bugün

üstteki entry'lere cevap vermek istemiyorum ama aramızda geometri'den hiç anlamadığı halde bu konuda konuşan cahiller var.
--spoiler--
Senin dünyanı kim düzdü
--spoiler--
Ezber bozan güzel tespit.
allah yerine nasa'ya tapanların, yalandan allah için ibadet yapıp nasa'ya secde edenlerin görmediği, görmezden geldiği, bir türlü kabullenemediği ve dahası, sanki dinlerine küfredilmiş gibi hep bir elden inkar ettikleri kesin kanıt. allah belanızı verecek.
google haritasına göre yapılan hesaplamaların dünyanın düz olduğunu ayan beyan, açık seçik, herhangi bir şüpheye mehal vermeyecek şekilde kanıtlamasıdır.

deneyin yapılışı

--spoiler--
şimdi bunun için, tamamen şahsım tarafından keşfedilmiş olan "dört köşe" metodunu kullanıyoruz. şaka la şaka, tabi ki daha önce de biliniyordu, ama bu iş için ilk defa kullanan kişi benim.

google haritasında şu koordinatları seçiyoruz: (56,26), (56,36), (66,26), (66,36)

hesap kolaylığı olsun diye enlem ve boylamları 10 derecelik aralıklarla seçtim. şimdi bu şekil aslında bir kürenin bir parçasıdır. doğal olarak uzunluklarının da küreye uygun uzunluklar olması gerekir. ama biz ne yapıyoruz, kenar uzunluklarını kullanıp diyagonal uzunluklarını sanki düz bir haritadaymış gibi hesaplıyoruz. ve sonuçta eğer harita düm düz olsaydı çaprazı kaç bulmamız gerekiyorduysa, tam da onu buluyoruz.

kısaca yani bu ne demek biliyor musunuz. kuzey yarı kürede, aslında tamamen düz olan ölçüler kullanılmış ama google harita üzerinde trolleme amacıyla sanki yuvarlakmış gibi şekil verilmiş. yalan. kendiniz de böyle denemeler yaparak bunu görebilirsiniz.

bir dizi ekran görüntüsünü hızlıca geçiyorum.

Bunlar bir dizi ölçüm ve hesaptır, meraklısı içindir. okumanıza engel olmaması için bu resimleri çok şaapmayın.

görsel

görsel

görsel

görsel

Şimdi kenarları ölçtük. bu aslında bir kabuk olması lazım. ama biz sanki bu düzlem üzerindeymiş gibi kabul ederek basit yöntemlerle diyagonali hesaplıyoruz.

şekil şu:

görsel

biraz böyle eğri gibi. olsun biz onu sanki dümdüz yamuk gibi de kabul edebiliriz. edelim. şekilde diyagonal, 1231,84 km. olarak hesaplanmaktadır. bunu yuvarlarsak 1232 kilometre.

yani burada biz bu şeklin kabuk olmasını bir kenara attık, hatta hafif de eğri gibi, onu da görmezden gelip sanki düzgün bir yamukmuş gibi diyagonelleri hesapladık. Şimdi aynı değeri, tutuyorum ve "earth curvature calculator" yani dünya yuvarlaklık hesaplayıcısı sitesinden girerek diyagonelin ne olması gerektiğini buluyoruz: 1233,33 km oluyor. bunu yuvarlamayalım. çok yuvarladık yeter.

şimdi haritadan bu diyagonellerin gerçek değerini hesaplayacağız. eğer 1131,84 değerine yakınsa, dünya düzdür. yok eğer 1233,33 değerine yakınsa, o zaman yuvarlaktır.

Dünya düzse: 1231,84
dünya yuvrlaksa: 1233,33

ortalama değer: (1231,84+1233,33) /2 = 1232,585km. fiili değer bundan fazlaysa dünya yuvarlaktır, bunun altında çıkarsa dünya düzdür. ikisi birden olamaz.

görsel

birinci diyagonel 1232,49.

görsel

ikinci diyagonel, 1232,33.

ortalama diyagonel: (1232,33+1232,49)/2= 1232,41. < 1232,585

--spoiler--

dolayısıyla dünya düzdür. matematikçe bilenler matematikçe bilmeyenlere anlatsın.