bugün

türkiye'nin de verdiği 150 milyon dolarlık proje bedeliyle 3. dereceden yapımının içinde olduğu çeşitli parameterleri karşılayamadığı için bir çok ülkenin sipariş vermede kararsız kaldığı lockheed martin firmasının ana yüklenici olduğu savaş uçağı.

pentagon msb nın yazılımını istediği halde vermemesi buna rağmen 100 tane sipariş vermesi politik başarı olarak gözlerimizi kamaştırmıştır.

bizim mühendisimiz işçimiz kazanacağına elin amerikalı kazansın bizim ne haddimize değil mi?
"stealth multirole fighter" yani görünmez çok rollü avcı olarak geçen beşinci nesil son teknoloji savaş uçağı. öyle ki, bu şekilde geçen dünya üzerinde sadece 3 tane uçak var. birisi f-35, diğeri f-22 ve son uçak sukhoi pak fa. bu üç uçaktan herhangi birini hava kuvvetleri envanterine alabilecek kadar güçlü ülkeler de pek fazla değil. bu üç uçak dünya genelinde prestij yükseltir. ayrıca sadece ilk pakette 116 adet sipariş edip üzerine birde projeye ortak olmak her yiğidin harcı değildir.

http://www.youtube.com/watch?v=N7vTmHBt9fk
F-16 değil F-4lerle kademeli olarak değiştirilecektir. Zaten emin olun F-16 daha baya kullanırız biz.
Ayrıca kaynak kodlarının verilmemesi dolayısıyla satın alma işleminin askıya alındığı duyurulmuştur. Zaten ingiltere ve israil dahil hiç kimseye vermiyorlarmış. Bize vermeleri çok zor.
her şeyi anladım şu uçakta ama muadilleri ses hızını iki defa geçerken neden bu tayyare 1,6 mach hızda kalıyor onu çözebilmiş değilim. bir de multirole uçak olup özellikle de stealth multirole olupta strike görevleri üstlenmesi beklenen bu beşinci nesil şakirtin neden sıradan bir strike uçağına göre kısa bir harekat yarıçapı olduğunu dahası avcı rolünde uçacak iken angajman yeteneğindeki yetersizliğini anlamadım. zaten bu azami hız ile kaçmadan yakalanır babam bu. karşısında t-50 olacak f-22 olacak olacakta olacak. beşinci nesil sonuçta. tamam pahalı, prestij yükselten bir uçak. sana dayılanan dingiller hala sovyet rusyası mig-21 ile uçuyor kabul. ama o kadar paraya bu kadar köfte olmuyor gibi sanki.
Değil F-22 Raptor, f 22 'den bile daha iyi olmasına rağmen Sukhoi T-50 ile bile mukayese edilemeyecek kadar kötü tasarlanmış jet fighter. Proje başlı başına bir faciadır. Sırf Türkiye projenin içinde yer alıp uçağın belirli bir parçasını üretiyor diye yıllarca millet olarak kendimizi gazladık durduk, ama bu proje "nerde çokluk orda bokluk" kavramının vücut bulmuş halidir. 13 ülke bu bok çukurunun içine bir düşmüş halen daha da çıkamamıştır, masraflar arttıkça artmaktadır. Uçağın strüktür yapısı tasarım aşamasından itibaren bozuktur, bundan ötürü belirli bir hızın üzerine çıktığında parçalanma riski arzeder.

Uçağın dijital sistemi f 22 den de beter olacak kadar aşırı hassas olup kolayca zedelenmekte ve arıza vermektedir. "cbs alis" adlı bir sistem vardır bu uçakta, uçağı gövdesindeki 6 farklı kamerayı pilot kaskının icindeki ekrana yansıtır ve tıpkı japon animelerindeki mecha robotlarının sürücüleri gibi pilot başını sağa sola çevirdiğinde kaskı veya uçağın içini değil, 6 kameranın ekrana yansıttıklarını görür. Bir nevi uçağın etrafını 3 boyutlu görür. Ancak bu olay ne kadar cool görünse de kazın ayağı başkadır. Bu sistem aynı zamanda uçağın otomatik pilot ve acil kontrol mekanizmalarını da elinde bulundurur. Olur da pilot bayılır veya uçağın mekanizmasında bir arıza meydana gelirse sistem kontrolü devralıp uçağı indirmek üzerine komutlandırılmıştır. Sıçışın grisinin 50 tonu. Ek olarak bu sistem halen birçok açık içermektedir ve bundan ötürü aşırı kolay bir şekilde hacklenebilir ve uçak uzaktan kumandalı oyuncak gibi pilot hakimiyeti olmaksızın yerden Hobbyking strafor jet model gibi kontrol edilebilir.

Ayrıntı: http://www.businessinsider.com/f-35-hackers-2014-2

Falan da falan.

Durmak yok yola devam...
her durumda pörsümüş yunan mirage uçaklarından iyi olan uçaktır. fakat bir türlü teslim edilememiştir nedense. 100. f-35 üretim hattından çıktı hala bize gelen yok. 2015 diyorlardı şimdi gördüm 2017'de sadece 2 uçak gelecekmiş. oldu balım, sayı 100 e tamamlanana kadar ömür biter bizim. ayrıca uzun vadede türkiye'de sayılarının 200'ü geçmesi kuvvetle muhtemel. bak buraya yazıyorum*.
F 22 raptorun yanından geçemeyecek uçak.
F 22 raptor'un yanından geçebilecek uçak.
(bkz: yılan hikayesi)
her türlü f-22 nin yanından geçebilecek uçak. f-22 de olmayıp f-35 uçağında olan sayısız yenilik var.
Üretim ve gelistirmede toplam katkisi olan ülkeler asagidaki gibi listelenmistir. Türkiye amerikadan sonra ikinci sirada en fazla ucak alan ülkedir. Hava kuvvetlerine güc katacagi kesindir.

88,8 % Amerika
5,1 % Ingiltere
2,5 % Italya
2,0 % Hollanda
0,4 % Türkiye
0,4 % Avustralya
0,3 % Norvec
0,3 % Danimarka
0,1 % Kanada
0,1 % Japonya

edit sebebi: @75

eurofighter typhoon diye bir efsaneye karsi üretilen bu ucagi eurofighter typhoon ile kiyaslarsak f35 geride kalir.
Kültürsüz dinazorluk yapmanın alemi olmayan uçak. Biz de üretim aşamasındayız olum zorunuza mı gitti?
ordunun envanterine girmesini dort gozle bekledigimiz savas ucaklari.
havayi yirtarcasina cikarttigi ses ozgurlugumuzun bagimsizligimizib singesi olur insallah.
bize maliyeti 18 milyar dolar, yani 38 milyar tl mal olacak olan lakin özel sektöre bu projeye ortak olduğumuz için sadece 7.5 milyar dolarlık iş hacmi sağlayan uçak başına 417 milyon dolar ödeyeceğimiz sadece batı ile yakınlaşmamızı sağlayacak bize de büyük yaralar açacak asrın batık projesidir.
biz de 100 adet f 35 alacağız.
hadi hayırlısı...
f16 larin yerini alacak olan ve hava savunmamizda iliklerimize kadar batiya bagimli oldugumuzu bir kez daha kanitlayan savas ucaklari.
abd'nin kendi masraflarını kısmak için konut projesi satan dolandırıcılar gibi takıldığı uçak.

türkiye üretici görünüyor ama kaynak kod alamıyor. milyar dolarlar döküp yüzlerce uçak alacaksın ama amerika'nın işine gelmeyen hedefleri vuramayacaksın. bir de matah bir şeymiş gibi bunu siyaset konusu yapacaksın.

bir de birileri %100 yerli uçak üretilmez diyenler olmuş. bi siktirip gitsinler!
zaten a-10 warthog uçaklarının da yerine envantere girecek uçak. a-10 uçağına hiçbir şekilde gereksinim kalmadı. şu uçakların hepsinin görevini tümden yapmaktadır:

f-16 fighting falcon
f/a-18 hornet
a-10 thunderbolt ii
av-8 harrier
f-15 a/b/c/d eagle
f-15e strike eagle
f-15se silent eagle
ef-2000 typhoon
panavia tornado
dassault rafale
dassault mirage 2000
mig-29 fulcrum
su-27 flanker
mig-35
su-30/33/34/35/37
saab jas-39 gripen

kısaca dünyada f-22, pak fa, j-21 platformları dışındaki uçaklar operasyonel verimlilik açısından her türlü bu uçağın gerisinde kalıyor. bir şey daha söyleyeyim yalnızca ilk paket 116 uçak alınıyor, bu sayının f-16 da olduğu gibi zamanla artacağını da söyleyebilirim çünkü gün geçtikçe bu gibi ürünlerin fiyatı düşüyor. 30-40 alırlar yine 2. ve 3. paketlerde.

görsel
f35 Projesine dokuz ülke ortak: ABD, ingiltere, italya, Hollanda, Kanada, Türkiye, Avustralya, Norveç, Danimarka.

f35'lerin yapımında Türk şirketlerinin rolü büyük. Uçakların en önemli parçalarından biri olarak kabul edilen orta gövdenin yanı sıra kompozit parça ve adaptör de TAi tarafından üretiliyor. havelsan, Kale ve Mikes de projedeki diğer yerli üreticiler. Türk şirketlerinin projedeki iş hacmi 7,5 milyar dolar seviyesinde ve pay itibarı ile abd, ingiltere, italya, hollanda ve kanada'dan sonra 6.sırada yer alıyorlar. alt yüklenici firmalar ise Lockheed Martin ve Northrop Grumman.

Uçaklara gelen her sipariş Türk şirketlerinin iş hacmini de doğal olarak yukarı çekiyor. an itibarı ile kesinleşmiş siparişler; avustralya 58, güney kore 40 uçak. kanada hükümeti ise 65 uçaklık bir siparişi bugün-yarın onaylayacak. türkiye, bu projeden 100 uçak almayı ve f16 filosunu kademeli olarak f35'lerle yenilemeyi planlıyor. yetkililer, aynen f16'larda olduğu gibi 15-20 uçaktan oluşan ek paket alımlarla bu sayının 120'lere kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. planlamaya göre, üretimine 2015'te başlanacak ve ilk türk f35'i 2017 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek. 2019 sonuna kadar thkk envanterinde 14 adet f35 olması hedefleniyor.

görsel

başta abd olmak üzere diğer ortakların alımları ve özellikle arap ülkelerinden gelecek taleplerle birlikte proje kapsamında 1000 uçaklık bir üretim hedefi konulmuş durumda. uzmanların yorumu; özellikleri itibarı ile f35'lerin 2020'li yıllarda dünyanın en gözde savaş uçakları olacağı ve konulan hedefin çok üzerinde satış rakamlarına ulaşılmasının beklendiği yönünde.
projenin büyük ortağı konumundaki abd'nin toplam yatırım tutarı pentagon bütçesinin yüzde 38'ine ulaşmış ve 1,5 trilyon doları aşmış bulunmaktadır.

- bu rakam, ispanya'nın gayri safi milli hasılasından fazladır.
SiMDi OLDUDA BUTUN SEHIRLER ISGAL EDILDI, HAVALIMANLARI YAKILDI YIKILDI ISTE DIKEY KALKMA OZELLIGI BURDA DEVREYE GIREN UCAKTIR. ONCEDEN AYARLANMIS BIR CADDEYE INDIRISIN, HEMEN YENI FUZELERI TAKARSIN TANKERDEN BENZINI YUKLERSIN HOOPP KALDIRISIN SAVASA DEVAM.
bi sike yaramayacak üretim maliyeti çok yüksek üretim kadar bakım onarım vs diğer masraflarıda çok yüksek olan abd nin son insanslı savaş uçağıdır

türkiye büyük mallık yapıp bu projeye ortak olmuştur uçakların kodları hiç bir devletle paylaşılmayacaktır abd ingiltereyebile vermedi kodları bu uçaklar abd nin istemediği hiç bir zaman havalanmayacak bu uçaklarla atıyorum israille savaşa girsen uçuramassın yunanistanla savaşsan uçuramazsın

burada yapacağımız tek şey vardı Eurofighter Typhoon adlı savaş uçağı projesine girmekti kodları dahil her şeyi verilcekti her devlet istediği kadar üretebilecekti Fransa, Almanya ve ingiltere gibi ülkeler de bu projede keşke bu projede olsaydık.
türkiye'nin alacağı versiyonda yere direk iniş yapan versiyonu olmayan uçaklardır. dostum f35 demişsin ama bu f16. hayır yani koca anlaşma yapıyorsun ama f35 i f35 yapan özellik yok. o zaman bu uçak başka uçaktır. neden türkiye'nin alacağı uçak f35 deniyor anlamış değilim.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26366554.asp
şu ara basında çok fazla yer kaplamış görünmezlik yeteneği olan beşinci nesil çok rollü savaş uçağı. yarın gelecekmiş gibi heyecan yapmış basın ama durun daha, ilk teslimat 2018 yılında mübarekler. heyecan yok.
Rusya ve çin radarlarının kolayca algılayabilmektedir . Çin radarları 350 - 400 km öteden rahatça algılayabilmektedir . Ve ayrıca yapan firmanın açıklamasına göre kolayca hacklenip yönetilebilen bir yeni nesil savaş ucağıdır . Adet fiyatı ortalama 150 milyon $ dır .