maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi

abraham maslow tarafında 1943 yılında ortaya atılmış insan psikolojisi teorisidir. bilinmelidir. yaşadığımız şeyleri değerlendirmek için gereklidir.
1. insan ilk olarak karnını doyurmalıdır. bu ihtiyacını gördükten sonra sıra..
2. barınma ihtiyacına gelir. karnını doyuran ve yaşayacak evine (mağarasına, dairesine vs.) sahip olan kişinin sıradaki ihtiyacı
3. bu şartları devam ettirmek üzere iş sahibi olması gerekliliğidir. karnını doyurup, evine sahip olan kişi iş sahibi olarak bu ihtiyaçlarının sürekli karşılanmasını sağlar.
4. sevme sevilme ihtiyacı artık gündeme gelecektir. amiyane tabiri ile karnı tok-sırtı pek olan kişi sevgi ihtiyacını karşılamaya çalışacaktır.
ve son sırada
5. bilim, sanat kısaca entellektüel ihtiyaçlar gelir.
gelelim ülkemize ve değerlendirmeye.
neden ülkemiz bu durumda diye düşündüğüm ilk gençlik yıllarında bu piramidi öğrenmiş ve neyin ne olduğunu daha iyi anlamaya başlamıştım. ülkemizde, yakın çevremizde yaşananlar tam da bu piramide uygun gözüküyor. henüz 1. 2. ve 3. kalemlerdeki sorunlarını çözememiş toplulumuzda maalesef hergün gördüğümüz cinayet haberleri, ölümler, terörizm bitmemektedir. bu kadar sevgisiz bir toplum olmamızın sebebi ilk 3 ihtiyacını karşılayamamış halkımızın çok miktarda olmasından dolayıdır.
4 de aksamaları hergün görmekteyiz ki zaten 5'e maalesef bir türlü gelemiyoruz.
ülkemizde neden bilim sanat gelişmemiştir diye düşünenler varsa cevap çok açık. daha temel ihtiyaçlarını karşılayamamış olan vatandaşın 5. kalemi düşünecek hali kalmamıştır.