bugün

insan din olmadan da yaşayabilir, hayatından ne bir şey eksilir ne de artar. Din olmadan da ahlaklı olabilir bir insan. Tabi ahlak kavramı toplumdan topluma hatta bireyden bireye değişebilir.
olur... din cehenneme gitmemek için göt korkusundan uygulanıyorsa, pratik hayatta , en ahlaklı insanlar garip bi şekilde dini en az takan toplumlardan çıkıyo.

almanya gibi nüfus yoğunluğu türkiye´den 4 kat daha yoğun biülkede, ülke türkiye´nin3´te biri falan ama nüfusu daha kalabalalık, son 8-9 yılda hiçbi büyük yolsuzluk olmadı.

en son öyle bişey olduğunda, şahıs direkt intihar etmişti!!

almanlar dini, öyle bi ziklemiyolar ki, aklın durur ,yani.
ahlak toplumsal ve değişken bir konudur. din ise evrensel ve değişmezdir. 50 sene önce 14-15 yaşındaki çocukların evlenmesi normal karşılanırken, şuan karşılanmaz. ya da bu ülkede ahlaksızlık olarak tanımlanan olgu başka ülkelerde normal bir davranış olarak görülebilir. ama din 50 senede bir güncellenen bir şey değildir. kısacası aslında birbirinden alakasiz iki konuyu bağlamaya çalışmak gereksizdir.
tam tersi üzerinde düşünülmeye daha layık olan sorudur.

(bkz: herkesin din dersi 5 bu kadar hırsız nereden çıktı)
tabii ! deli misin?!
asıl önemli olan cehennem korkusu olmadan, cennet gibi bir ödül avcılığı yapmadan ahlaklı olabilmek.
ne çok dinci olmamalıyız, ne de dinsiz. birçok dinsiz arkadaşım var hepsi şu camilerde gördüğünüz müezzinmidir ne ise onlardan daha terbiyeli ve ahlaklı modern sisteme oturmuş kafadalar. alhaksız olmak ise aşırı bir dinci düşünelim benim şortuma tişörtüme dövmeme laf ediyor ama müslüman fgfdfgfd dindar ya koduğumunun çocuğu işte bunlar ahlaksız rahatsız oluyorsan bakma görme amk
Ahlak olgusaldır, özneli, ayrıca evrensel değildir.
benim en büyük inancım insanlıktır. insanlığa olan inancım beni doğrulara itekledikten sonra benim neden bir din e ihtiyacım olsun arkadaşım?
Dini olmayan her insan ahlaksız mıdır diye soruyla cevaplanabilecek soru. Yer yüzündeki hemen hemen bütün dinler ahlak konusunda bir şablon sunar. Bu şablonda insanın varlığı konusunda şüpheye düşmemesini sağlayıp toplumsallaşmasını kolaylaştırır. Aslında bu soruyu da kapsayan şekilde Nietzsche baya uğraştı bu mevzuyla... Sonuç bence olur ama toplumsallaşmak için belli şablonlarda gerekiyor. Bu din olmazsa başka bir şey olacaktır.
din olmadan pek çok iyi huylara sahip olunamaz diye kaide yoktur. ama din, yaratıcıyı tanımak, ahlakı geliştirip sağlamlaştırmak ve korumak için gereklidir, din olmadan da olmaz, vesselam.
Olabilü.
güncel Önemli Başlıklar