batı kültürü, arap emperyalizmi ve pazar ekonomisinin,
çin sekülarizmi ve maddeci dünya görüşünün,
kızılderili barışçıllığı ve uysallığının,
fenike-lübnan kökenli grek demokrasisinin bir tür sentezidir.

tek başına batı kültürü diye bir şey yok.

öte yandan gericilerin bu sentezi yapmaya muktedir bilişsel merhalede olmadıklarını hepimiz biliyoruz!
netice itibarıyla yekpare biçimde, batı kültürü diye bir şey yok, afrika, orta doğu, uzak doğu gibi farklı coğrafya ve farklı medeniyetlerden devşirilmiş kültürel gelişimlerin çok boyutlu bir sentezi var ortada.

bu merhaleye erişmeyi her millet becerebilir mi?

beceremez a... koyum!

böylesine zengin akıl yürütmeleri gerçekleştirebilmek için belirli sınırlara hapsolmuş kabileci zihniyetten kurtulmak, farklı dil ve milletlere dair sayısız araştırma yapıp faydalı sonuçlarıyla topluca yüzleşmek, yeniliklere ve değişimlere hasbelkader açık olmak gerek.
Bence; rastgelelik üzerine kurulu tüm düzende ilerlemiş olan tarih çizgisinde, sadece şans eseri gelişmiş olan, olası tüm sonsuz senaryolardan sadecebirisinin, tesadüfi sonucudur.
medeniyet denilen olgunun başlangıcı bu topraklar olup bu büyük ilki ve ideali inşa edenlerde batının aryan öncesi halklarıdır. Ta Sümer ve öncesi başlayan gelişimin en yüksek zirvesi mısırdır ki ,bu bile başlı başına kazanımın nerede aranması gerektiğini bize gösterir .Tarihe yön veren ilk icatlar Sümer de , ilk gerçek anlamda bir insan hakları manifestosu olan medeni kanunlarda mısırda filizlenmiştir.