bugün

sabah dershaneye gidilmektedir, minibüs camından dışarısı izlenirken beynim bana küçük bir oyun oynar. dibinde 'güngören belediye başkanı' yazan bir pankartta 'yeni yılınızın hayırlara vesile olmasını dilerim (hicri 1429)' yazmaktadır. öğlen beynim aynı oyunu oynayınca yuh mına koyiyim diyerekten pankart arkadaşa okutulur, yanlış okunmadığı kanaatine varılır. gerçekten merak ediyorum, bu adamın amacı ne acaba?
(bkz: istanbul un fethine az kalmış)
yeni bir yazar sandığım.
olayın geçtiği şehri bilmemekle beraber istanbulda kara, uzun sakallı otobüs şoförlerini görünce bazı şeyler için çok geç kalındığına iyice inanmaya başladım. akp'ye karşı duran kale*lerden biri olan izmir'de de durum pek farklı değil. gün geçtikçe siyah renk daha bir göze batıyor.
1429. hicri yılınız mübarek olsun...

Girmekte olduğumuz muharrem ayı ile hicri takvimin birinci ayına ve 1429. yılına ulaşmış olacağız... Rabb'imiz tüm insanlık için hayırlara vesile eylesin önümüzdeki 1429. hicri yılımızı...
Hiç merak ettiniz mi, hicri takvim kimin zamanında nasıl başladı, muharrem ayı nasıl birinci ay olarak tespit edildi?.. Eğer bu yazıyı okuma sabrını gösterirseniz hicri takvimin başlatılışını hayalinizde canlandırmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Olayı vakıaya uygun olarak şöyle canlandıralım isterseniz.

***

Güneş yakıcı sıcaklarını Medine sokaklarında olanca etkisiyle hissettirirken adresi belli evlere haber verme görevini tamamlayan Abdullah, dönüp meşveret binasının kapısında tekrar beklemeye başladı.

Çok geçmedi haber verdiği evlerden çıkan zatlar da tek tek yolda görünür oldular. işte ashabın ileri gelenlerinden Saad bin ebi Vakkas... işte Talha... Şu gelen de imam-ı Ali olsa gerek... Yolda görünenler vakit kaybetmeden aceleci adımlarla meşveret binasına giriyorlardı.

Uzaktan biri daha göründü. Bu, Halife Hazreti Ömer'in ta kendisiydi. Meşveret meclisini de o davet etmişti zaten. Nitekim içeriye girer girmez vakit kaybetmeden, Allah'a hamd, Resulü'ne de salat-ü selamdan sonra konuya girdi:

-Devlet işlerine tarih koymakta zorluk çekmekteyim. Gönderilen evraklarda kimi Resulullah'ın hicretinden önce diyor, kimi de sonra diye tarih koyuyor. Böylece bir tarih tespitine ihtiyaç ortaya çıkıyor. Artık kendi tarihimizi başlatma zamanı gelmiştir. Bir mühim olayı tarih başlangıcı olarak tespit ve ilan etmeliyiz. Karışıklık son bulmalıdır. işte bunun için davet ettim sizleri...

Mecliste hazır bulunanların hepsi de böyle bir tarih tespitine gerek görüyorlar, ancak hangi olayı tarih başlangıcı olarak kabul edeceklerini pek kestiremiyorlardı.

Zira Efendimiz'in hayatının her ayı, her günü bir tarih başlangıcı olacak kadar mühim olaylarla doluydu. Nitekim Saad bin ebi Vakkas kendisini çok meşgul eden olaya ait teklifini yaptı:

-Ey müminlerin emiri, dedi, ben Resul-ü Ekrem (sas) Hazretleri'nin vefatını tarih başlangıcı olarak teklif ediyorum. Bu, çok büyük bir olay!..

-Peki ,sen ne dersin ya Talha? Saad'ın teklifini duydun, uygun buluyor musun?..

-Ben böyle üzüntülü bir günü tarih başlangıcı yapmayı uygun bulmuyorum. Bunun tam aksine Resulü Ekrem'in (sas) doğumunu tarih başlangıcı olarak teklif ediyorum.

-Peki, ya Ali! Sen ne dersin?.. Bir de seni dinleyelim. Teklifleri duydun...

-Ben bu iki mühim olayın ikisinden de mühim üçüncü bir olayı teklif etmek istiyorum.

-Neymiş Resulullah'ın doğumundan da ölümünden de mühim olan olay?

-Hicret!.. Müslümanların islam'ı yaşamak ve yaymak için her şeylerini Mekke'de bırakarak Medine'ye hicretleri. ilk Müslümanların imanı uğruna mallarını, mülklerini, hatta aile efratlarıyla birlikte bütün akraba ve yakınlarını dahi bırakarak, bir torba içine koydukları bir avuç hurma ve bir parça kuru ekmekle yola çıkmayı göze alışları, tarih boyunca unutulmayacak çapta bir fedakârlık örneğidir. Ben bu fedakârlık örneği hicreti, tarih başlangıcı olamaya layık bir hadise olarak görüyorum...

-Ne dersiniz ey Resulüllah'ın aziz ashabı?.. Müslümanların Medine'ye hicretlerini islam tarihinin başlangıcı olarak tespit ve ilan etmemize?

-Ben Ali'nin bu teklifini yerinde buluyorum.. ben de.. ben de....

Böylece Hazreti Alinin (ra) teklifiyle Resulüllah'ın (sas) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği sene islam tarihinin ilk senesi, ilk hicret kafilesinin yola çıktığı öteden beri mübarek bilinen Muharrem ayı da birinci ay oldu..

Hicretten (17) yıl sonra Halife Hazreti Ömer'in başkanlığında toplanan meşveret meclisinin aldığı bu kararı kapıda bekleyen Abdullah, Medine sokaklarında halka şöyle ilan etti:

-Ey Müslümanlar! Resulullah'ın Mekke'den Medine'ye hicret ettiği sene, birinci sene ve ilk hicret kafilesinin hareket ettiği hep mübarek bilinen muharrem ayı da birinci ay olmuştur. 17. hicri yılınız mübarek olsun!..

Ben de Hazreti Abdullah'ın tebrikine aynen iştirak ediyor, girmekte olduğumuz muharrem ayıyla 1429. hicri yılınızı tebrik ediyorum.
her t.c. vatandaşı gibi hicri takvimin ne olduğunu çok iyi bilmekteyim.(zorunlu din dersleri) benim konuyla ilgili anlamadığım nokta ise kutsal günleri belirlemek dışında bir işe yarar mı ülkemizde bu takvim? yoksa alttan bir gönderme mi vardır?
(bkz: ben bilmem imam bilir)