bugün

napoleon bonaparte' a akka kalesi yenilgisini tattırmış, sonrasında rivayetlere göre '' bir sarıklıya yenildim '' diyerek şapkasını yere fırlatmasına sebep olmuş kahraman komutan.
türklerin fransızlara karşı galip geldiği tek savaşta görev almıştır. ingilizler osmanlı'nın müttefiki olmuş, amiral nelson komutasındaki donanmadan atış desteği almıştır. denizden ve karadan kuşatma altına alınan napolyon birlikleri açlıkla başetmek zorunda kalmıştır.

cessar lakabı da ahmet paşa'ya sonradan verilmiştir, anlamı deve kasabı demektir zira, ayaklanan arapları pek güzel doğramıştır. boşnak asıllıdır, mısır'a atandığında müslüman olduğu söylenir.
Yaşlı kurdun, genç aslana üstün gelmesidir. Komuta ettiği nizam-ı cedit ordusu Fransız askeri ekolünü esas almaktadır. Bu temelli ordunun Fransızları yenmesi ise ayrı bir ironidir, boynuzun kulağı geçme durumudur.
napolyon gibi adamı bir gecede madam yapan komutan.
tarihte napolyonu durduran adam olarak bilinir.
Napoleon Bonaparte komutasındaki Fransız ordusu 1798'de Mısır'ı işgale başlayınca, Osmanlı Devleti Cezzar Ahmed Paşa'dan bölgede yığınak yapmasını istedi.

Bu sırada Bonaparte, El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiş, Mart 1799'da Akka önüne gelmişti. iki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napoleon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.

Ahmed Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon: ''Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim!'' sözünü söylemiştir.
Napolyon'un ordusunu filistin çöllerine gömen savaş makinesi, kahraman Osmanlı paşası.
napolyon tokatlayıcısı nam-ı diğer cezzar.
Biz osmanlı torunuyuz diyen kişilerin bilmediği isimlerdir.

Muhtemelen ismini bile duymamıştır bu tatlı osmanlıcılar.

Evet arkadaşlar napolyon bonaparta ilk mağlubiyetini aldırtan osmanlı vezidirir.
yenilmez denen napolyonu bozguna uğratmıştır. Ama napolyon kadar tanınmamaktadır.
yaklaşık 1708 ile 1804 arasında yaşamış osmanlı paşası. Napoléon Bonaparte'a karşı Akkâ Kalesi'ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziridir. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur.

Aslen Bosna'lıdır. Gençliğinde istanbul'a giderek Hekimoğlu Ali Paşa'nın hizmetinde bulundu. 1756'da onunla birlikte Mısır'a gitti. Hekimoglu Ali Pasa Misir'dan ayrildiktan sonra Misir'da kaldi ve 1758'de Kahire seyhulbeledi Bulutkapan Ali Bey'in adamlarinda Buhayre kasifi Abdullah Bey'ın hizmetine girdi.

Cidde yöresinde isyan eden Bedevilere karşı yapıla savaşlarına katıldı. Abdullah Bey'in isyanci bedeviler tarafından katli üzerine onun yerine Buheyere kasifligine getirildi. Abdullah Efemndi'yi olduren isyanci bedevileri aldigi sert tedbirlerle bastirmakta iken misilleme olarak 70 kadar bedeviyi öldürdü. Bu nedenle kendisine Arapçada "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı. Fakat diger bir aciklamaya gore bu lakabı otoritesini guclendirmek icin kendi kendine koyup bunu benimsedigi bildirilmistir.

Bulutkapan Ali Bey bu isyani bastirmadaki cesaretini beğenip onu beyler arasına dahil etti. 1768'de Cezzar Ahmet kölemen Memlüklüler arasindaki entrikalara karisti. Bu sirada hizmetinde bulunduğu Salih Bey'i öldürmekle görevlendirildi. Bulutkapan Ali Bey'den korkarak Kahire'de barınamayacagını anladi ve Cezayirli kıyafetiyle Anadolu'ya kaçtı. Bir ara gizlice Mısır'dan Buheyre'ye döndu ve Hunadî aşiretinden kız alip kendini Bulutkapan Ali Bey'in gazabından korumaya çalıştı. Fakat Bulutkapan Ali Bey baskisi karşısında Suriye'ye kaçti. Orada yerel aşiretlerden Sibaboğullarına sığındi. Daha sonra Beyrut ve Sayda hâkimi Emir Mansur'un ve ardından da Şam muhafızı Osman Paşa'nın hizmetinde bulundu. Akka'ya yerleşti ve o yörede, Zahir Ömer tarafından başlatılan büyük ayaklanmanın bastırılmasında büyük başarı gösterdi.

1772'de mîr-i mîran olup sahil muhafızı oldu. Rus Donanmasına karşı ve Zahir Ömer'e karsi Beyrut'u savunmakla görevlendirildi. Bu görevi yapmakta iken Beyrut'ta egemen bir ayan olmaya çalıştı. Fakat bu çalışmaları başarısız kaldı. Bu başarısızlık nedeni ile 1773'de Beyrut'u terk etmek zorunda kaldı. Akka civarında bulunan Zahir Ömer'e sığındı. Fakat bulduğu ilk fırsatta Şam'a kaçti.

1775'te Akkâ muhafızlığına, kısa bir süre sonra da vezirlik verilerek Sayda beylerbeyliğine getirildi. Lübnan, Ürdün ve Filistin'deki karışıklıkları yatıştırdı. Bu başarıları nedeniyle Şam Beylerbeyliği'ne atandı. Napoléon Bonaparte komutasındaki Fransız ordusu 1798'de Mısır'ı işgale başlayınca, Osmanlı Devleti Cezzar Ahmed Paşa'dan bölgede yığınak yapmasını istedi. Bu arada Bonaparte, El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiş, Mart 1799'da Akkâ önüne gelmişti. Ancak, iki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akkâ'dan çekilmek zorunda kaldı.

Cezzar Ahmed Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon: "Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!.." sözünü söylemiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne değin Akkâ Beylerbeyliği görevini yütütmüştür.

Sicill-i Osmani'de Cezzar Ahmet Pasa soyle degerlendirmistir:

"Gayet kan dökücü, gaddar, mütecessis ve dikkatliydi."
napolyon horror story.
akka kalesi kuşatmasında napolyon'un kendisine iki mektubu iletilmiştir. napolyon ilk mektupta cezzar paşa'ya "ihtiyar" diye hitap etmiştir. gördüğü mukavemetten sonraki yani ikinci mektupta ise "saygıdeğer ahmet paşa" diye hitap etmiştir paşa'ya.

akka müdafaasında ahmet paşa 80'li yaşlarındaydı. belirtmekte fayda var.
napolyonun akka kalesini teslim etmesini isteyen elçisine verdiği cevap.
—biz ki, vezir cezzar ahmet paşayız, devlet bizi bu kaleyi düşmana teslim etmek için vezir yapmadı. biz, şahadet rütbesini kazanmadan bir karış toprak vermeyiz.

napolyonun kestanesini çizen osmanlı paşası. napolyon burda ki yenilgisinden sonra mısırdan da çekilmek zorunda kalmıştır. rivayet odur ki geri çekilirken kendi yaralı askerlerini yük olmasın diye öldürtmüştür.
yenilgisiz afrika seferine çıkan napolyon bonaparte'ı akka da yenilgiye uğrattığında 65 yaşın üstünde olan osmanlı paşası.
napolyon'a ilk yenilgisini tattıran türk komutandır.
napolyon' un ordularına karşı, akka kalesi'ni kahramanca savunmasıyla ünlü osmanlı veziridir.