bugün

'kapuiatualuaiizim.' (bkz: kapitalizm)
Ikiyüzlülük.
çalmak.
Çevresine bile bile zarar veren herkes kötüdür. Evet sorunsaldır. iyilik gibi güzel bir olay varken insan neden bile bile kötülük yapar anlamakta güçlük çekiyorum.
Her insanın içinde bulunan kötülük olgusunun herhangi bir uyarıcıyla ortaya çıkması ve kişinin bunu kontrolleyememesidir.
Genetik ve çevresel faktörler.

Her ne kadar, bir insanın davranışlarında genetik Yapısı etki ediyor gibi gözüksede, insanın davranışları çevre etkisiyle beraber şekillenir.

Sizin doğuştan yatkın olduğunuz kötü veya uygun olmayan davranışlarınız önce aileniz sonrada dış çevre etkisiyle ya sizin kontrol edebildiğiniz ölçüye indirgenir ya da tam tersi yangına körükle gitmek misali belirgin hale getirilir.

Buna örnek olarak ülkemizde erkek çocuklarının küçüklükten itibaren şiddetin ve kavganın erkekte olması gereken bir özellikmiş gibi aile ve çevre tarafından telkin edilmesi gösterilebilir.

Bunların dışında, yaşantıların ve olayların etkisinide göz ardı etmememiz gerekir. Bir insan hayatı boyunca iyi işler yapıp sonrasında yaşadığı veya etkilendiği bir olay neticesinde ani ruhsal bir değişimle bambaşka bir insana dönüşebilir.

Sonuç olarak, etkileşim halinde bulunduğunuz aile , çevre ve toplum yapısı insanın kötü veya iyi olmasında belirgin rol üstlenmektedir.
iyiliklerin karşılık bulmamasıdır. dolu atıp boş tutmaktır.

kötülük te iyilik te içimizde. dengesiz insanlar ikisininde içinde yaşamasına izin verir. iyi insanlar kötülüğü bir daha dirilmemek üzere öldürmüşlerdir.

kötü insanlar ise sadece gerizekalıdır.sadece 80 sene yaşayacaksın ve vicdanının sesini dinlemek yerine sadece kötü huyların ve hırsların peşinde koşuyorsun.
bu salaklık değilde nedir.?
Hayatı Adaletsiz bulma,Güç isteği,yaşam şartları vb sebepler.
çevresindeki kötü insanlar.
iyilerdir. Yoksa kötüyü kötü yapabilecek ne var ki ?
nefsidir.
Yardım yok vicdan yok incelik yok herşey maddiyat. Bunlar bana sorarsan.
hırsları.
diğer insanlar.
Vicdan ve merhamet yoksunu olmak.
Hırsları.
çiğ süt emmiş olması.
empati yapabilme yeteneğinin ve merhamet duygusunun eksikliği.
iyiler! Eğer iyiler olmasaydı onlara kötü demezdik.
yuksek ego ve bencillik.
uğradığı haksızlıklar,iyi olmak bişey kazandırmıyor malesef.
diğer insanlar.
Hayatta var olma, ayakta kalma mucadelesi. Altta kalanin canı cıksın.
korkuları.
şartlarla beraber kişinin kendi psikolojik yönelimi.

insan iyi ve ya kötüden tamamen izole bir varlık değildir. iyi ve kötü potansiyelini içinde taşıyan bir varlıktır. dolayısı ile şartlar en baskın unsurdur.

bu ise avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna geçişte belirginleşmiş bir olgudur aslında.
tabi bunun bir de evrimsel süreçle alakalı boyutu vardır ki modern insan halen daha alt beynini kullandığı için tehlikede olduğu duygusunu ve yönelimini hiç kaybetmemiştir.