlem yapan sep gibi kurumlardan para elde edip kullandırmaktadırlar. Ama bunu müşterilerine söylememektedirler. Bu iki yüzlülüktür.
cehaletin dibine vurmuş insanların bile hakkında ahkam kestiği bankalardır. katılım bankasını müslümanlar değil, hristiyan ingiltere icat etmiştir. batı ülkelerinde de milyonlarca müşterisi vardır. faiz sistemi olmadığı için, müslüman ülkelerde daha fazla sahiplenildi o kadar.
kullanılan sermayeye sizin de sermaye katmanız ile bir nevi ortak olduğunuz banka. yani sonunda patlama ihtimaliniz de var.
tamam anladım faiz haram vs.vs. diyorsan ne gereği var bu tip bir banka ile sakata gelme olasılığını artırıyorsun, git altın al daha iyi lan!
Son açılan burgan bank ile toplam sayısının 5 olduğu banka türüdür. ayrıca (bkz: #20971205)
faize bulaşmamış mübarek bankalardır, tüm dindoşlar yurolarını bunlara yatırmalı...*
(bkz: katılım payı vs faiz)
adamlar dinin bug ını bulmuşlar amk helal olsun. böyle aymazlık görmedim ben.
Allah ve rasulünün düşmanlarıdır halkı kandırarak faize bulaştırırlar. Birinde risk var birinde yok diyen kardeşlerime soruyorum faiz yasaklandığında o zamanki tefecilerle iş yapanların parası da risk altında değilmiydi onlara da mı devlet güvence veriyordu.
Türkiye’de “Katılım Bankası” ismiyle anılan kuruluşlar, bütün dünyada “Islamic Bank” ya da “el-Benkü’l-islâmî” adıyla bilinirler. Bu da söz konusu müesseselerin ayırıcı niteliğinin islâm hukûku çerçevesinde çalışmaları olduğunu göstermektedir. Bütün dünyada islâmî bankalar bünyelerinde islâm hukûku uzmanlarından oluşan danışma kurulları oluşturur ya da bu konuda uzman danışmanlar istihdam ederler. Bu tarz bankaların yaptığı işler konusunda haram demek için hem islami ekonominin temellerini hem de katılım bankalarının uygulamalarını iyi bilmek gerekir.
albaraka türk, bank asya, kuveyt türk ve türkiye finans'ın yanına çok yakında devlet eliyle kurulacak halkbank'ın ve ziraat bankası'nın katılım bankaları da eklendiğinde sayıları altıya ulaşacaktır.
faiz yerine kar-zarar ortaklığı üzerine kuruludur. islami bankacılık olarak geçer fakat yapılan aslında çokta farklı değildir. yine de birazcık olsun piyasayı sömürmek yerine yatırımı ifade ettiği için gerçek manada üretimi daha fazla teşvik ettiğini düşünüyorum. ticari bankalara oranla. ha kaydi parasını yaratıyor mu, yaratıyor. hoop geldik yine faize.
islami koşullara göre bankacılığa en yakın bankacılıktır. size nakit para vermezler olan biten tamamen budur.

sözde insanlar faiz istemedikleri için katılım hesabı açarlar. para istemeye gelince paramın faizini alabilir miyim derler.

geçin bu işleri, biraz adam olun. adını değiştirip islama uygun demeyin. para delisi pezevenkler.

ayrıca türkiye finans inanılmaz hızla büyüyor.
iki yüzlülerin kendilerini kandirarak faizden korundugunu sandiklari sozde arinma çeşmesi.

Kar payıymış,he canım he.
annedir o, anne.