bugün

merak edilen sorunsaldır acaba bu para bekara yeter mi düşündürür evet .
yetinmeyi bilene yetecek miktardır.
Hayattan ne beklediğine bağlı elbetteki yeter elbetteki yetmez.
insan çitayı kendi belirler kimisine asgari ücret bile yetmektedir. Ancak insanoğlu açtır hep fazlasını ister 10bin tl bile versen az gelir.
Türkiyenin yarısı tek asgari ücretle geçiniyor. Sorunun cevabı evet geçinilebilir fakat arada "yaşamak" ile "kaliteli yaşamak" farkı vardır.
Geçirttirilir.
aylık 400 tl ile öttüre öttüre geçiniyorum. 2000 tl ile altıma araba çekerim.
yaşadığınız şehir istanbulsa, bekar ve ailenizle yaşanız dahi geçim zordur.
anadolu'da evet, istanbul'da hayır.
istanbul için konuşursak, öldürmez ama süründürür.
nerede yaşadığına bağlı, istanbul'da yaşıyorsan s.ksen geçinemezsin. 1+0 odayı sırf içinde tuvalet var diye 1000 tl kira veriyorsun, hadi o kadar vermeyeyim deyip uzakta Edirne sınırında oturdun diyelim, zaten ulaşıma veriyorsun geri kalan parayı, "tek otobüsle" gitsen bile, açlıktan ölmemek için yolluk alman gerekiyor. ankara'da yaşayabilirsin 700 liraya falan bir ev tutarsın, 1300 lira da yol yemek ve ev giderlerin olur. Ha ankara'da yaşayabilirsin dediysek, ölmezsin diye dedik, sosyal hayat sınırlı, dışarıdan yemek yemek kısıtlı vs. olursa yaşarsın. ama azımsama hiç, aylık 2000 lirayı lüks sayan, 1300 lira ile 4 kişilik ailesini geçindiren insanlar var etrafımızda, üstelik bolca var. o yüzden hiç azımsama...
kira yok, fatura yok, mutfak vs hiç bir masrafım yok, gelirim şu an 2500 civarı. yani amına koyuyorum ben şahsen.. yeter ki işini bil.
"allah devletimize zeval vermesin buna da şükür" dersen geçinilir, "öldürmüyor ama güldürmüyor" da dersen idare eder,
"ayda bir gün sinemaya, konsere de mi gitmeyek? dışarda da mı yemek yemeyek dersen " babayı geçinirsin.
nasıl yaşamak istediğine bağlı olarak değişir.
bekar ve ailesiyle yaşıyorsa, evin masraflarına karışmıyorsa, şirketin arabası var yolu yemeğini şirket karşılıyorsa geçinebilir sanırım tabi öyle hem marka giyinirim kaliteli yerlere giderim diyorsa oda zor biraz.
evli olmayana yeter. evli ve çocukluysanız, bir de kendi eviniz yoksa çok zor.
2000 tl ile geçim sağlanabilir mi? belki evet.. ama asıl soru şu olmalı; 2000 tl ile geçimini sağlamaya mecbur bırakılmalı mısın? kesinlikle hayır. Ya arkadaş şu memlekette dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.407 TL, YOKSULLUK sınırı 4.584 TL, yani demek oluyor ki adaletine yandığımın ülkesinde asgari ücretle çalışan bir çift dahi tek çocuk sahibi olsa, bu çocuğu yoksulluk sınırının altında yetiştirmekten kurtulamıyor.
He unutmadan, milletvekili maaşının 15 bin tl, emekli vekil maaşınında 8bin tl olduğunu belirteyim.
evli ve 3 çocuk olan bir aile için ay sonu kabusunun adıdır. geçinilmez sondur.
Kirası olmayan bir aile asgari ücretle bile rahatlıkla geçinebilir. Bu 2000 tl sorusuna kira dahil mi değil mi diye sormakta lazım. Kira dahilse kişinin bekar olması gerek geçinmesi için yok bekar değil evli ise ek gelir şart.
istanbulda yaşayıp üstüne ev kira ise tek başına mümkün olmayandır. en azından masraf bölüşülecek bir ev arkadaşı şart, aile ile yaşanırsa da mümkündür onun dışında bu ekonomi ile zor anca kendi kendine yetip bir çer çöp sahibi olamadan geberip gidilir.

Edit: akp linin biri eksilemiş ekonomiye kötü diyince.
Gidere bağlı br kardeş. 2500 kredi kartın gitti. Kira falanda var. Yani bana yetmez. Eğer düğün dernek borç yoksa eşin de bi o kadar alıyorsa neden olmasın.
Not: Pis fakirler.