bugün

herşey kazandırabilir.bunların başında universiteye bakir/bakire gelen insanın sex tecrübesi kazanıp mezun olmasıdır. diğeride insan sarraflığıdır. artık yeni tanışılan birinin nasıl biri olduğunu hemen hemen tanıyabilir ve ona göre hareket edersiniz. ev geçimini öğrenebilirsiniz. hayatında hiç doğalgaz,elektirik,su parası yatırmayan kişi üniversite okurken bunları yapabilir. * ama son olarak eşşeğe altın semer vursalar eşşek yine eşşektir. tüm bunlar bazılarına hiç birşey kazandırmaz.
karı-kız.
hayat* * *
çeşit çeşit insan,sıkı dostluklar,özlenen anılar katmıştır .
Kültür, eğitim ve özgüven...
bir mottoyu yıkar, iki yargıyı katar bünyelere.
imposibble is still imposibble (bkz: aa)
nothing is still nothing (bkz: ff)
yemek ayırma lüksünün gerçekten lüks olduğunu anlamayı, olgunlaşmayı, insanlardaki arkadan vurma duygusunun nerelere varabileceğini, aile kıymeti bilmeyi, kendine dönüp bazen karşıdan bazen uzaktan bakabilmeyi, önyargılardan uzaklaşmayı, gerçek arkadaş kavramını taşıyanların 3'ten fazla olmayacağını, sorumluluk almanın ne olduğunu, dolu dolu umudu, aynı zamanda yoğun olumsuzluğu barındıran birçok duyguyu kattı şimdiye kadar.
Özgüveninin artması, yeni dostlar güzel dostluklar. bunun yanında bir de hiçbir işe yaramayan okumasam da aynı durumda olacaktım dediğin diploma.
anne hasreti.üniversiteye gelince anlıyorsunuz sizin için arkanızı toplayan birinin olmasının size ne kadar rahatlık sağladığını.
(bkz: zeytinyağlı sarma)
(bkz: kantin)
(bkz: evlilik)

Sosyolojide üniversitenin insana kattığı gizli faydaları incelerken ulaşılan sonuçtur.
(bkz: üniversitenin insandan aldıkları)
"üniversitenin insan kattıkları" saymakla bitmeyecek olumsuzluklar silsilesidir.kendimden sadece bir örnek vermek isterim. aldığın diplomanın, haricinde başka alanda çalışmak zorunda olmak.*
en genel ifadeyle farklılık katar.

öğrenmenin ve bilginin kutsallığına inanıyorsanız çok şey katar üniversite. zira farklı bölümlerdeki arkadaşlarınız sayesinde sadece kendi bölümünüzden ders almayıp, felsefeden, siyaset biliminden, hukuk fakültesinden, sanat tarihinden ders alarak vs birçok farklı alanda kendinizi geliştirebilmenize olanak sağlar.

ha bilgi bana gerek değil derseniz bile kazancınız yine olur elbette. farklı insanlar, müzikler, adetler, kağıt oyunları, halk oyunları, kelimeler, şehirler, yemekler vs. gibi.
orta öğretimden sonra başlayan üniversite hayatının insana kattıklarıdır. iş bu entry üniversiteye yeni başlayacak olanlara tavsiye niteliği de taşımaktadır.

+ üniversite'nin ilk öğrettiği gerçeklerden biri yalandır. arkadaşlara, aileye, hocalara, bakkala önünüze gelene yalan söyleme kabiliyetine sahip olmanız gerekir. zira parasız kaldığınızda bakkala veresiye yazdırırken, gitmemeniz gereken bir yere, gitmemeniz gereken bir saatte giderken ailenize, derslerden kalma riskiniz olduğunda hocalara, bilimum ibnelik için arkadaşlara yalan söylemeyi bilmeniz gerekir. çok saftirik olmayacaksın yani, biraz yanar döner olacaksın. peki yalan nasıl söylenir derseniz, e güzelim sözlükteyiz. yaz başlığı bul. benim yalan söyleme konusunda tek dikkat ettiğim şey, yalan söylemeden önce söyleyeceğim yalana kendimi inandırırım. deneyin işe yarar.

+ üst makamlara itiraz etmeyi öğrenmektir. daha önce bunun hakkında bir entry (#4959552) yazmıştım. gelelim işin özüne. üniversite okuyan insanların bir çoğu şu anda türk milleti (türk milleti dedim, pkk sempatizanları gerisini okumasa da olur. eksi butonu aşağılarda bir yerlerde) koyun, başımıza çoban gerek falan diyorsa bu yüzdendir. zira ilk seneler hiç sesi çıkmayan adamın son sene okulu uzattığını öğrendiğinde "ağzıma sıçtınız lan" diyerek 2 hocayı birden dövdüğüne şahit oldum ben. insan kendince tepki veriyor tabi. arkadaşlardan isyan bayrağı çekmesini beklemiyor, başkalarının önder olarak çıkmasını beklemiyor, belirlediği cezayı kendi kesiyor. arabasına defalarca asit döküldüğü için okula hacı murat ile gelen hocamız var lan bizim.

+ her şeyden önce insan demeyi öğrenmektir. ama hangi insan? ülkemizin her şehrinden gelen, farklı kültürler, farklı gelenekler ile büyümüş, çeşitliliği barındıran insanların hepsiyle anlaşmanız mümkün değildir elbet. üniversite de benim gözlemlediğim üç tip insan modeli vardır. birinci insan modeli dediğim kısım: kibar, saygılı, ikili ilişkilerinde başarılı, karşılık beklemeden yardım edebilen, her eve lazım insan modelidir. ikinci insan modeli: sadece derslere odaklı olan, ikili ilişki dediğinizde cinsellikten bahsettiğinizi sanan, yardımseverlikten oldukça uzak (not saklar böyle tipler), yurttan okula, okuldan yurda hayatını devam ettiren modeldir. üçüncü tip; ki en uzak durulması gerekendir, üniversiteyi pavyon misali gören, okuyan her kızı nasıl yatağa atarım düşüncesinde olan modeldir.

+ akıl almaz kopya çekme yöntemleri öğretir üniversite insana. yıllardır okulu uzattığı dersi geçmek için saçlarını uzatıp buluğtut kulaklıkla ders geçmektir. mesela eline yazdığı kopyayı unutup, sınav esnasında söz istemek için elini kaldıran insanlar olmuştur. akabinde altı ay boyunca bir yazı yazması gerekmemiştir bu insanın. bu olay tecrübesizliğin bir sonucudur.

+ okulun bitmesine yakın hazırlanacak olan bitirme ödevi için yine akla hayale sığmayacak kopyala yapıştır teknikleri geliştirmektir. arkadaşım şu an adını hatırlayamadığım bir programı, tez konusunu içeren makalelerin hepsinden sırayla tek cümle alacak şekilde programlamış ve mükemmel bir tez çıkarmıştır ortaya.

+ sevdiklerinden uzakta kalmayı öğretir insana. bu yüzdendir ki üniversiteden sonra askere gidenlerin bir çoğu izin kullanmadan gelirler.

+ kısıtlı bir bütçe ile bir ay yaşamayı öğrenmektir. ve bu olay gerçek bir sanattır. elinize geçen parayı 3 günde bitirdikten sonra 27 gün boyunca parasız yaşamak kolay değildir zira. ama neredeyse her öğrenci bu olayı başarır.
(bkz: veda)
küçük hadiselerden mutlu olmayı öğretir adama, bide açlıkla savaşabilmeyi*.
Aşık oldum.

içkiyi bıraktım.

yemek yapmayı öğrendim.
türkiye deki üniversiteler maddecilik ve ruhsuzluk katar.
kimi bayan öğrenciler ve eşcinseller için 'penis' olabilir.
bir çok şey katmıştır;iş imkanından başka!!!
bir adet gözlük.
siyah saç tellerinin arasında beyaz saç telleri.
20 farklı şekilde makarna pişirebilme yeteneği.
kültür öğrenmek...

gerçekten öyle sözlük. sen şehir dışında okumamış olabilirsin ama birileri senin okuduğun okula başka şehirden geliyorlar misal. ne güzel oluyor. değişik insanlar tanıyorsun. onların kültürlerini öğreniyorsun. filan.. iyi bişi bu sözlük.. iyi bişi..
güncel Önemli Başlıklar