bugün

dünya da çok yaygın olup, pek çok kuralları olan kültürdür.

hangi şarap hangi bardakta içilir.
hangi yemekle hangi şarap içilir gibisinden kuralları vardır.
öğrenci evlerinde ise 2 şişe köpek öldüren kaşar peyniri eşliğinde içilir. sızıp uyandıktan sonra ise kalan kaşarla kahvaltı yapılır ve okula gidilir.
Üzümden Şaraba Uzanan Yol Şu Aşamaları içerir:

Bağbozumu
Üzümlerin parçalanması
Cibre fermantasyonu
Şıra elde edilmesi
Fermantasyon
Aktarma
Dinlendirme
Kupaj (Paçal )
Durultma & Filtrasyon

Bağbozumu:
Şarap üretiminin birinci aşaması üzüm hasadıdır. Şeker ve asit oranları kontrolleri sonucunda tam olgunluğa erişmiş üzümlerin hasat zamanı belirlenir. Bağbozumu; yörenin iklim şartlarına, üzümün cinsine ya da yapısına göre farklı zamanlarda olabilir.

Üzümlerin parçalanması:
Hasat sonrası işletmelere taşınan üzümler, saplarından ayrılarak parçalanır. Parçalama yaygın olarak üzüm değirmenlerinde yapılır.

Cibre Fermantasyonu:
Sadece kırmızı şarap üretimi için yapılan bir işlemdir. Siyah üzümlerin kabuklarının içinde yer alan renk maddelerinin şıraya geçmesi amacıyla yapılır. 3 ile 7 gün süreyle, parçalanmış üzümler fermante edilir ve meydana gelen alkol, renk maddelerini çözerek şıraya geçmesini sağlar.

Şıra Elde Edilmesi :
Cibre fermantasyonu tamamlanmış kırmızı üzümlerle, parçalanmış beyaz üzümlerin, kabuk, çekirdek gibi parçacıklarından ayrıştırılarak preslenmesi ve şıra elde edilmesi aşamasıdır. Bu aşamada şıraya kükürtleme yapılmalıdır.

Fermantasyon :
Şıranın şaraba dönüşmesini sağlayan biyolojik aşamadır. Bu aşamada maya kullanılarak şekerlerin alkole dönüşmesi sağlanır. Kullanılacak mayalar kuru veya yaş kültür mayaları olabilir. Fermantasyonda şıra veya genç şarabın hava alması engellenmelidir. Ayrıca fermantasyon sıcaklığı da büyük önem taşır. Fermantasyon sırasına aromatik asitler, alkoller ve bazı uçucu komponentler meydana gelir. 20 C'yi aşmayan fermantasyon sıcaklığı ile üzümden gelen koku ve tat maddeleri korunur. Daha düşük sıcaklıklarda (14-15 C) çok daha aromatik şaraplar elde edilebilir, ancak düşük sıcaklıklarda işlem süresi de uzar.

Aktarma :
Fermantasyonun ardından şarabın aktarma yapılarak tortularından ayrılması sağlanmalıdır. Aksi halde, tortu şarabın tadını ve kokusunu bozar. Aktarmalarda şarap fazla hava aldıysa veya SO2 eksildiyse kükürtleme yapmak gereklidir.

Dinlendirme :
Bu işlem şarabın stabil hale gelmesini sağlar. Fermantasyonu tamamlamış ve tortularından ayrıştırılmış şarabın dinlendirilmesi gerekir. Serin, loş ve ışıksız ortamlar dinlendirme için gereklidir. Ortam sıcaklığının beyaz şaraplar için 8-12 C ve kırmızı şaraplar için 12-16 C olması gerekir. Dinlendirme esnasında ikinci bir fermantasyon gerçekleşir ve bu fermentasyon esnasında çeşitli aromatik maddeler meydana getirir. Bu işlem, kırmızı şaraplarda beyazlara göre daha uzun sürer. Ancak; üzümün cinsine ve şarabın karakterine bağlı olarak farklı zamanlarda ( 6 aydan 4-5 yıla kadar ) tamamlanır.

Kupaj ( Paçal ) :
Dinlendirme aşamasından sonra bazı şaraplar monosepaj ( tek bir üzüm cinsi kullanılarak), kimileri de kupaj yapılarak kullanılır. Kupaj; farklı üzümlerden elde edilmiş şaraplar birleştirilerek yapılır ve elde edilen paçal şarabı, kullanılan şarapların hepsinden daha üstün kalitede olmalıdır. Şarap üretiminde kupaj, gerçek bir yetenek gerektirir ve bir sanattır.

Durultma ve Filtrasyon :
Sağlıklı bir fermantasyon ile dengeli bir bileşim sağlanmış şaraplar dinlendirme aşamasında olgunlaşır ve berraklaşırlar. Ancak, bunlar içerisinde ileride tortu yapabilecek kolloidal madde bulundurur. Durultma sırasında bunların yapılarının değiştirilerek çökmelerini sağlamak gerekir. Durultma aşamasında, proteinli maddeler ve jelatin, yumurta akısı, Tanen, Bentonit gibi maddeler kullanılarak şarabın daha berrak ve stabil olması sağlanır.

Şarap Çeşitleri...

Şaraplar sofra ve kalite şarap ayrımlarının içinde, içerdikleri şeker oranları ve üretim şekillerine göre de değişik sınıflara ayrılır.

Sek (Dry) Şaraplar
Tatlı Şaraplar

Sek (Dry) Şaraplar :
Sek (Dry) şaraplar içerisinde fermante olabilecek şeker kalmamış şaraplardır. Litrede 2 ila 5 gr. şeker bulunduran şaraplar sek olarak adlandırılır.

Tatlı Şaraplar :

Genellikle beyaz üzümden üretilir.
Hafif tatlı şaraplar: Litrede 20 gr. şeker bulunur.
Yarı tatlı şaraplar : (Dömisek şarapları) Litrede en fazla 50 gr. şeker bulunur.
Tatlı şaraplar : Litrede en az 50 gr şeker bulunduran şaraplardır.

Üretim Biçimine Göre :

Likör Şarapları
Vermut Şarapları
Reçineli Şaraplar
Sherry - Porto Şarapları
Maderia (Mader) Şarapları
Mistel Şarapları
Köpüren Şaraplar
Kabarcıklı Şaraplar
Doğal Köpüklü Şaraplar
Kaliteli bir şarabı tadarken :
- ilk önce tirbişon ile açılan mantarın, şişenin içinde kalan kısmı koklanır. ( eğer ekşimsi bir koku yoksa herşey yolundadır.)
- açtığımız şişeden birkaç damla, şarap kovasına dökerek, şişenin ağzındaki mantar kalıntıları ve/veya tozlar giderilmiş olur.
- şarap kadehinin 3/2 si doldurularak, kadehte kısa bir süre hava alması sağlanır.
- sonra kadeh, kendi ekseni etrafında hafifçe çevrilerek, şarabın kadehte bıraktığı tortu kontrol edilir. ( ayran içildiğinde, içtiğimiz kısım da kalan tortu gibi, fakat o yoğunlukta değil. )
- sonra kadehte ki şarap koklanır. ( kokusunu anlayabilmek için, daha önce aynı şaraptan bir kaç kez içmiş olmak daha sağlıklı karar vermekte önemlidir. )
- son olarak kadehten, büyükçe bir yudum alınır ve ağız içinde döndürülür, her iki yanakta hafif uyuşmalara sebep oluyorsa, kaliteli ve bozulmamış bir şaraptır.

ek olarak : her şarap eskitilmez, yıllarca bekletilmez. örneğin: 2004-2005 yılına ait bir kavaklıdere öküzgözü şarabı, genç şaraptır. bekletildiği müddetçe dibinde tortu oluşacak ve bozulacaktır.
(bkz: şenliklere mantarlı şarap getirip açamayan mal)
(bkz: mantarı şişenin içine itmek)
(bkz: agza gelen küçük mantar parçacıkları)
(bkz: lama)
şaraptan iyi anlayanlar tarafından bulaşık deterjanı kullanımadan sadece suyla yıkanan özel şarap bardaklarında içilir.içilmeden önce koklanır,kaliteli ise dilde bi enteresanlık yapması gerekir ve param kaliteli şaraba yetmedigi için bende pek olmayan bir kültürdür. o halde neden buraya yorum yazmaya çalışıyorumdur.
Mısır'da ve Roma'da oldukça sevilen bir kültürdür.