bugün

her daim ''galaba'' olan, inönü caddesi'nden taa zafer plaza'ya kadar uzanan, batıya doğru giden otobüslerin ve de ulaşım araçlarının trafiğinin üzerinden verildiği, yaklaşık 25-30 sene önce hem gidiş, hem gelişin nasıl verildiğini anlayamadığım, bursa'da bulunan göt içi kadar cadde..
bursa için gelecek vaad eden tek cadde. şu an kalitesi ve durumu belli. ancak ilerde belki adam olur. çünkü bursa gerçekten kaliteli bir caddeye, bir mevkiye ihtiyaç duyuyor. çünkü bakınız ankara'da kızılay, 7.cadde tunalı diyoruz, izmir'de alsancak yeter, istanbul zaten belli ama bursa adeta boyle bir yere, kefelerin, iyi magazaların ve trafige kapalı alanın ihtiyacı iöerisinde. neyse efendim belki bu cadde ilerde kurtuluş olur. bu arada neden yazdık bu entry'i? 3 ay trafiğe kapalı kalacak da ondan...
şişli - taksim güzergahındaki cadde.
(bkz: trt istanbul radyosu)
(bkz: notre dame de sion)
orijinal isim bulamayınca hemen her şehirde telaffuz edilen cadde adı.
genelde mecburiyet caddeleridir aslında.
bursa'da 3 aylığına kapatılan cadde. adamın canını sıkmaktadır. bu yazın yapılamaz mıydı?
hilton istanbul'un da bulundugu cadde.
bursa'da bu caddede yürürken süreki ; sırtlarında koca koca siyah poşetlerle karşıdan karşıya geçen adamlar görürsünüz.
bursa'da dükkanların tek tek kepenk kapattığı caddedir. içim acıdı doğrusu. ayrıca heykeli fomaraya bağlayan tramvay yapılacakmış bu caddeye.
Ülkemizin güzel şehirlerinden biri olan (bkz: Van)'ın tek ve en bilindik alışveriş, boşboş dolanma ve (bkz: apaçi)'lik caddesidir. Tüm kuyumcular, bankalar, fotoğrafçılar, restoranlar ve alışveriş dükkanları bu cadde üzerinde toplanmışlardır. Cadde üzerinde bankaların ve kuyumcuların yoğun olması sebebiyle akşam 17.00 itibariyle caddede hayat biter. Hemen hemen her küçük şehirde olduğu gibi; şehrin en gözde ve tek büyük caddesinin " Cumhuriyet Caddesi " olması, insanların gidebilecekleri başka yerler olmaması bu caddenin ismini halk arasında (bkz: Mecburiyet Caddesi) olarak anılmasına yol açar. Bir gördüğünüz insanı 15-20 dakika içerisinde tekrar görme olasılığınız %85-90 civarıdır.
rant ve göz boyama uğruna bursa büyükşehir belediyesince kullanılmış olan güzergah. cadde üzerine istiklal caddesinden özenilerek nostaljik tramvay yerleştirdiler. birkaç gün sonra seferlerine başlayacakmış.

dümdüz ve yüzeysel bir mantıkla baktığınızda hoş bir şey gibi görünüyor vatandaşa. ama birçok faaliyetinde olduğu gibi aslında bu olayda da halkın fikri ve proje alanının durumu yeterince dikkate alınmadan, yaptık oldu mantığıyla gerçekleşen bir gariplik karşımıza çıkıyor. öyle görülüyor ki kent meydanı ve doğanbey toki gibi kente yakışmayan ve büyük rantların döndüğü musibetlere bir yenisi daha eklendi.

birincisi; bu tramvayın bursa şehrinin kültürüyle ve tarihiyle hiçbir alakası yok. kendisinin nostaljik görünümlü cicili bicili olması bu gerçeği değiştirmez. cumhuriyet caddesiyle kel alaka bir durumda. istiklal caddesi gibi kent için oldukça önemli, sosyal mekanların bolca bulunduğu ve insanların rağbet ettiği bir güzergaha konulmuş olsa yine bir derece. o da tartışılabilir bir durumda. caddenin mevcut durumuna baktığımızda bu bahsettiğimiz özelliklerden mahrum olduğunu biliyoruz.

ikincisi; tramvayın işleyeceği istikamet o kadar da uzak bir mesafeyi içermiyor. yürüyerek gitmeyi tercih ederim şahsen. ekonomoik bir yanı yok yani.

üçüncüsü; şehir merkezinde hayli yoğun olan araç trafiği bu proje ile daha da içinden çıkılamaz bir hal almakta. tramvay yokken bile araç trafiği yoğun idi bu caddede. ayrıca oradaki mevcut esnaf mal getir-götürünü gerçekleştirmekte sıkıntıya girmiştir.

dördüncüsü; kesinlikle kentin öncelikli sorunlarından ya da ihtiyaçlarından birisi değildir bu tramvay projesi. bunun yerine yine ulaşım ile alakalı olarak terminale raylı sistemin ulaştırılması konusu var. göç olgusu, kaçak yapılaşma ve daha başka sorunlar...

şimdi bir çok kişi diyecek; 'be arkadaş bu adamların hiç mi iyi faaliyeti, icraati olmadı bu şehir için?' diye. hatta 'yeniliklere açık olun biraz' diyenler bile çıkacaktır. yeniliğe açık birsiyim ve yapılan güzel şeyleri de görürüm mutlaka. fakat akılsız yerine konduğum zaman da susamam işin açıkçası. bu belediyenin yararlı işleri, projeleri olmuştur tabiki. ama vatandaşın işi yaşadığı muhite sahip çıkmak ve yanlışa yanlış demektir evveli.
bursa'da fomara-heykel güzargahında trafiği katleden projenin yapıldığı yerdir.
bursada trafiğe kapatlıp nostaljik tramvaya açılan 1.5 kilometre kadar uzunluktaki caddedir. dershanemiz de o cadededir efenim.
genelde ''mecburiyet caddesi'' olarakta bilinen, cadde. veya parke taşından meydana gelmiş, boydan boya uzantılı güzergah/yol.
bursadan bu kadar sözlük yazarı varken bu kadar az entry girilmesine şaşırdım. bursanın merkezindeki caddelerdendir. yaklaşık 1-1.5 km uzunluğunda trafiğe kapalı. içinden tramvay geçer. istanbuldaki istiklal caddesi rol model alınarak düzenlendi. üzerinde bir çok dükkan var (genelde perdeci ve aktar). cadde üzerinde yürüyüşe çıkmak zevklidir.
Van merkezinin en işlek oldugu hatta bazen yürümenin zorlaştığı caddenin ismidir. Halk arasında mecburiyet caddesi olarak da geçer.
şehirlerin genellikle en işlek caddesinin adıdır. her şehirde bulunur
üsküdar selman-ı pak caddesinin fıstıkağacı'ndan sonra aldığı ismi.
güncel Önemli Başlıklar