bugün

a) doğan çocukların doğum siciline bildirimi;

her çocuğun doğum tutanağı, doğum bildirisi yapılan nüfus dairelerince adlı ve soyadlı olarak tutulacağı belirtilmektedir.
Doğumlarda baba, yoksa veya kısıtlı, tutuklu, hasta ve herhangi mecburi bir sebeple orada bulunmazsa veli veya vasisi bir ay içinde nüfus memuruna iki tanıkla sözlü bildiride bulunarak doğum tutanağına yazdırmakla ödevIidir.
bir aydan sonra yapılan bildirimleriyle genel nüfus yazımında bulunmayarak yazım dışında kalanlar mahallin en büyük idare amirinin emriyle yazılır.
ana ile baba arasında evliliğin kalkmasından sonra üç yüz gün içinde doğan çocuk babası soyadıyla aile kütüğüne yazılması gerekmektedir.
evlilik dışında doğan çocuklar anasının aile kütüğüne ananın soyadı ve onun bildireceği baba adı ile yazılır. evlilik dışında doğan çocukların nesebi ana babanın birbirleriyle evlenmesiyle kendiliğinden düzelir.

b) bulunmuş çocukların doğum siciline bildirimi;

yeni doğmuş çocuk bulanlar köylerde muhtarlara, kasaba ve şehirlerde karakollara bildirmekle ödevlidirler.
Bu haberi alan muhtar ve karakol amiri çocuğun cinsiyetini ve üzerinde bulunan eşyayı gösterir etraflı üç nüsha tutanak düzenleyip bir nüshası ile birlikte çocuğu belediyeye diğer iki nüshasını da nüfus memuruna yollarlar, Bu tutanaklan alan nüfus memuru ana ve baba ismi ve soyadı takarak ve çocuğu da adlandırmak suretiyle çocuğun bulunduğu yer aile kütüğünün son sayfasına tescil eder.
(bkz: kişisel durum sicili)