bugün

çocukken anneannem, gecekondusunda beni karşı gecekondudaki komşusuna götürmüştü, onun bahçesinde bolca bu ottan vardı. ellemiştim ve basbayağı ısırılmıştım, * canım yanmıştı. Ellerim kaşınıyor, sızlıyordu. Anneannem iyi gelir diye elime kolonya dökmüştü falan.
t: pişirildiğinde dikenleri giden ve yenilebilir hale gelen ot.
ailemin 3-5 senede bir yaptığı ve severek yedikleri ama benim hayatım boyunca ağzıma sürmediğim, yapıldığında kokusundan mutfağa giremediğim sağlıklı denilen bir ot.
(bkz: cigirdan)

acı verir yakar.

çok sağlıklıdır.
en sevdiğim otlardan. böreği, kavurması güzel olur. ancak pazardan hazır toplanmışını bile alsan yıkaması dert.
Buralarda dost sandığın ısırgan otu...
Çocukluğumun kabusu.
Yaylada çok olurdu ısırgan otu. Şekil itibariyle çok spesifik de olmadığı için diğer otlardan ayırt etmek zor olurdu. Otlarla neden o kadar haşır neşirdim bilmiyorum fakat başka otlar yerine ısırgan kopardığım için ellerimi sık sık ısırgan ısırdığını hatırlıyorum.
Kabartır, kaşındırır.
inanılmazzz kaşındırır, kaşımaktan yara olur artık ısırdığı yeri.
Ama kokusu güzeldi diye hatırlıyorum.
tırnak mantarına birebir gelendir.

bu otu az suda haşlayın lapa mı lepe mi neyse işte o kıvama gelsin. ılıyınca ilgili tırnağınıza kaplayın 10 dakika orada kalsın, sonra yıkayın tabii ki. bunu gün aşırı üç defa tekrarlayın.
Rahmetli kıvırcık Ali abimizin türküsü.

Şeref ekmek bulamazken, şerefsiz bulur.
Kıvırcık ali türküsü. Güzeldir.
Kıvırcık ali'nin en sevdiğim şarkısı.
Şeref ekmek bulamazken şerefsiz bulur.
ot.
bizim oralarda yolduktan sonra kaynatıp içerler, saçı dökülen suyunu başına sürer. egzaması olan elini yıkar.
geri kalan ot kurutulur nane gibi dövülür. kuru nane tarzı bir şey olur. sağlıklıymışta. ama kemoterapi alanlara yasaktır kendisi.
yoğurda katıp yerdik biz onu.

şarkı olanı var bi de.
o da zamanında ekin tv de cem tv de filan çıkardı. annanem de o çıktıkça başlardı ağlamaya. memleketi özlerdi heralde.
yada ordan gelişini filan hatırlardı.
bende arada açar dinlerim. ali özütemizi kıvırcık ali yapıp kitlelere tanıtan şarkıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=mGrlrDBGdaE
Erkek ve dişisi vardır. Farklı alanlarda kullanılır. Evet.
Saça faydası olan bitki.
Bu bitki ile tanışmam hiç iyi olmadı.

Daha 12 13 yaşlarında iken köye gitmişiz ailecek yazın. Tabi çocuğuz evde durmuyoruz köyde gezip tozuyoruz. Birgün yine gezinirken 3 tane iki ayağı da çukurda, ağzında 2 dişi kalmış teyzeler dedikodu yaparken biri bana seslendi:

-evladım, şu otlardan getirir misin ?

+ tabii teyze hemen deyip bol bol avuçlayıp götürdüm.

Teyzeler başladılar gülmeye. Memeleri dizlerine düşmüş bu teyzeler gülerken ahenk içindelerdi. Sonra sonra neden güldüklerini anladım. Ellerim yanmaya kaşınmaya başlamıştı. Kıpkırmızı oldular. Ağlayarak eve gittim . Annem suya soktu. Bi başka bitki yaprağı getirdi ve elimi ona sürmemi istedi. Sabaha kadar kaşıntıdan ve acıdan o teyzelere sövdüm.

işte böyle.
Kol böreğinin içinde müthiş olan ot. insan değilim ha.
Erkek ve dişisi olarak adlandırılan iki türü vardır. Dişisi normal bi kaşıntıya sebep olurken erkeği vücudunuzda değdiği yerde kabarcıklar oluşturur rengini değiştirir. Hatta ağlatır.

Ayrıca dişisinden iyi gözleme yapılır.
cocukken ne oldugunu bilmeden hunharca toplayip arasira yedigimiz ve genellikle evcilik oynarken ziyan ettigimiz bitki. meger cok faydaliymis, o zamanlar bunu bilemiyorduk tabi.
Hemen hemen her yerde büyüyebilen bitki türü. Sadece yaprakları yakar. Karınca asididir yanma hissi veren maddesi. Aynı zamanda kıvırcık ali'nin köy özlemini anlattığı leziz türküsüdür. Özellikle de fazla insana karşı alerjisi olanlara iyi gelir.
çocuklukta köyün ücra yollarından geçerken şortlu bacaklara temas eden ve kaşına kaşına yola devam etmenize sebep olan bitki.
küçükken annemiz bizim götümüzü açar ısırgan otuyla döverdi. ne günlerdi ya şimdiki çocuklar şımarıklıktan geçilmiyor.
Bir kıvırcık ali şarkısı.
Ve bir ot.
Yapraklarında bulunan ve içlerinde karınca asidi olan iğneleriyle dokunduğu yeri kaşındırır ve yakar.
Kökleri halat gibi toprağı sarar çoğu zaman.
Geçkin olanları çok güçlü ve koparması güç hale gelir.
Çiçek açtığı zamanlarda daha çok yakar.
Sapından tutarsanız yakmaz.
Kansere karşı faydalı olduğu söylenmektedir.
Karadeniz yöresinde kara lahana çorbasına katılabilir yada sarımsaklı ayrı bir yemeği yapılır.
kurusu demlenip çay olarak içilebildiği gibi, çorbalara da konulabilir.
tazesinden börek, ıspanakla karışık yemek yapılır. sindirimi iyileştirici etkisi vardır.
bitki çayı, bitki çayları camiasında en katlanılabilir tatta olanıdır.
sevaptır paylaşıyım diye geldim beyler gerek mevsimsel gerek genetik sebeplerden deli gibi dökülen saçlarıma çözüm oldu bu. çay gibi kaynatıp banyo sonu saçımı bunla duruladım ilk kullanımda gözle görülür şekilde azaldı dökülme 3 kere yaptım bunu yaptıkça kuvvetlendiğini hissedebiliyorum saçlarımın dökülme seyrekleşme fln varsa hafta da bir yapın derim. kel olmak zor.
Karadenizliyseniz, bir sekilde yemegini mutlaka yemissinizdir demektir. Yemediyseniz valla yemediysen karadenizli olusundan suphe ederim. Yememek olur mu! Samsun yoresinde sirgan diye gecer cogunlukla. Yemegini ise sıklıkla yapariz. Annem bagdan bahceden toplarken hangisi iyi hangisi kotu iyi secer. Feci kasindirdigi dogrudur dikkat etmek gerekir. Suda bir guzel hasladiktan sonra sirgan, blender yardimiyla tamamen ezilir. Ama hic bir topak kalmayacak. Yapimi cok basit cok kolay. Sonra sicak sicak servis ediyorsun. Dileyen soguk da yiyebilir ben sahsen sicak sicak seviyorum. Olmazma olmazim kaymak tabiki. Kaymagi da uzerine dokeceksin soyle. Isteyen sade yer isteyen kaymakla. Hic kaymakla yemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Fakat tencereden ciktigi gibi agziniza goturmeyin cunku dilinizi damaginizi yakarsiniz. Sirgan yapisir ki birde aman diyeyim. Sirgani kaymakla severim tabi isteyen sade yiyebilir secim senin. Kaymaksiz yedigin takdirde dusuk kalorili, muthis besleyici ve saglikli bir yemek cesididir sirgan. Vitamin deposu mubarek. Mutlaka tadin, pisman olmazsiniz.