bugün

nevroz ile psikoz arasindaki farklar

algı yönünden psikoz ile ters olduğu söylenmiş, ancak yanlıştır. ikisi de hasta olduğunu farketmez. psikozlu kişinin gerçekle bağlantısı kopmuşken ve hayalinde yaşadıkları gerçek iken nevrozlu kişi bir şeyi diğer insanlardan farklı algılar ve buna takıntı derecesinde inanır. yani bir konuda diğer insanlardan farklı bir şeye inanır. mesela tüm diğer yönleri normalken çok zayıf olduğu halde kilolu olduğuna inanır. nevroz bir çeşit 'takıntılı' olma durumudur. psikozlu, olayı yaşar, nevrozlu bir düşüncesine inanır. bu nokta da ikisininde gerçekle bağlantısı değişik yönlerdende olsa bozuktur. psikoz tek konuda değil tüm konularda kişiyi etkilemesiyle nevrozdan ayrılır.

psikozlular sorun görmez, gördükleri hayalleri düzeltmeye çalışmaz. gerçekliğine inanır. nevrozlu ise kendine bir sorun yaratır ve onunla mücadeleye girişir. kendi sorununu çözmeye çalışır, kendini tedavi ile meşguldür. nevrozlunun inandığını değiştiremezsiniz. psikozluya yaşadıklarının hayal olduğu durumu çok kötü değilse ikna edilebilir. akıl oyunları filminde psikoz geçirdiğini biliyor ve hayal gördüğünü biiyordu.

özetle psikozlu kendinde sorun görmez, çevresinde olmayan veya anormal şeyler algılar. nevrozlu çevresini normal görür, kendini anormal algılar.