sinop'un erfelek ilçesinde bulunun 28 adet küçük küçük şelaleden olusan doğal güzellik. kış aylarında coşabilir ama yine de şelale denilince öyle ahım şahım, gürül gürül zannedilmesin. erfeleğe 15/20 km uzaklıktadır, patika yol zahmetlidir. şelalelerin hepsini görücem diye kasarsanız en az iki saat tırmanmanız gerekir.
baraj inşaatı sırasında keşfedilmiş doğa harikası şelaleler. en alt şelale en uzun olanıdır ve yukarıya doğru, büyüklü küçüklü 28 şelalenin içinden geçerek bir tırmanış yapmak oldukça zorlu ama bir o kadar da zevkli bir macera olacaktır. yukarılara çıktıkça güzellik artar, bir an önce suyun çıktığı zirveye ulaşmak için heyecan duyarsınız. suyun çıktığı noktaya geldiğinizde ilyas amca ve torununun derme çatma yaptıkları tahta banklar ve hamaktan oluşan dinlenme noktasına varırsınız. akıtılan onca ter ve sarfedilen efordan sonra, akan buz gibi suyun içinde soğutulmuş birayı yudumlarken tüm yorgunluğunuz gider. dönüş yolu için orman içinden geçen patika yolu seçmeniz tavsiye edilir.
28 adet şelalale varmış ama siz eğer profesyonel sporcu değilseniz ancak 3-5 tanesini görecek kadar tırmanabilirsiniz. sıcak bunaltır insanı. ama şelalerin orası gayet serindir. şelalelerin suyunu içer ve başınıza dökersiniz serinlemek için. gerçekten güzel bir yerdir.
ayrıca bir de değirmen vardır burada. su değirmeni. tabi bu kadar şelalenin olduğu yere değirmen kurmamak absürd olurmuş. ama beni şaşırtan unları o kadar yükeğe nasıl çıkartıyolardı acaba.
şelalelerin kenarına oturup ayaklarınızı sarkıtıp rooftopping yapabilirsiniz burada.
ilk ziyaretimin 14. sene-i devriyesinde 2. kez tırmanıp kaynağından su içtiğim; emsalsiz doğasının keyfine vardığım şelaleler, sinop erfelek ilçesi üzerinden ulaşılıyor buraya. farklı yüksekliklerde 28 katmandan oluşuyor, kaynak suyunun çıkıp çağlamaya başladığı kısım yanılmıyorsam 19. basamağı, derme çatma mola yeri yapmış köylüler zirvede, ayran satıyorlar keçi patikasından inmeden soluklanmak isteyenlere. sık ağaç dokusu sayesinde büyük oranda güneş ışığı ve yağmurdan korunan ziyaretçiler kimi zaman düşen suların kayalarda yaptıkları doğal havuzlara giriyorlar. dağcılık, kampçılık müdavimleri açısından iyi bir antrenman sahası lakin kaygan, yüksek kayalara ayaklarında sandaletlerle bana mısın demeden abanan kadınlar, kızlar için tehlikeli bir ortam. tabi insanımız kayalar üzerinde izler bırakmayı ihmal etmemiş canım doğa harikasında; çakı ile isim yazmak, kalp çizmek, plastik su şişelerini burada bırakmak gibi vicdansızlıklara denk gelinmiyor değil. fırsatı görmüş belediye şelalelerin altindaki geniş ormanlığı mangal alanına çevirmiş et satıyor.. toplanan kalabalığın büyük kısmı tabiat ile değil ocakbaşı ile buluşmaya gelmiş gibi, park etmiş otomobiller, çöplerin görünümleri hoş değil, önlem alınmalı.

çektiğim birkaç photograph.

[görsel 1.] 2. 3. 4. 5.