bugün

ram yetişmediğinde kullanılan sanal ram falan değildir. swapping başka bir şeydir hard disk başka.

hard disk verileri tutan birimdir. yazma hızı da okuma hızı da çok düşüktür. ilk yapılan oda büyüklüğündeki bilgisayar da hergün yapılan rutin işleri her seferinde baştan yapmak gerektiği için ya bunları hatırlasa bu ne güzel olur düşüncesi ile ortaya çıkmıştır.

tabi ilk zamanlarda hafıza birimi olarak kullanılan plastik bir kart şeklinde olan şey daha fazla ihtiyaç duyuldukça uzamış da uzamış bir gün oradan geçen bir fizikçi de yahu bunu kendi çevresine dolasanız daha az yer kaplar demiştir. o gün bugündür herşey yuvarlaktır. kendi çevres,ne sarılmıştır.
veri depolamaya yarar. veriler disk üzerine byte grupları halinde depolanır. 512 byte bir araya gelerek disk sektörlerini oluşturur. Sektör, disk üzerinde bilgi yazabileceğimiz ya da okuyabileceğimiz en küçük birimdir aynı zamanda. Yan yana dizilen sektörler ise file tracksleri oluşturur. bu izler de hard diskin sequental reading yapabilmesine yarar.

(bkz: raid)
bilgisayarların hiç teknoloji görmemiş hiç bir ilerleme yaşamamış tek parçası.

bir harddiskten veriler hiç bir zaman silinmez. manyetik olduğu için sektörlere bölünmüştür ve örneğin 320gblik bir hard disk kendisinin 320 gb olduğunu bilebilmesi için file trackleri silmemesi gerekir. basit bir örnek vermek gerekir ise; bir oda dolusu kutu düşünün. bu kutular orada durdukça ve içler idolu oldukça oda kendisinin kaç adet kutuya sahip olduğunu bilir. kutuların içlerini boşaltır iseniz o zaman bunu bilemez. bu sebeple, siz bir veriyi sildiğinizde oda sadece kutunun üzerine bir işaret bırakır bunun içi boş yeni veri yazılabilir diyerek. ama içindekini silmez. bu sebeple 5-10 format da atsanız teorik olarak veriler geri getirilebilir.

genelde hard disk işlem yapılırken siz sil dediğiniz de o an o coğrafi olarak o kutu üzerinde durduğu için ilk yapacağı kaydı da büyük ihtimal oralara yapacaktır bu sebeple yanlışlık ile birşey silerseniz hiç bir şey yapmadan direk elektrik kablosunu çıkartın. çünkü normal kapatırken bilgisayarlar log dosyası tutarlar o da oraya denk gelebilir.

daha sonra hard diski alıp başka bilgisayara bağlayıp recuva ile taratın dosyalar kurtulsun.
benim bilgisayarımda 40 gb olandır.arkadaş 3 oyun yüklüyoruz doluyor bu ne ya.
(bkz: external hdd kullanma rehberi/#6585770)
ömrünün bilgisayar kullanıcısına bağlı olarak değiştiği diskli hafıza birimidir. Disksiz hafıza birimlerine de halkta hard disk denilebilmektedir. Bunlar, flash bellek olarak nitelendirdiğimiz eeprom entegreli hafıza birimleridir.

Bad sektör olarak adlandırılan diskin belirli bir kısmının bozulması sorununun, fark edildiği an linux işletim sistemi ile dosyalar bir operasyon ile kurtarılmalıdır aksi halde dosyaların tamamı kayıp olabilir.
yillar oncesinde 10mb kapasiteye sahip olanin 3398$ a satildigi, gunumuzde terabaytlar ile ifade edilen, fiyat olarak da cok da ucuz olan teknoloji.
görsel
Sabit Disk ya da Hard disk kısaca HDD, yada Hard Disc Drive veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, programlar, veri tabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar programı işletilmeye başladığında, programın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM'a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.
artık 10 bin rpm olanları makbuldür ve alırken cacheine dikkat edilmesi gerekmeektedir.
ters takılması yanmasına neden olabilen parçadır.
günümüzde bir bilgisayarın performansını belirleyen en önemli parçadır.
2 yıldır fiyatları ucuzlamayan icattır. ben de gittim transcend diye bir markadan aldım. ucuza aldık derken gote kaçmasından korkuyorum. sorun çıkarmaz umarım.
Hardisk diyen insanlarla karşılaşıyorum zaman zaman.Şöyle oluyo Harddisk derken arada ki D'nin birini atın bide telaffüza ibnemsi bir tavır katın aynı tonu yakalarsınız.
tayland' da yaşanan sel felaketinden üretim merkezleri büyük oranda etkilenmiş sektörün dev firmaları, yaklaşık 6 ay süresince üretim yapamayacaklarını açıklamışlardır ve fiyatlar anormal oranda tırmanışa geçmiştir. bu bağlamda önümüzdeki 1 yıllık süreçte iyi bir yatırım aracı olarak düşünülebilir. bu krizi öngörerek sel felaketine müteakiben bir kamyon 1 tb hdd kapatsak şimdilerde şatoyu dikmiştik.
alıcam ve oyunları buna attırıcam artık dvd parasına son diyoruz arkadaş. her sene oyunun yeni sürümünü almaktan bıktık.
(bkz: hdd)
(bkz: sabit disk)
Bilgisayarın iç donanımlarına girmektedir. Bilgisayarın veri deposudur. Ram ile karıştırılılmamalıdır. Hard disk veri deposu ram ise geçici veri deposudur.
altı saatlik download işleminin bitimine 3 dakika kala kendi kendini resetleyebilen donanım. *
bilgisayarı yavaşlatan tek parça. ssd yaygınlaştıkça anlaşılacaktır.
maxtor maxblast 5.0 hdd onarım programı' kullanımı sonrası cirlop gibi olan donanım.
görsel
görsel
Laptopumdaki bozulması sonucu windows kuramadığım donanım. acım büyük be sözlük. Gitti 100 lerce gigabaytlık verilerim.
(bkz: laptop harddiski)
--spoiler--
şimdi efendim yeni aldığınız bir sabitdiskin üzerinde 650 gb yazıyor eve geldiniz açıp bilgisayarınıza taktınız 605 gb yazıyor. e tabi basıyorsunuz küfürü.. peki neden böyle, doğrusunu kim söylüyor derseniz, doğrusunu işletim sistemi söylüyor. yani bilgisayar üzerinde görünen sizin diskinizin gerçek boyutu oluyor.
peki neden böyle derseniz; sabitdisk üreticileri 10 luk sistem üzerinden hesapladıkları bit toplamını toplam boyut olarak yazarlar. fakat bilgisayar mimarisinde 2 lik sistem vardır ve boyut olarak 2 nin üstel katları kullanılır. çünkü 8 bit 1 baytı oluşturur. bu ikilik sistemde sadece 1 ve 0 olabileceğinden 1000 i aşan en küçük 2 nin katı 2^10=1024 dür. (gb, mb, kb gibi büyüklük birimleri 1024 ün katları şeklinde hesaplanır)

şimdi yeniden hesaplama yaparsanız
üretici 650 gb ı şöyle hesaplar:
650 x 1000 x 1000 x 1000 = 650.000.000.000 bayt

işletim sistemi bunu gb büyüklüğüne şöyle çevirir:
650.000.000.000/1024=634.765.625 kb
634.765.625/1024=619.888 mb
619.888/1024 = 605 gb

edit: sağlıcakla kalınız.
--spoiler--