bugün

iş yerinde bir arkadaşa fişi çek, makine dalgayı yerse voltaj dalgalanması yüzünden yanar dedim, ertesi gün mavi ekran aldı. iki hafta öncesine sistem geri yüklemesi yapmaya çalışması da ayrı bir trajikomik durum.

tamirci çağırarak sorunu çözeceğini zannediyor.

cahil, zırcahil hem de.

o hurdaya ayrılan bi dk bile emek israfı sayılır benim için.

çünkü psu su ismini cismini hiçbir yerde görmediğim, 80 plus bronze lisanslı güç kaynaklarına özgü kısa devre koruması, yüksek akım koruması, voltaj koruması gibi hiçbir donanımsal güvenlik devresine sahip değil.
akım korumalı priz işe yarar mı merak ettiğimdir. hiç bir sike yaramıyorsa boşuna takmayalım pc'nin kablosuna amk.
anakarta sızan akım, ram, işlemci etrafına konumlandırılmış pwm sürücülerinin, voltaj regülatör modüllerinin çoktan a... koymuştur. yüksek ısı, doğrudan rame erişerek zarar vermiş olabilir, hdd eskiyse, pcb sini üzerinde bulunan smd direnç ve kapasitörleri emekliye ayırmış bile olabilir.
bilgisayardaki bileşenlerin datasheetleri boşuna yayınlanmıyor, bak kardeşim sen bu zımbırtaya şu voltaj, akım değerinin üstünde yük bindirirsen dumanı atar diyor adamlar. bunu letgoda satılan beş yüz liralık unit marka multimetrelerle de sınayabiliyorsunuz!
en güvenli koruma, sanayi tipi akülü kesintisiz online güç kaynakları.

akım koruma prizlerinin bir sike yaradığı yok!

her türlü güvenlik mekanizmasına haiz, sağlam bir güç kaynağı sizi bu dertten kurtaracaktır!

elektrikler kesildiğinde kasanın fişini çekip açma kapama tuşuna birkaç kes basılı tutun yeter!
genelde işlemciler 1.2 voltla çalışır, ve pwmler, vrmler sayesinde bu değer 1.2x50, 1.2x60 gibi çarpan (akım ) değerleriyle 60-70-100 watt bantlarında ısı üretir.

psuların arkasındaki tabloya bakarsanız 10-20 ampere kadar dayanabildiklerini görürsünüz, fakat çoğunun içinde 200-400 volt depolayabilen sanayi tipi kapasitörler var, ve çoğu sefer akım transformatörden geçip devreye ulaşmadan çeşitli devrelere hapsedilir!

ancak bu güncel ve kaliteli komponentler içeren güç kaynakları için geçerli bir durum!

yüksek akıma bağlı olarak watt değerindeki yükseliş, her zaman için yüksek ısı demektir!

yüksek ısı ise, devre yolları üzerinde bulunan bilgisayar bileşenleri için ölüm anlamına geliyor!

formülümüz bu kadar basit!