bugün

Mide sorunlari olanlar icin bulunmaz bir nimet.
Icinde bulunan Yuksek miktarda k vitamini, mideyi onarir ve yeniler.
güzelde bir şiiri vardır..
https://youtu.be/EZuWfbF2Cyg?t=6m3s
Ekşi elma ile müthiş uyumlu bir tadı vardır.
prison break dizisinde hapishanede yatan izbandut gibi bir adamın lakabı.

aynı hücrede kalanların yanına envaî çeşit kesici alet almaları zorunludur.
Çok faydalı bir meyve. Ortadan kestikten sonra yaklaşık 1-2 gün bekletirsiniz olgunlaşır. Olgunlaşan avakadoyu ezdikten sonra sarımsak, biraz salça ve isteğinize göre baharatlar ile sos tarzında bir şey hazırlayabilirsiniz. Sıcak ekmeğinizin üzerine tereyağı ile birlikte sürerek çok lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Veya salatanın içerisine katarak çok lezzetli salata hazırlayabilirsiniz.
taco ve benzeri pek çok kırmızı et ile mikkemmel giden zerzevat..
Cennete gidersem yemeyeceğim meyve.
tek başına yendiğine bi poka benzemeyen zerzevat. fakat ona tat verecek olan sensin. bir adet avakado alınır. püre haline getirilir. ince kıyılmış domates ve soğan ilave edilerek karıştırılır. içine zeytinyağı ve az acı toz kırmızı biber eklendikten sonra isteğe göre hardal ve limon sıkılır. Izgara et ile nefis olur. Yada cips ile taco olur. Zaten fajitas ile gelen sos tam olarak budur. (bkz: guacamole)
insanlar çogunlukla avokado alırken yanlış seçim yapıyor.
hepsini mıncıklayıp yumuşak olanı bulmaya çalışıyorlar. bu da avokadoyu eziyor. ezilmiş avokado olgunlaştığında siyah siyah leke kalır. bu da tercih edilmez.
onun yerine iri, düzgün ve sap kısmında düğmesi olanları almalısınız. eve getirince bir elmayla birlikte gazete kağıdına sarın. bir karton kolide oda sıcaklığında bekletin. tamamen yemyeşil olanlar en çok bir hafta, üstünde siyah pütürler olanlar 2-3 günde olgunlaşır.
olgun avokado kabuğu muz kabuğu gibi çekince çıkar. çıkmıyorsa daha olgunlaşmamıştır.
olgun avokadonun tadını haşlanmış yumurtaya benzetiyorum. zeytinyağı, limon ve tuzla yenilebileceği gibi guacomole gibi dip sos haline getirilebilir. omlete de koyulabilir.
Güzelinden yerseniz çok lezzetli bir meyvedir. Tadı hiçbir şeye benzemiyor, çok yağlı ve yoğun.
Bir yılbaşı günü zaten yalnız geçecek bir keyif yapayım diyerekten ananas ile birlikte aldığım, tadıyla hayal kırıklığına uğratan zerzevat.

Et yemekleri yanında guacamole hali ise enfestir.
Olgunlasmis iki adet avokado alinir, ikiye bolunur cekirdegi cikarildiktan sonra ici kasik yardimiyla bir tabaga alinir. Bir dis sarimsak limon suyu,zeytinyagi icinde tuz eklenerek ezilir. Daha sonra onceden tabaga alinan avokado bunun icine katilir ve iyice karistirilir. Macun kivamina getirildikten sonra uzerine kirmizi pul biber ilave edilir. Ramazan olmasa yanina raki iyi gider derdim ama ramazan'dan sonra gari.
Tek başına hiçbir numarası olmayan yiyecektir. Yağ, sarımsak, tuz, cevizle harmanlayınca yine bir şeye benzer gibi oluyor.
pişirip deneyen yazar hiç var mı merak ettirmiştir. çiğ halde tadı saman gibi olan meyve.
Sarimsak, limon ve tuz ile karistirilip ekmegin üzerine kalinca sürülüp yenilir.
Icinde saglikli yaglar bulunur.

Defnegiller familyasina ait bir bitkidir.
Meyvesine avokado armutu, alligator armutu gibi cesitli isimler verilir.
ilk defa 20. yy basinda akdeniz bölgesinde yetistirilmeye baslanmistir (türkiye haric).
agaci cabuk büyür ve yaklasik 20m uzunluga sahip olabilir.
tek cekirdekli armut seklinde bir meyveye sahiptir. yuvarlak ve yumurta seklinde olanlari bulunur. 7-20 cm uzunlugunda ve 5-9 cm genisliginde olurlar. cekirdegi meyvenin %13-%18´ini olusturur.
meyvesi yumusaktir, sari yesil renktedir. havaya maruz birakildiginda koyu bir renk alir. bunu engellemek icin antioksidantlar kullanilir (örn. limon suyu icerisinde cözünmüs aspirin (askorbin)).
Meyve ve cekirdeginde %30 yag bulunur. Cekirdegi icerisinde tanen, fitat ve alkolidler bulunur.

icerigi:
su: 66,5 g
protein: 1,9 g
yag: 23,5 g
karbonhidrat: 0,4 g
mineraller: 1,4 g
diyet lifi: 6,3 g

mineraller:
sodyum: 5 mg
potasyum: 485 mg
magnezyum: 30 mg
kalsiyum: 12 mg
mangan: 160 µg
demir: 495 µg
bakir: 230 µg
cinko: 625 µg
fosfor: 45 µg
çekirdeğinden filizlendirmeye çalıştığım, bana minik bir filiz göstermesini dilediğim,
hadi nolur artık emeklerimin karşılığını alabileyim dediğim, sabah ona koşunca yüzümü güldürmesini beklediğim, hala iyi bitkilerin varlığına beni inandıracak olan bitki.

düş artık bana avokado filizi.
anavatanı orta meksika olan defnegiller familyasına ait olan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerinin adıdır. ayrıca bu meyve timsah armudu diye de tabir edilir.
avukat kelimesinin ingilişce hali.
Meksika mutfagının vazgeçilmezi.

Kalp dostu, kolestrol düşmanı vitamin zengini bir meyve.
zengin havası olan meyve.
Alabilecek kadar param varken, yiyecek kadar vizyonum yokmuş gibi geliyor.
Böyle yenilmesi çok güzeldir.

görsel
Ben bunu ananas gibi tatlı sanardım meğer bildiğin kozmetik kremi yer gibiymiş.
armut değil oğlum bu. olmamış şeftali. olmadan koparırsan şeftaliyi böyle olur işte.
Olgunlaşması için iyice çürümeye yakın 2 elma ile aynı poşete koyup güneş gören bir yerde 2 gün bekletin. Marketlerde olgunlaşmış bulmak kolay olmuyor. Büyükse ve hemen tüketemiyceksem (kalorisine dikkat etmek lazım) limon tuz ve karabiberleyip dolaba kaldırıyorum ezmemi. 3-4 gun kahvaltıda tüketiyorum.

Sabah kahvaltısında wasa üzerine: sürülebilir lor peyniri, hindi füme ve onun üzerine bu ezmemden koyuyorum. Üstüne de poşe yumurtamı tabii ki. 5-6 saat tutuyor beni.
görsel
Iki sene öncesine kadar hiç merak etmediğim şimdilerde ise bağımlısı olduğum meyve. Kızarmış ekmeğin üzerine bu arkadaştan sürüp karabiber ve limon eklediğinizde aşırı lezzetli bir hal alıyor.
Çekirdeğini de kürdanlarla delip totosu içinde kalacak seviyede suya bırakarak çimlendirebilirsiniz.

Geçen sene benim ektiğim öldü ama arkadaşımınkini bu yıl okula yazdıracağız, çok uzadı.
Bu yıl şansımı tekrar deniyorum. Bir ay önce suya koyduğum Çekirdeğimin kökü çıktı. Biraz mutluyum. Bakalım, bunu da yaşatamazsam kaktüslerime geri döneceğim.