bugün

yeni foca yedinci jandarma komando er egitim alayi

(bkz: yeni foca yedinci jandarma komando er egitim alayi/#14609519)

yeni foça 7.jandarma komando er eğitim alayı artık tarihe karıştı yani jandarması duruyor ama komandosu kalmadı. 1. kısımda anlattıklarımın devamı olarak bu tanıma devam ediyorum.

meslekçi olarak seçilenler gittikten ve komando olur heyetinden geçtikten sonra çok sıkı bir eğitime başlarsınız. yaklaşık 60-65 gün içerisinde çok sert eğitimlerden geçersiniz. bu süre içerisinde 4 intikal gerçekleştirirsiniz en zoru ise 4. ve son intikaldir. gece saat 10 da yürüyüşe başlarsınız ve yaklaşık 8-9 saat hiç durmadan sadece saatte bir su içmek için eğilme molası verildiğinde durup dinlenirsiniz. atış eğitimi oldukça güzel ve zevklidir önce 25m sıfırlama atışı yaparsınız. ilerleyen günlerde 500m koşu sonrası 200m de hedef vurma atışı yaparsınız. bunun sebebi heyecanlı olduğunuz bir anda yada koştuğunuzda nefesinizi nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğrenmeniz içindir yani hedefe atış yapmadan önce 500m koşmanız bunun içindir. daha sonra gece izli mermilerin ve aydınlatma fişeği ile nasıl atış yapacağınız gösterilir ve silah kullanma yetiniz geliştirilir. en zevklisi sürpriz hedeflerdir. açılan çukurlardan yukarıya aniden hedefler çıkar kendinizi gerçekten bir rambo filminde hissedersiniz. *
usta askerler tarafından ezilme ihtimaliniz yüksektir bunun sebebi uzman çavuşların çay-kahve-sohbet delisi olmalarından kaynaklanır. eğitim aralarında sizleri onlara bırakırlar ve giderler onlarda sizlerle istediği gibi oynarlar.

yemekhanesi iyidir güzel yemekler çıkar genelde besleyicidir ayakta kalabileceğiniz kadar kaloriyi alırsınız yemeklerde. lezzet konusunda fena değildir.

kısacası eğitimi zordur hatta askerliğin doğasını sevmeyenler için ızdırap olabilir. ancak yinede zevklidir orada geçirdiğim zamanı çok özlemiyorum tabi ki bu samimi olmaz ama üniforma kutsaldır ve onun maneviyatı başkadır. yoksa o maneviyat olmasa kesinlikle bu kadar zorluğa katlanamazsınız.

artık bu kadar yoğun ve sert eğitimler verilmiyordur herhalde yeni foça da haliyle atık er-komando olayını bitirdiler.

birde 2007 yılına kadar c-timleri "akrep bölükleri" denilen birlikler oluyordu. buraya da kendi isteğinizle katılıyordunuz komutanlar katılmanız konusunda telkinlerde bulunuyordu. yaklaşık 5 aylık bir eğitim alıyordunuz ve askerlik sonunda direk teskere bırakıp uzman çavuş olabiliyordunuz. onların eğitimi iki kat daha zorluydu komando eğitiminden. bir komando bölüğü intikalde 3 gün kalıyorsa onlar 5-6 gün kalıyordu. bir komando bölüğü 3 günde 45-55 km yol yürüyorsa onlar 5 günde 100-120 km yol yürüyordu gerçekten hallerini görünce insanın içi acıyordu o derece sertti eğitimleri. işte böyle bir yerdi yeni foça.