bugün

vladimir mayakovski.
Dostoyevski kraldır.
http://irfanenes.tumblr.c...keyim-dostoyevski-adamd-r
tolstoy 'onun kalemini tanrı kullanıyor' dediyse eğer tabii ki de bunu övülmeye değer birini övmek için söylemiştir. ya da röportajda onu kendisiyle kıyasladıklarında alçak gönüllü davranmak istemiştir. öyle olmasa gerçekten dostoyevski'nin kendinden üstün olduğuna inansa bile bıraksın da ona biz okuyucular karar verelim. ikisi de hünerlerini sergileyip, eserlerini ortaya koymuşlar. bize de okumak düşüyor. ben okudum ve kararımı verdim. lev tolstoy'un bütün eserlerini beğeniyorum. dostoyevski'nin ise beğenmediğim çok kitabı oldu.
bu yüzden tolstoy alır diyorum zaten dünyanın en büyük eseri kabul edilen savaş ve barış da bu gerçekliğe bir kanıt olarak öne sürülebilir. edebiyat hocama suç ve ceza mı savaş ve barış mı diye sorduğum zaman 'burun farkıyla savaş ve barış' cevabını vermişti. akıllı olun, artistlik yapmayın, çok da bilmeyin, dostoyevski diye tutturup adamın asabını bozmayın. hep popülerin, güçlünün yanındasınız. çakallar.

edit: eklenmesi gereken önemli bir bilgi daha.
Dostoyevski ‘Bir Yazarın Günlüğü' kitabında Tolstoy'un ‘deha' olduğunu ve ‘olağanüstü yüksek sanat' yaptığını vurgulayarak şu ifadelere yer verir: "Anna Karenina'nın yazarı gibi insanlar, toplumun öğretmenleridir, biz ise sadece onların öğrencileriyiz."

edit 2: yani ilk entry sahibi 'onun kalemini tanrı kullanıyor' şeklindeki övgü sözünü alıp da tartışmaya bile gerek yok elbette dostoyevski diyebiliyorsa, ben de dostoyevski'nin 'bizler onun öğrencisiyiz' sözünü ortaya atıp hayli hayli meydan okurum.
dostoyevski psikoloji bilminin dogmasina sebep olmustur, tolstoy da gelmis gecmis en buyuk yazardir. ikisi de deger neden karsilastiriyoruz ki? benim favorim dostoyevski ama.
tolstoy benim için sıkıcı, dostoyevski merak uyandırıcıdır.
görsel
insanların psikolojik yapısını olduğu gibi yansıtan, laflarını esirgemeyen, kendini toplumu hatta yeri geldiğinde tanrıyı bile sorgulayan ve yazdığı romanlarda ben buyum işine gelirse mesajı veren dostoyevski benim favorimdir.

edit : donanımhaber dostoyevski fan club kurucusu.
https://onedio.com/haber/...e&utm_medium=facebook

dostoyevski rocks ...
görsel
cevap fotoğrafta.
eğer yaşıyor olsalardı, sanki ikisi arasında tolstoy biraz daha iyi anlaşılabilecek taraf olurdu. mesela diyelim üçünüz bi mekana oturdunuz. siz "abi yapma ama şimdi. doğru adamlar yiyo, sömürüyo bunları ben de kabul ediyorum. ama çalışıyorlar da yani ehe ehe" deseniz bile; tolstoy belki içinden "ulan bu da tam geri zekalı çıktı iyi mi" diye düşünürdü ama en azından dışından "ee tabii o da doğru bir yerde" diyecek nezaketi gösterirdi bence. ama dostoyevski de durum öyle olmazdı. kesin o muhabbete katılmaz, masanın bir köşesinde suratını asarak sizi izler, kendi kendine kişilik analizi filan yapardı. siz de "yine ne açığımı buldu acaba bu tipini siktiğim" diye kendi kendinize kurulurdunuz. iş hesabı ödemeye geldiğinde de kesin "hacı ben zaten topu topu 2 çay mı ne içtim, şimdi elliliği bozdurmayalım ya" filan derdi. ondan tolstoy derim ben. önce insanlık.

bu arada konu üzerine şöyle bir kitap varmış, ilgili olanların belki hoşuna gider.

http://www.idefix.com/Kit...leme/urunno=0000000636849
duruma göre değişir. Konu Ivan nehlüdoff sa tolstoy 'dur, raskolnikov'sa dostoyevski'dir.

Ben bu sözlükte savaş ve barış 'ın tamamını okumuş sözlük yazarı olduğuna inanmıyorum - özet diil orijinalini -

Savaş ve Barış ismen hiçbir yorumda geçmemiş bu başlık altında. Doğrudur korkutur.

Okuduğum en komplike kitaptır,500 kişinin falan hayatını anlatır. Napoléon, General Kutuzow gibi gerçek kişiler de kitapta yer alırlar. Savaş ve Barış Karamazov Kardeşler den çok daha büyük bir konuyu ele alır.

Ben bundan dolayı çekinmeden leo tolstoy derim.
ikisini de dene tarafını seç.

çalıntıdır başarısı,
dibe vurur yakarışı,
budalalık mıntıkası;
uza tolstoy soytarısı.

Fyodor dostoyevski

Moskova'nın kumarbazı,
Tarihinin düzenbazı,
ivan'dan mı aldın gazı,
pabucumun çenebazı.

lev tolstoy
birisi marlborodur diğeri parlament ikisi de kaliteli, ikisi de iyidir. ikisi de keyifle içilir ama birisi daha çok sevilir. mesela ben dostoyevski seviyorum.
edebiyat din olsa tanrısı dostoyevski olurdu.
görsel

Zor bir seçim, bilemedim.
Dostoyevski, dünya çapında bir adım önde. Fakat ben, Tolstoy'u biraz daha fazla seviyorum. Her ikisi de çok kıymetli.
iki nadide yazarın karşılaştırıldığı versustur.

Dostoyevski’nin yazdıkları yaşam tarzından dolayı daha çok dokunur insana, daha rahat hissedersiniz betimlemeleri. Ve betimlemelerden sonra kendinizi bir anınızı yad ederken bulursunuz.
ikiside harika neden seçeyim ayol.
Her aklıma geldiklerinde şu caps gelir aklıma. görsel

Kahkaha atıyorum anasını satayım.
dibine kadar dostoyevski .
dostoyevski halkın adamıdır. genellikle eserleri karakterlerin iç dünyasını sorgulamaya çözümlemeye yöneliktir. tolstoy ise şato balo adamı olup genellikle üst tabakaya zengin tabakaya hitap eder. ikiside birbirinden efsanedir. ama aralırdan en iyisi hiç kuşukusuz dostoyevskidir. suç ve ceza yer altından notlar kumarbaz gibi önemli eserleri vardır.
Dostoyevski

Tolstoy da Dostoyevski'yi seçerdi.
Ronaldo - Messi karşılaştırması gibidir.
karakter olarak tolstoy, kalem olarak dostoyevski tokat atar.
dostoyevski'nin dunyasi genelde daha karanliktir. bu yüzden kendisine ve romanlarına karşı ayrı bir sevgi besliyorum.

Özellikle netoçka nezvanova kitabında yarattığı roman, yani kara ali karakteri favorim.

(bkz: kara ali geldi dügüne)
(bkz: zurnayı verdik eline)
(bkz: öyle güzel üfledi ki)
(bkz: doyamadık tadına)